horoszkóp

Ezerszer erőszakolta meg lányait az angol rém

2008.11.29. 07:30
A brit férfi, aki lányait tizenkilenc alkalommal ejtette teherbe, olyannyira terrorban tartotta családját, hogy két lánya a saját anyjuknak se merte bevallani, ki a gyerekeik apja. Azt állították, helybéli fiúktól fogant a hét, életben maradt csecsemő. A férfi a rokonok szerint a hatalmi vágyát élte ki a lányain, és a nekik nemzett gyerekek után kapott családi pótlékból tartotta el magát. Lányai 28 éven keresztül több mint 1000-szer estek áldozatul apjuk beteges hajlamainak, a gyermekvédelmi hatóságok pedig többszöri feljelentés ellenére sem tettek semmit.

Az "angol Josef Fritzlként" emlegetett férfi, akinek nevét a lapok sem közölhették le, közel harminc évig tartotta terrorban gyermekeit, akik most a Sunnak beszéltek először az átéltekről. A testvérpár összesen tizenkilencszer esett teherbe az apától, de abortuszok és vetélések miatt csak kilenc gyermek született meg, közülük kettő a születés napján elhunyt. Az 56 éves férfi felesége már korábban elmenekült, magukra hagyva apjukkal a lányait, pedig tisztában volt férje erőszakos jellemével, és vélhetően azzal is, mit művel a lányaival. A lányok azt állítják: annyira rettegtek apjuktól, hogy még anyjuknak sem merték bevallani, kitől vannak a gyerekeik.

Az anyjuknak is hazudtak

"Amikor az édesanyám az első gyermekemnél megkérdezte, hogy ki az apa, azt mondtam neki, hogy egy helyi fiú - de tudtam, hogy valójában az apámtól. Egy idő után már nem is számoltam, hogy hányszor erőszakolt meg. Azt mondta, ha bárkinek is elmondom, mi történik, elveszi tőlem a gyermekem" - mesélte az idősebbik lány a The Sunnak. "Öt éves lehettem, amikor elkezdett molesztálni. Évekig így ment ez, de azt nem tudtam, hogy a húgomat is zaklatja, arra csak később derült fény". A lányok még azt is felajánlották, hogy fizetnek neki, csak fejezze be, de ez sem hatott.

A két nőnek jelenleg pszichológus segít, hogy valahogyan feldolgozzák az őket ért traumát. "Most az a legfontosabb, hogy valahogyan túllépjünk ezen. Nem akarjuk, hogy bárki is tudja, kik vagyunk" - nyilatkozta az idősebbik testvér, aki hozzátette, évekbe telt, hogy elég bátorságot gyűjtsenek apjuk feljelentéséhez. A két nő még nem tudja, hogyan közlik majd gyermekeikkel, ki is az igazi apjuk. "Imádjuk a gyermekeinket, jobban, mint bárkit a világon. Bár borzalomban fogantak, szeretjük őket" - nyilatkozta a fiatalabbik nő, aki pár éve névtelenül már próbált tanácsot kérni egy gyermekvédelmi segélyvonalon, de amikor az operátor elszólta magát, nem biztos, hogy az eljárás után nála maradhatnak a gyerekek, a nő inkább elállt a feljelentéstől.

Az édesanya cserbenhagyta a lányait

A lányok anyja akkor hagyta el az otthonukat, amikor a testvérpár még tinédzser volt. Nicholas Campell ügyész szerint az anya vélhetően tudott arról, hogy férje zaklatja a lányait, mégse tett semmit. A rendőrség egyébként az anyát is meggyanúsította a gyerekek bántalmazásával, de vádat végül nem emeltek ellene. Campell elmondta a lapnak, hogy amikor az anyát nyáron kihallgatták a rendőrök, tagadta saját felelősségét, és férje hatalommániájával és erőszakos jellemével magyarázta a történteket. A férfit elítélő bíró, Alan Goldsack szerint a feleség igenis tudott a vérfertőzésről, mégsem tett semmit.

Az 56 éves férfi családtagjai a családvédelmi hatóságokat is hibáztatják: unokatestvére és annak neje többször is jelentették a szociális intézményeknek, hogy a családban baj van, mégsem történt semmi. Több alkalommal kértek rendőri segítséget is, de a rendőrség is csak a családvédelmiseket szólította fel, hogy járjanak utána a dolognak, majd továbbra semtörtént semmi.

Az "angol Fritzl" unokatestvérének 44 éves felesége már húsz évvel ezelőtt szembesült azzal, hogy a férfi zaklatja a lányokat. A szociális intézményt azután hívta föl, miután a család otthonába belépve fültanúja volt, ahogyan az 56 éves férfi visszarendeli az ágyába az épp kapkodva öltöző lányt. "Nem akartam hinni a fülemnek. A házban nem volt senki rajtuk kívül. Felhívtam az intézményt, ők felvették az adatokat, de azt mondták, szükségük van megerősítésre. A rákövetkező hat hónapban hetente többször hívtam őket, de mindig átkapcsoltak valaki máshoz - sose ugyanahhoz -, változás pedig nem történt" - nyilatkozta a 44 éves nő a The Sunnak.

Hivatalosan csak 11 éve kezdődött el az ügy

Több családtag több fórumon is próbálkozott, de mindig visszhang nélkül maradtak a megkereséseik: "1988-ban kezdtem aggódni a lányokért, amikor láttam, hogy az unokatestvérem nadrágszíjjal veri őket. Elmentem az NSPCC-hez [National Security for the Prevention of Cruelty to Children - Gyermekerőszak megelőzését szolgáló intézmény - a szerk.], de úgy tűnt, mintha nem is foglalkoznának az üggyel" - nyilatkozta az elítélt unokatestvére.

Az apát egyébként - azóta már elhunyt - anyósa is feljelentette a rendőrségen, amikor rajtakapta az egyik lánnyal az ágyban. A nyomozás azonban csak 1997-ben kezdődött meg, amikor a lányok fivére bizonyítékkal állt elő a vérfertőzésről. Az apa egyébként félévente költöztette a családját, ha elment otthonról, a testvéreket bezárta a szobájukba. Fia 15 éves korában költözött el tőle. A letartóztatásra csak idén júniusban került sor, miután a testvérek új partnereik mellett kellő erőt gyűjtöttek a feljelentéshez. Bár a férfi tagadott, az erőszakból született gyermekek DNS-tesztjei egyértelműen bizonyították az apaságot - ezután a férfi még mindig csak azt vallotta be, hogy huszonöt alkalommal megerőszakolta lányait és négy alkalommal bántalmazta őket.

A pénz lehetett a hajtóerő

A rokonok szerint a férfi mindent a pénzért és a hatalomért tett. "A lányok apja maga az ördög. Előfordult, hogy alig pár órával azután, hogy az egyik lánya elvetélt, Szemár nálunk is volt, hogy eladja a gyerekholmikat nekünk, a feleségem ugyanis pont várandós volt. Börtönben kellene rohadnia mindöröre. Szerintem csak arra használta a lányait, hogy pénzhez jusson. Minden alkalommal, amikor terhesek lettek a lányai, csak azt látta, hogy most újabb lehetősége van még több segélyhez jutni. Nem emlékszem rá, hogy valaha is dolgozott volna. Nyilvánvalóan imádott parancsolni a lányainak. Egy totális rémálomban tartotta őket közel három évtizedig" - nyilatkozta a férfi unokatestvére.

A rendőrség most a sheffieldi családjogi intézmények felelősségét vizsgálja, mert elképzelhető, hogy mulasztás történt, mint a 17 hónapos eltört gerincű, majd halálra vert kisfiú esetében. "Van egy jogi rendszerünk a gyermekek védelme érdekében, megvannak a szociális munkásaink, akik együtt dolgoznak az iskolákkal, de nem működhet minden mindig hibátlanul" - nyilatkozta a döbbenetes esetről Ed Balls, szociális, családjogi és gyermekvédelmi miniszter. Az 56 éves elítélt férfit huszonötszörös életfogytiglanra ítélték kedden, amiből legalább tizenkilenc és fél évet kell letöltenie.