Kivégzésért könyörög a kanadai buszos gyilkos

2008.08.06. 18:25
Először szólalt meg az a férfi, aki múlt héten egy kanadai távolsági buszon minden előzmény nélkül halálra szurkálta, lefejezte, kibelezte, és részben meg is ette utastársát, letartóztatásakor pedig az áldozat orrát, füleit és alsóajkát találták meg a zsebében. A gyanúsított eddig vallomást tenni sem volt hajlandó, mindössze fejrázással és bólintással reagált a kérdésekre. A bírósági meghallgatáson szólalt meg először, ahol csak annyit mondott: "Kérem, öljenek meg". A férfit egyelőre pszichiátriai megfigyelés alatt tartják.

Letartóztatása óta először szólalt meg az a kanadai férfi, aki múlt csütörtökön Kanadában, az Edmontonból Winnipegbe tartó Greyhound-buszjáraton több mint 50 késszúrással megölte, majd lefejezte és kibelezte a mellette ülő 22 éves Tim McLeant, később pedig evett is belőle. A Vince Weiguang Li nevű kínai bevándorló letartóztatása óta csak bólintással és fejrázással kommunikált, keddi bírósági meghallgatásán viszont azt kérte: végezzék ki.

Weiguang a meghallgatás alatt végig a padlót nézte, akkor szólalt meg, amikor a bíró megkérdezte, kér-e védőügyvédet: ekkor tagadólag megrázta a fejét, és halkan azt mondta, "Kérem, öljenek meg". A megjegyzést a jelen lévő újságírók is hallották, a bírósági gyorsíró is rögzítette, a bíró azonban nem vette figyelembe. A különösen kegyetlen módon elkövetett gyilkossággal gyanúsított férfiről a bíró, Michel Cartier úgy döntött, pszichiátriai megfigyelés alá helyezik - tudósított a tárgyalásról az Associated Press riportere.

Robotszerű higgadtsággal mészárolt

A pszichiátriai megfigyelés elrendelését egyébként Ms. Joyce Dalmyn ügyész kérte a bírótól, aki további részleteket osztott meg a mészárlást követő eseményekről. Weiguang a támadás után 5 órát töltött az áldozat holttestével a buszon, míg végül a rendőrök elfogták. Ez alatt az idő alatt egy óriási "Rambo-késsel" lefejezte majd kibelezte az áldozatot, és evett is a húsából.

Egy szemtanú, Garnet Caton, aki a buszon a gyilkos és áldozata előtti sorban ült, azt állította: a férfi végig természetellenesen nyugodtan, minden érzelem nélkül vitte végbe a mészárlást és a trancsírozást; mások robotéhoz hasonlították Weiguang higgadt és módszeres alaposságát.

Zsebretette az áldozat orrát

Az utasok szerint kizárt, hogy az áldozat esetleg provokálhatta volna a férfit: a 22 éves fiú fejhallgatójával a fején aludt, amikor a támadás érte. Az autóbuszból kimenekült utasok később látták, amint Weiguang fel-le sétál a buszban az áldozat levágott fejét mutogatva a rendőröknek, akik letartóztatásakor a zsebében megtalálták McLean fülét, orrát, és alsóajkának egy részét is. Egy netre kiszivárgott rendőrségi telefonfelvételben a helyszínen tartózkodó egyik kommandós arról is beszámolt a központnak, hogy látják, amint a férfi kis darabokat vág le és eszik meg a holttestből. A férfi letartóztatásakor sem adott magyarázatot tettére: csak annyit mondott a rendőröknek: "Nekem most már örökre itt kell maradnom a buszon", azóta pedig csak bólintással és fejrázással kommunikált.

A pszichiátriáról szabadult?

A rendőrség jelenleg annak az információnak próbál utánanézni, valóban egy pszichiátriai intézményben töltötte-e Weiguang az utazást megelőző négy napját - mondta el az ügyésznő. A férfi egy rokona - egy mentális problémákkal foglalkozó szakember - korábban már elmondta, hogy többször is próbálta elküldeni már orvoshoz Weiguanget, mert az utóbbi időben mutatott viselkedése alapján skizofréniára gyanakodott nála, a férfi azonban nem volt hajlandó orvoshoz fordulni. Az ügyben a következő meghallgatást szeptember 8-ára tűzték ki.