Állatok módjára kommunikálnak az osztrák rém gyermekei

2008.05.02. 12:54
Háromdimenziós fotókat készít az ausztriai rendőrség az amstetteni házról, hogy minél többet megtudjon arról, hogyan volt képes Joseph Fritzl 24 éve át fogságban tartani lányát és három gyerekét. Közben előkerültek a volt szomszédok, és a sógornő is megszólalt, aki zsarnokként jellemezte Fritzlt. A kómában lévő lány állapota orvosai szerint valamelyest javult, testvéreit jelenleg is vizsgálják.

Háromdimenziós fotókat készít az amstetteni "Rémségek Házáról" az alsó-ausztriai rendőrség, hogy a felvételek segítségével rekonstruálhassa, hogyan építhette ki a vérfertőzéssel gyanúsított Josef Fritzl mérnök a föld alatti tömlöcöt, és tarthatta azt titokban évtizedeken át - jelentette az MTI. A Der Standard napilap pénteki száma szerint a háromdimenziós fotókhoz olyan korszerű, speciális kamerát kíván a rendőrség használni, amelyből csak néhány darab van az egész országban.

Közben további részletek kerültek napvilágra arról, hogy a gyanúsított milyen agyafúrt módszereket alkalmazott környezete megtévesztésére. 1994-ben például elváltoztatott hangon felhívta a feleségét, és az akkor már tíz éve eltűntként kezelt lányuknak adva ki magát elmondta, hogy egy szekta tagja, és azt szeretné, ha vállalnák újabb gyereke felnevelését. Az asszony annak idején tájékoztatta is az államügyészséget "lánya" telefonhívásáról.

Állati szinten kommunikálnak

A 19 éves Elisabeth azóta is kómában van és lélegeztetőgép tartja életben, de az orvosok szerint állapota javult valamennyit. Testvérei, a 18 éves Stefan és az 5 éves Felix pedig állati szinten, hörögve kommunikálnak egymással, írja a Telegraph osztrák rendőrségi forrásokra hivatkozva. A testvérek egyetlen kapcsolata a külvilággal a televízió volt, ezenkívül édesanyjuktól tanultak meg beszélni, írni és olvasni. "A testvérek kommunikálnak egymással, de ez messze áll a normálistól" - mondta a gyerekeket vizsgáló Dr. Berthold Kepplinger.

"Egy zsarnok volt, utáltam"

Közben megszólalt Joseph Fritzl sógornője: Rosemarie Fritzl testvére négyéves volt, amikor nővére feleségül ment a férfihoz. "Egy zsarnok volt, utáltam. Mi, gyerekek nagyon féltünk tőle. Ha belépett a szobába, mindig elhallgattunk, akkor is, ha éppen játszottunk valamit" - emlékezett vissza Christine R. A sógornő azt is elmondta, Fritzl minden este kilenckor lement a pincébe, állítólag azért, hogy a gépeket megnézze: "gyakran egész este ott is maradt, Rosie-nak tilos volt belépnie, még egy kávét sem vihetett le neki" - mondta Christine R.

Képek a tett helyszínéről

A volt lakó furcsa zajokat hallott

A nyomozás során most már olyan lakók is előkerültek, akiknek feltűnt Fritzl különös viselkedése. Egyikük, Alfred Dubanovsky például gyanús zajokat hallott a pincéből, írja az AP nyomán a Stern. Dubanovsky elmondása szerint egyszer meg is kérdezte Fritzlt, mik lehetnek ezek a zajok, mire ő azt mondta, a picében lévő kazán ad ki ilyen hangokat. A férfi, aki 1995-től 2007-ig lakott a ház földszinti lakásában, azt is elmondta az AP-nek, Fritzl szóban megállapodott a lakókkal arról, hogy senki nem mehet le a pincébe és fotókat sem készíthetnek. "Azt mondta, ez a ház egyszer még beírja magát a történelembe" - mondta Dubanovsky.

Egy másik lakó, a közvetlenül a pince mellett lakó Sepp Leitner pedig arról számolt be, sokszor irreálisan magas volt a villanyszámlája.

Szigorítást kezdeményeznek

Joseph Fritzl jelenleg őrizetben van, állítólag szégyelli magát és megbánta, amit tett. A férfi ellen még nem emeltek vádat - az ügy egyelőre még csak kezdeti nyomozati szakaszban tart -, de a sajtóban megszólaló szakértők valószínűnek tartják, hogy a nemi erőszakon kívül fogságban tartásért, vérfertőzésért és kényszerítésért is felelősségre fogják vonni. A jelenlegi törvényes rendelkezések szerint nemi erőszak elkövetéséért maximum tizenöt év börtönbüntetést szabható ki Ausztriában.

Az egész világon megdöbbenést kiváltó amstetteni eset is belejátszott abba, hogy Maria Berger igazságügyi miniszter tervezetet terjesztett elő a nemi erőszak áldozatainak védelmére szolgáló törvény hatékonyabbá tételére. Kezdeményezte, hogy az ilyen bűncselekményt elkövetők rehabilitációja - a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítésük - jóval később történjen meg, mint eddig.