Elítélték az eltört gerincű brit kisfiú bántalmazóit

2008.11.12. 15:30
Nem gyilkosság, hanem halált okozó testi sértés miatt kerülhet börtönbe az a három ember, akik miatt tavaly augusztusban elhunyt egy 17 hónapos kisfiú. Bár nyolc hónap leforgása alatt hatvanszor vizsgálták és látogatták meg szakemberek a gyermeket, és édesanyját kétszer is letartóztatták gyermekbántalmazás miatt, mégsem sikerült megmenteni. A kisfiú, akinek egy nyomozó szerint ötven sérülése volt, egy orvos is látta halála előtt két nappal, a doktor azonban nem vette észre, hogy páciensének komoly sérülései vannak, és nem tudja mozgatni lábait. Halálát valószínűleg egy fejét ért ütés okozta. Azt nem tudni, hogy az édesanya, a szadista mostohaapja, vagy a lakótársuk ütötte-e meg.

Londoni szociális munkások és egészségügyi dolgozók nyolc hónapon keresztül hagytak szenvedni egy kisfiút, aki tavaly augusztus elején belehalt azokba a sérülésekbe, amit édesanyja, annak barátja vagy lakótársuk okozott. A 17 hónapos gyermek halála után végzett vizsgálatok során kiderült, hogy eltört a gerince, valamint nyolc bordája, hiányoztak a körmei a lábáról és a kezéről, több zúzódás borította a testét és állítólag le is nyelte pár fogát.

Megrovást kapnak a szociális munkások

Történt mindez annak ellenére, hogy a halálát megelőző nyolc hónapban szakemberek hatvanszor vizsgálták, illetve látogatták meg a gyermeket, aki szerepelt a veszélyeztetett gyerekek listáján. Bár állítólag ők rendre észrevették a kicsi sérüléseit, az édesanya mindig előállt egy ésszerűnek tűnő, ám valótlan magyarázattal, amit az illetékesek elhittek. A 27 éves asszony egyszer állítólag még csokoládéval is bekente gyermeke sérüléseit, hogy elfedje azokat. Az édesanyát a Sun információi szerint kétszer is letartóztatták gyermekbántalmazás miatt: egyszer 2006 decemberében, majd 2007 júniusában, de mindkét alkalommal szabadon engedik óvadék ellenében, és idővel visszakerült hozzá gyermeke is, akit ideiglenes a nő ismerőseinél helyeztek el. Egy nappal a gyermek halála előtt pedig a rendőrség bejelentette, hogy egyik eset miatt sem kell bíróság elé állnia. A Daily Mail értesülései szerint ennek ellenére egyetlen szociális munkást sem bocsátanak el, az illetékes hivatal mindössze megrovásban részesíti majd őket. Pedig nem ez az első eset, hogy a gyermekvédelmisek is felelőssé tehetőek egy gyermek halála miatt, 2000-ben az akkor 8 éves Victoria Climbié hunyt el hasonló körülmények között.

A kisfiút egyébként halála előtt két nappal is bevitték a kórházba, ahol megvizsgálta őt egy gyermekorvos. Bár a kicsinek ekkor törött bordái és háta miatt óriási fájdalmai voltak, és nem tudta mozgatni a lábait, Sabah al-Zayyat doktor nem vette észre a sérüléseket és kicsit nyűgösnek titulálta páciensét. Augusztus harmadikán kihívják a mentőket a család házához, de a kiérkező szakemberek már nem tudnak segíteni a kisfiún, akinek elkékült és merev holttestére a kiságyában találnak rá. Egyes források szerint halálát az okozta, hogy egy, a fejét ért ütés következtében megsérült a nyaka és emiatt problémai adódtak a légzéssel. Egy nyomozó szerint a gyermeknek ötven sérülése volt, ezek közül 15 a szájában, amiket nagy valószínűséggel az édesanya szadista barátja okozott.

A szadista mostohaapa

A férfit a Sun információi szerint korábban letartóztatták, miután megkínozta haldokló nagyanyját. Igaz, vádat nem emeltek ellene. A náci emléktárgyakat gyűjtő férfi meglehetősen érdekes nevelési elveket vallott: állítólag megtanította a kisfiút, hogy addig üljön a földön a fejét a lábai közé zárva, amíg ő nem csettint az ujjaival. Egy ismerős a bíróság színe előtt elmondta, hogy a gyermek mostohaapja tulajdonképpen bokszzsákként használta a kicsit: „Felemelte a torkánál fogva, megütötte, és addig pörgette a széken, amíg le nem esett.” A 32 éves mostohaapát ennek ellenére nem találták bűnösnek gyilkosság vádjában, viszont felelős azért, hogy a gyermek a bántalmazás következtében elhunyt. A bíróság ugyanígy határozott az édesanyja, valamint a pár lakótársa, a 37 éves Jason Owennek esetében is, hiszen nem sikerült megállapítani, hogy ki okozta a halálos sérülést. Az ítélethirdetésre december tizenötödikén kerül sor, és fejenként akár 14 évet is kaphatnak.

Ki a felelős?

Mor Dioum, a Victoria Climbié Alapítvány elnöke szerint az illetékes hivatal is hibás abban, hogy a 17 hónapos kisfiú elhunyt. Hozzátette, ez az eset sokkal tragikusabb, mint Victoria Climbié halála. Caroline Bates főfelügyelő a bíróságon kívül elismerte, hogy a rendőrség is hibázott a bántalmazási ügy során, de szerinte mindennek nincs köze a szomorú végkifejlethez.”Ez egy szörnyű tragédia, ami elkerülhető lett volna. Bárcsak mindent tudtunk volna azokról a felnőttekről, akik egy házban laktak a gyermekkel. A rendőrök állítólag tavaly júniusban úgy gondolták, hogy nem adják vissza a kicsit édesanyjának, és az egyik tiszt kétszer érdeklődött afelől, hogy a bizonyítékok elegendőek-e az eljárás elindításához – írja a Guardian.

Sharon Shoesmith, a helyi gyermekvédelmi hivatal elnöke elmondta, ők mindent megtettek annak érdekében, hogy segítsenek a családnak. Amellett, hogy szociális munkások, doktorok és nővérek felügyeltek a kicsi állapotára és fejlődésére, az édesanyjának felajánlották, hogy végezzen egy szülők számára szervezett tanfolyamot, megkérték a család egyik barátját, hogy segítsen a gyermek nevelésében, valamint felkerestek egy gyermekfelvigyázót, akinek hetente négyszer kellett felügyelni a gyermekre és minden gyanús sérülésről jelentést kellett tennie. Az édesanya a hivatal tudomása szerint nagyon együttműködő volt – nyilatkozta Shoesmith.