Gesztesi hasonlít jobban Shrekre, vagy Geszti a lajhárra?

2008.10.19. 09:50

Napjainkban már nem a kézzel rajzolt mesefilmek hódítanak, inkább a látványos és ötletes animációkkal dúsított digitális mesék, melyek elkészítése sok esetben költségesebb egy hollywoodi szupermozinál is. A rendezők, producerek azonban nem sajnálják a minőségi munkára a pénzt, hiszen annál többet hozhat a konyhára, főleg ha egy ismert színész kölcsönzi a mesefigura hangját.

Még a kilencvenes években többnyire a Walt Disney Pictures kézzel rajzolt meséi arattak óriási sikereket, ma már inkább az úgynevezett animációs mesefilmeket részesítik előnyben a mai gyerekek és felnőttek is. Hiszen valljuk csak be magunknak, még felnőtt fejjel is szívesen ülünk le a tévé elé, vagy éppen megyünk el gyermekeinkkel moziba egy izgalmasnak ígérkező, vagy éppen szánalmas történettel, de annál jobb poénokkal tarkított mesére.

Az elmúlt években több legendás animációs figura is született. A leghíresebbek és legsikeresebbek közül válogattunk, és rá kellett jönnünk, sokszor maga a szinkronszínész is hasonlít az általa beszédképessé tett figurára. Sokan nem hittek nekem, de nézzük a bizonyítékokat:

1. Shrek, az ogre és Gesztesi Károly

A DreamWorks SKG által készített Shrek című animációs filmet 2001. májusában mutatták be, igen nagy sikerrel. Sokak szerint ez a tipikus Disney-rajzfilmek és tündérmesék paródiája, ám mégis szórakoztató és fantáziadús. Shrek eredeti, amerikai szinkronhangja Mike Myers, hazánkban pedig Gesztesi Károly színművészt kérték fel a karakter hangjának kölcsönzésére. Sokak szerint a színész annyira jól tudta hozni a zöld ogre karakterét, hogy kinézetben is azonosultak egymással.

2. Szörny Rt., Mike Wazowski és Lippai László

A szörny Rt.-vel soha nem látott magasságokba emelkedett a Pixar. A 2001-ben bemutatott filmben, Sully a legijesztőbb szörny, akinek munkaköri kötelessége a gyerekeket rémisztgetni és így sikolyokat gyűjteni, hogy a szörnyvilágnak legyen elég energiája. Lippai László és a filmben szereplő zöld, egyszemű szörnyecske között vicces hasonlóságot lehet felfedezni.

3. Jégkorszak, Sid és Geszti Péter

Az Intercom által 2002-ben elkészített, mostanra már sokak kedvenc animációs filmjévé vált alkotás, szintén mérföldkő volt a filmgyártásban. A szélsőséges viselkedéssel bíró figurák ugyanis nem csak viccesek, de sokszor felhívják az emberek figyelmét az igazán fontos és lényeges dolgokra. A nagydumás lajhár, Sid ugyanis lemarad a jégkorszak elől melegebb éghajlatra távozó csoportról, ezért csatlakozik a biztonságot nyújtó, morcos mamuthoz, Manfredhez. Út közben azonban egy embercsemetét találnak, akit kisebb-nagyobb viszontagságok után végül sikerül visszajuttatni szüleihez. Meglepő a hasonlóság Geszti Péter és Sid alakja között.

4. Cápamese, Don Lino és Reviczky Gábor

Ez a 2004-es, szintén DreamWorks-ös animációs mesefilm több ok miatt lett igazán sikeres. A szellemi atyák ugyanis arra gondoltak, ha egy jó betétdallal látják el a filmjüket, nagy baj már nem történhet. Christina Aguilera és Missy Elliot közösen elkészítették a „Car wash” című számot a filmhez, ami nem csak a rádiókból, de a tévéből klip formátumban is folyt. A szőke díva egy nagyon jó reklámja volt a filmnek, mindamellett, hogy a mesében szereplő karaktereket élő személyekről mintázták. Nos igen, ki is lehetne más a kis ügyefogyi halacska, mint Will Smith, vagy éppen a szexi hódító halacska, akit Angelina Jolie-ról mintáztak az alkotók. Oscar magyarhangja Széles Tamás színművész, de aki inkább megragad minket az Don Lino alakja, akinek eredeti szinkronhangját Robert de Niro kölcsönzi. Itthon viszont a most már Kossuth-díjas Reviczky Gábort kérték föl eme nemes feladatra. Lola, azaz a hódító halacska hangját Angelina Jolie, itthon pedig Orosz Helga, szintén színész mondta alá.

5. Verdák, Villám McQueen és Tóth Roland

A 2006. tavaszán bemutatott filmnek olyan nagy sikere volt, hogy sok gyerek kedvence lett és könyveket, figurákat, plüss dolgokat és mindenféle csecsebecsét is készítettek a szereplőkről. Villám McQueen szeleburdi alakja megragadta a nézőket és talán az is nagyon szembetűnő, hogy Tóth Rolandnak nem volt nehéz dolga kihozni a maximumot Villám McQueen hangjából.

6. Kung fu panda, Po és Jack Black

Kivételes eset gyűjteményünkben, hogy az eredeti, amerikai színész, azaz Jack Black jobban hasonlít az animációs figurára, mint Po hazai szinkronja, Gáspár András. Mi több, Jack Black és Po között szinte kísérteties a hasonlóság. Az animációs figurát ugyanis Jack Black, amerikai színészről mintázták, így nem is lehetett kérdéses a szinkrongang. Po panda nappal egy családi étteremben dolgozik, éjszaka azonban arról álmodozik, hogy egyszer ő is nagy kung fu hős lesz. A vágya végül teljesül, igaz nem szokványos módon. A filmet 2008. tavaszán mutatták be a DreamWorks illetékesei.