horoszkóp

Börtönbe törnek be az angol drogdílerek

2008.04.26. 09:45
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Egyesült Királyság börtöneiben kényelmesebb az élet, mint az utcán. Műholdas tévé, ingyen telefon, sőt ha jól viselik magukat, még pénzjutalmat is kapnak. Kábítószerhez az utcai árnál olcsóbban jutnak a belopódzó díelereknek hála, nem csoda, hogy ide csak befelé akarnak szökni, kifelé senki. Ezek után nem meglepő, hogy Pete Doherty és Amy Winehouse férje is könnyedén jutott droghoz a sitten.

Drogdílerek törnek be a börtönökbe, hogy eladják az árujukat a foglyoknak, állította Glyn Travis, egy börtönparancsnok. A rabokat már egyáltalán nem érdekli a szabadulás esélye sem, mivel a rácsok mögött olcsóbban jutnak kábítószerhez és az életük is lényegesen egyszerűbb – olvasható a Daily Mail hasábjain. Glyn Travis elmondta, hogy milyen jó életük van a foglyoknak, mivel mindenkinek jár műholdas televízió, ingyenes telefonálás, ágyba kapják a reggelit és az őrök annyira félnek, hogy a rabok az emberi jogok megszegése miatt feljelentik őket, hogy kesztyűs kézzel bánnak velük. A túlfeszített személyzetnek nincs kapacitása arra, hogy megállítsa az illegális drogok beáramlását, mondta Travis.

Csak befelé szöknek, kifelé nem

A börtönparancsnok igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a börtönök túlzsúfoltak és nincsenek meg a szükséges erőforrásaik sem, így az egész rendszer kicsúszott az ellenőrzés alól. „A drogok olyan mennyiségben áramlanak be a börtönökbe, hogy bent olcsóbban lehet hozzájutni, mint az utcán” – állítja Travis. „Yorkshire-ban remekül megfigyelhető a probléma, ahol emberek az utcáról létrán másznak át a börtön falán, hogy behozzák a kábítószert a fogdába, de a rabok közül még egyiknek sem jutott soha eszébe, hogy szökéssel próbálkozzon, mivel annyira kényelmes körülmények között élnek, hogy semmi értelme nem lenne számukra a menekülésnek.

Jutalom az elégedett foglyoknak

Travis a yorkshire-i börtönről mesélte, hogy egy régebbi nyomozás során kiderült, hogy drogdílerek törtek be éjszaka létrával a fogdába és a cella ablakian keresztül adták el a drogot a foglyoknak. Az egyik betörő női ruhákat adott el egy transzvesztita rabnak. „Ez azt jelentette számomra, hogy valami nem stimmel abban a társadalomban, ahol az emberek betörnek a börtönbe, hogy kábítószert és kurvákat vigyenek be, a foglyok pedig boldogan és elégedetten élik bent napjaikat.” A Talk Sport radionak adott interjújában Tarvis elmondta, hogy adófizetők megdöbbenének, ha tudnák, hogy milyen körülményeket élveznek a bűnözők, beleértve Anglia leghírhedtebb gyilkosait, pedofiljait és szatírjait. „A foglyoknak szinte jutalom, amiért börtönben vannak”.

„Jár nekik ágy és tévé minden cellába, ingyen telefonálhatnak, jó néhány alkalommal ágyba viszik nekik a reggelit és pénzjutalmat kapnak a jó magaviseletért. A börtön már nem visszatartó dolog, hanem csak szakmai ártalom” – dühöngött a parancsnok. „Olyan ez a rendszer, amiben a kontroll annyi, minha egy játék lenne. A drogprobléma a börtönön belül nagyon súlyos, és amit a börtönőrök megtalálnak, az csak a jéghegy csúcsa, de a fogdáinkban megforduló kábítószer mennyisége óriási. Az őrök mindent megtesznek, amit lehetőségeiknél fogva meg tudnak tenni még az erőforrások hiánya ellenére is, hogy megállítsák a drog beszivárgását."

Sztárok is drogoznak a börtönben

A feljebb olvasottak alapján már nem olyan meglepő, hogy Pete Doherty is könnyedén jutott kábítószerhez a börtönben, bár pénze sem volt kifizetni. Amy Winehouse férje akkora mennyiséghez jutott hozzá a sitten, hogy majdnem bele is halt. A gyors orvosi beavatkozás mentette meg a magát túladagoló Blake Fielder-Civil életét.