Mundatar Al Zaidi iraki újságíró élete kész sikertörténet, mióta cipőjével megdobálta George W. Bush amerikai elnököt: úgy ünneplik, mint a sárkányt legyőző legkisebb királyfit, egy lelkes hazafi a lánya kezét ajánlotta fel neki, egy másik pedig tízmillió dollárt. Persze csak ha megússza, hogy lecsukják. Bush azt üzeni, nem haragszik.

Muntadar Al Zaidi iraki újságíró a közel-kelet országainak egységes véleményét tolmácsolta, amikor vasárnap egy sajtótájékoztatón a cipőjével dobálta meg az Irak 2003-as megszállását elrendelő George W. Bush amerikai elnökhöz. Igaz, a testőrök megverték, mikor lekapcsolták, és azóta is letartóztatásban ül, ám tettével szinte népmesei jutalmat nyert: a fele ország helyett a fél világ szimpátiáját, egy rakás pénzt, sőt még a királylány kezét is. Tette egész meglepő módon hozta közös platformra az arab nemzeteket és a nyugati világot: a jelenlegi amerikai elnök népszerűtlensége miatt a férfi szinte világszerte pozitív hőssé vált.

„Ezt búcsúzóul kapod, te kutya, az özvegyekért és árvákért, és az Irakban meggyilkoltakért!” – kiabálta a kairói Al-Baghdadia TV munkatársa, amikor vasárnap barna félcipőjével becélozta az elnököt. Bár eltalálnia nem sikerült, még arra is volt ideje, hogy a cipő másik felét is az előző után küldje, mire a testőrök lekapcsolták.

Zaidiból a Wa Attassimou nevű, Moamer Kadhafi líbiai elnök lánya által vezetett jótékonysági szervezet kreált hivatalos hőst, akiktől kitüntetést kapott bátorságáért. „Tette az emberi jogok győzelmét jelképezi az egész világ számára” – indokolta nagyívű párhuzammal a döntést a szervezet vezetője, Aicha Kadhafi. A dicsőség mellé a cipődobáló hős menyasszonyt is nyert, amikor egy egyiptomi férfi a lánya kezét, és vele tisztes hozományt ajánlott fel neki elismerése jeleként. A menyasszony hozománya mellett Zaidi egyéb anyagi javakkal is megalapozhatja további – esetleg házas – életét: a Szaúd-Arábia déli részén élő hatvanéves Mohammad Makhafa kijelentette, kész minden vagyonát pénzzé tenni, és az ebből származó, körülbelül tízmillió dolláros összegért megvásárolni a híressé vált cipőt.

A cipő gyártmánya egyébként azóta is lázasan foglalkoztatja a helyi cipészeket és cipőgyártó cégeket, többen tudni vélik, hogy az ő kezük műve.

Miért annyira vagány dolog a cipődobálás?

Az arab világban a cipőtalp undorító és tisztátalan dolognak minősül, már az is durva sértésnek számít, ha valaki - például felhúzott lábbal ülve - a cipője talpát fordítja partnere felé. Ennek tudatában Zaidi gesztusa - aminek a nyugati kultúrkörben némi komikus felhangja is lehet -, a keleti normák szerint hatványozottan durva véleménynyilvánítás. Az újságíró a cipődobálást ráadásul megfejelte azzal is, hogy kutyának nevezte az amerikai elnököt: bár ez az állat a nyugati világban a hűség mintaképe, és mint ilyen, pozitív asszociációk kapcsolódnak hozzá, az arab kultúrkörben mohósága és válogatás nélküli falánksága miatt szintén tisztátalan állatnak tartják.

Világszerte népszerű

Mundatar Al Zaidi tettét nem csak a közel-kelet üdvözölte, hanem úgy általában a világ Bush-ellenes részei, köztük amerikai lapok. A New Statesman újságírója, Richard Herring például azt is kiemelte, mennyivel jobb módszer a cipődobálás az öngyilkos merényleteknél, mivel utóbbiak a merénylőkről állítanak ki szegénységi bizonyítványt, míg egy ilyen gesztus a megtámadott felet tünteti fel seggfejnek.

Az incidensből szinte azonnal online videojáték is készült: a SockAndAwe.com weboldalon a lehető legrövidebb időegységen belül kell minél több cipővel eltalálni az amerikai elnököt, aki sikeres találat esetén elvörösödik és fancsali képet vág.

Ön eltalálja Bush elnököt?

A játék négy nappal az indulás után akkora sikert aratott, hogy egy angol webszolgáltató, a Fubra 7.818 dollárért már fel is vásárolta az oldalt. Az ár azért ilyen furcsa, mert a weboldal létrehozója, Alex Tew az eBayen árverezve szabadult meg tőle, mivel jelenleg épp egy másik, fontosabb projekt indításán dolgozik, a SockAndAwe.com hisztérikus sikerétől viszont állandóan fagytak a szervereik. Tew-nek egyébként nem ez az első ügyes húzása: 2005-ben azzal lett ismert - és kereste meg első millióját -, hogy pixelenként egy dollárért árusította ki a Million Dollar Homepage nevű, kizárólag egyetlen nagy hirdetési felületből álló weboldalát.

Lesz-e koncepciós per?

Maga a történet főhőse, Mundatar Al Zaidi ugyanakkor jó eséllyel nem is tud róla, milyen világméretű médiahős lett: a férfit tette után azonnal letartóztatták, és családtagjai szerint azóta se tudni róla semmit. Ezért tüntetést szerveznek Bagdadban, amelyhez több ezer szimpatizánsra számítanak „Ülősztrájkolni fogunk a szabadonbocsátásáért. Semmit sem tudunk róla a letartóztatása óta, azt se, mi történt vele, vagy hogy életben van-e egyáltalán” – mondta el nővére, Um Saad az ABC Newsnak.

Nouri al-Maliki iraki miniszterelnök szóvivője ugyan azt állítja, Zaidi egy levélben csütörtökön bocsánatot kért tettéért a miniszterelnöktől, de Durgham al-Zaidi, a támadó testvére szkeptikus ezzel kapcsolatban: „Túl jól ismerem a bátyámat” – idézi őt a Washington Post. A Fehér Ház szóvivője, Dana Perino szerint „Az elnök nem neheztel az incidens miatt, ugyanakkor az iraki igazságszolgáltatásnak nyilván megvan a maga eljárásrendje, amit követni fognak. Az elnök azonban kérte, hogy ne reagálják túl az eseményt, hiszen nem sérült meg, bár valóban nem illendő dolog bárkit is cipővel dobálni sajtótájékoztatókon”. Elképzelhető azonban, hogy a férfi csak éveket múlva veheti át a neki megszavazott kitüntetést, menyasszonyt és anyagi felajánlásokat: az iraki törvények bármilyen ország vezetője elleni támadást 7-től 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanak.