Meztelen biciklisek a világ 70 városában

2008.06.09. 12:00
USA-ban és Dániában ezt a hétvégét választották az autósok ellen tüntetők, hogy meztelenül tekerjenek az utcákon. A mozgalomhoz húsz ország hetven városa csatlakozott eddig. Idén negyedik éve rendezik meg világszerte a meztelen biciklizés napját, amivel az olajfüggőség és az autós kultúra ellen kívánnak fellépni.

Június 7-én tartották meg több városban is a World Naked Biking Day nevű demonstrációt. Ennek keretein a belül az emberek azzal próbálják felhívni a figyelmet az autós kultúra negatív hatásaira, hogy meztelenül pattannak biciklire és tekernek át a városon. A nem mindennapi eseményt idén negyedik éve rendezték meg, melyhez a világ húsz országa és hetven városa csatlakozott. „Tiltakozunk az olajfüggőség ellen és ünnepeljük testünk erejét és egyediségét.” Ez volt a szombati demonstráció üzenete.

Klikk!

Bár a résztvevő városok elég nagy szabadságot kapnak arra, hogy maguk válasszák ki a napot, amikor megrendezik a meztelen biciklizést, azért ötletgazdák arra kérik őket, hogy a lehető legközelebb tűzzék ki a dátumot a hivatalos eseményhez. Június 7-én több amerikai városban tekertek pucéran a tüntetők, de Koppenhágában is ezt a hétvégét tűzték ki arra, hogy levessék ruhájukat a nemes cél érdekében. A megmozduláshoz csatlakozhatnak a gördeszkások és a görkorisok is.