Utálja a horrorfilmeket az Európa-bajnok láncfűrészes lány

sze
2008.06.18. 15:59
A diák motorosfűrész-kezelő Európa-bajnokságon Bartók Csilla a lányok versenyét nyerte, de felnőtt válogatott-tagságra nem vágyik, inkább erdész szeretne lenni. Videónkban megnézheti, hogyan bánik a motorosfűrésszel egy Európa-bajnok. A tehetség már az első mozdulatokból látszik, vallja az Európa-bajnok felkészítőtanára.

"Iskolánkban a multifunkcionális vidéki szemléletet szeretnénk erősíteni" - mondta a Velvetnek a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, dr. Vasas Joachim, aki rutinosan fogadott minket a mátrafüredi iskolában. Bartók Csilla ötödéves tanuló nem mindennapi eredményének hírére ugyanis naponta érkeznek az érdeklődő újságírók. Bartók Csilla, Európa-bajnok láncfűrészes pedig mindenkinek elmondja, ő egy teljesen normális lány, nem játszott kislánykorában babák helyett motoros fűrésszel, sőt, még a horrorfilmeket sem kedveli. A versennyel pedig magának akarta bebizonyítani, egy lány is fűrészelhet úgy, mint egy fiú.

Sok fát szétvágtak

Bartók Csilla nem vágyott a láncfűrész közelébe, csak már korán rájött, hogy azzal szeretne foglalkozni, amit szeret: a természettel. Ezért jelentkezett a mátrafüredi iskolába, ahol erdésznek tanul. "Nem gondoltam arra, hogy én fűrészelni fogok, Szalóki Rezső tanár úr keresett meg, hogy mi lenne, ha fűrészelnék az erdésztechnikus tanulók norvégiai Európa-bajnokságán. Gondoltam belevágok" - meséli Bartók Csilla fűrészelés előtt, kezében a körülbelül 8-10 kilós fűrésszel, fülvédőben és munkaruhájában, amiben szerinte minimum 50 fokos meleg van.

Mint Szalóki Rezsőtől megtudtuk, a fűrészelésben is ugyanúgy felismerni a tehetséget, mint bármely sportágban: "Nem volt egyszerű megkeresni azt a személyt, aki erre a feladatra alkalmas lehet. De sikerült. Már az első mozdulatokon lehet látni, ki ebben a jó, abból, ahogy hozzányúl a fűrészhez". Persze a gyakorlás sem árt, három hónapon keresztül heti négyszer edzettek: "Sok fát szétvágtunk, voltak kritikus pillanatok is".

Ügyesség, gyorsaság, jó szem

A fiúkat és lányokat külön értékelik a versenyen, de nemcsak az számít, mennyire erős valaki: "Nem minden esetben imponál ez a pasiknak, van, amikor irigykednek. Bántja az önérzetüket. De nemcsak erő, hanem ügyesség kell ehhez, és a szemnek is jónak kell lennie, hogy lássam a szögeket, hogy hogyan kell tartani a fűrészt. A gyorsaság is számít" - mondja Bartók Csilla, majd beindítja a fűrészt, amivel kevesebb, mint egy perc alatt egyenletes korongot fűrészel le.

"Az ügyességi versenyben az első versenyszám lánccsere, az időre megy. Nekem 36 másodperc alatt sikerült a versenyen, ez nem olyan jó, itthon gyorsabb voltam. Aztán különböző darabolások jönnek: kombinált darabolás, lánckímélő darabolás, döntés és gallyazás"- világosít fel minket Bartók Csilla, hátha így már jobban el tudjuk képzelni, miből is áll egy motoros láncfűrész-verseny. A versenyen 13 ország vett részt, összesen 52 induló volt. Magyarországot csak egy csapat képviselte, a négyfős mátrafüredi. A versenyben Szlovénia, Ausztria, Németország és Norvégia csapatai voltak a legjobbak, de mint később kiderül, ott jobbak a felkészülés körülményei.

"A nemzetközi mezőnyben nem lehet jó eredményeket elérni, mert azok a körülmények, amik itt vannak, nem alkalmasak a gyakorláshoz. Nincsenek rendes, magas fenyőfák, amiken gyakorolni lehetne. Nem lehet bemenni az erdőbe, nem lehet fát kivágni" - magyarázza Szalóki Rezső. Hiába, úgy látszik a fűrészelésben is hasonló a helyzet, mint a többi magyar sportágban. A felnőtt válogatott Sopronban edz, ott profibbak a körülmények, de Bartók Csilla nem szeretne válogatott lenni.

Vadászat, erdészet

Bartók Csilla - nem meglepő módon - nagyon szeret vadászni és horgászni. Van vadászengedélye és puskája is. "Vaddisznóra, nyúlra, vadkacsára szoktam vadászni, de lőttem már erdei szalonkát is. Sajnálom őket, de ez egy olyan szenvedély, amit nem tudok legyőzni. A vadászatnak az állományjavítás is a része, ez nem csak az öldöklésről szól. Az benne a jó, hogy kint lehetek a természetben. Ez egy ősi ösztön az emberekben, végül is így kezdődött" - mesél egyéb, talán fiúsnak nevezhető hobbijáról az Európa-bajnok, aki mellesleg rajzolni és festeni is szeret. Most pedig kiegyensúlyozottak érzi magát és a verseny után pihenni szeretne.

"Jövőre fogok végezni, utána nem tudom mi lesz. Vagy elmegyek továbbtanulni, vagy megpróbálok elhelyezkedni a szakmámban. Ezzel az iskolával kerületvezető erdészként tudnék elhelyezkedni. De nagyon kevés hely van, lehet, hogy elmegyek főiskolára" - mesél arról, hol helyezkedhet el manapság egy kezdő erdésztechnikus.