Világszerte tanárok és diákok verik egymást

2008.04.10. 11:45
A közeli Bulgáriában egy fiú nemes egyszerűséggel fejbe rúgta tanárát, mert az nem megfelelő jegyet adott neki. Egy angol anyuka bemosott lánya tanítónőjének, mert az feltételezte a lányról, hogy füvezett. Dél-Koreában a tanárok az urak, szinte bármit megengedhetnek maguknak, többek között azt is, hogy késésért bambuszkarddal verjék össze a diákokat. Válogattunk a különféle tanárverős videókból.

Az utóbbi hetekben három verekedésbe, de legalábbis pofonba, köpködésbe torkollott tanár-diák incidenst is megismerhettünk. Egy újpesti fiút kiraktak a kerület önkormányzati iskoláiból, mert bántalmazta egy tanárát. A VIII. kerület egy iskolájából kirúgtak egy gyereket, mert megrúgta, illetve egy csappal fenyegette tanárát. Egy kaposvári lánynak pedig azért kellett rövid úton távoznia az iskola falai közül, mert leköpte tanárát.

Nálunk sokkal okosabb emberek majd sokáig merengenek azon, miként lehetne valahogy megoldani, hogy a tanári pályát ne kényszerűségből válasszák az emberek, valamint hogy ne kiégve kerüljenek az iskolákba. A tanári tekintély teljes eltűnéséért ugyanis valószínűleg a tanárok is felelősek, de ezt a tyúk vagy a tojás jellegű problémát majd behatóan vizsgálják ahhoz értő szakemberek. Mi annyit tettünk, hogy megnéztük az interneten fellelhető tanár-, illetve diákverő videókat, és megállapítottuk, korántsem magyar jelenségről van szó, és a diákok örüljenek, hogy nem Dél-Koreába járnak iskolába, a tanárok meg annak, hogy nem Bulgáriában vagy Szerbiában tanítanak.

Üt a gyerek

A szerbiai tanárok szeretnék, ha hivatalos személynek minősülnének, mert így keményebben léphetnének fel a diákjaikkal szemben, hiszen most már ott tartanak, hogy rossz jegyet sem mernek beírni.

Az első videón azt láthatjuk, ahogy Bulgáriában egy diák demonstrálja társán, bizonyára nem alaptalanul, hogy mi a következménye annak, ha egy tanár rossz jegyet ír be a naplóba. Ez persze csak egy könnyed bemelegítés az elkövetkezőkhöz képest.

Egy az Egyesült Államokban történt tanárverés után, ami igazán brutális volt, mert a tanárverések általános trendjével szemben nem spontán volt, hanem alaposan megtervezett, egy szakértő azt mondta, az erőszak sajnos a fejlődési folyamat része.

Ezt a felvetést biztos máshogy látja az a tanár, akit azután vágott ököllel orrba egyik tanítványának anyja, miután a videó leírása szerint a tanár megkérdezte a diákját, hogy füvezett-e.

Az is igazán kellemetlen lehet, amikor tanítványunknál tornaóra közben pattan el a húr. Miután a lány arcon rúgja tanárát, a jelenlévő tanerő másik fele csak annyit tud meglepetésében kérdezni a lánytól, hogy mi a neve.

Ad a tanár

Ha megütjük a diákunkat, érdemes odafigyelni rá a támadás után közvetlenül is, mert könnyen lehet, hogy úgy járunk, mint a videón szereplő oktató, akinek a hátán eltörnek egy széket a gyors kontra során.

A következő videón azt látjuk, hogy egy tanár miként próbál rendet teremteni az óráján eluralkodott káoszban. Először rászól az egyik hőzöngő diákra, hogy kussoljon, aztán viszont szépen felpofozza, mert az nem engedelmeskedik.

Viszont egyértelműen a dél-koreai diákoknak a legrosszabb. Itt ugyanis engedélyezett a testi fenyítés, amit a tanárok ki is használnak. Például a kendóban használatos bambuszkarddal verik az embert, ha elkésett egy kicsit.

A Youtube-on olvasható videóleírások szerint a diákok annyira félnek a tanároktól, hogy azok szinte bármit megtehetnek, a diákok szó nélkül engedelmeskednek nekik.

Még akkor sem szólnak semmit, ha egy férfi tanár egy diáklányt üt ököllel arcon.