horoszkóp

Égő sebeket okozott egy csecsemőnek a kínai bőrkanapé

sze
2008.05.30. 16:37
Allergén hatású penészgombaölőt alkalmazott bőrkanapéihoz egy kínai cég. Az Egyesült Királyságban forgalmazott bútorok allergiás, ekcémás reakciókat váltottak ki. Egy csecsemő arca annyira megégett, hogy azóta is hétféle kenőccsel kezelik. Azt, hogy pontosan hányan szenvedtek viszkető, égő sebekől a kanapé miatt, még nem tudni. A forgalmazókat viszont most közel ezer vásárló készül beperelni.

Többen is kaphattak allergiás ekcémás kiütéseket Angliában attól a penészgombaölő szertől, amelyet a kínai LinkWise cég használt ülőgarnitúráihoz, írja a The Sun és a The Telegraph. A szerencsétlenül járt gyerekek és idősebbek viszkető, égő sebekre panaszkodtak, de a penészgombaölő dimetilfumarát (DMF) nevű szertől a háziállatok szőre is kihullt.

Gyulladt, viszkető sebek

A most nyolchónapos Archie Lloyd-Bennettnek a kanapétól vörös sebek voltak az arcán, ma is hétféle kenőcsöt kell használnia és gyógyszereket szed. A család kutyájának pedig kihullott a szőre. "Vörös sebek voltak Archie-n, miután a pelenkájában feküdt az ülőgarnitúrán. Borzalmas állapotban volt. Még mindig nagyon viszketnek a hegek, ezért kesztyűt hord, hogy ne vakarja el azokat" - mondta a Sunnak Rebecca Lloyd-Bennett, az édesanya. A nő a The Sun szerint a bútorüzlethez fordult, ám ott nem cserélték ki a kanapét.

A The Sunnak egy másik áldozat úgy nyilatkozott, egész testét gyulladt, viszkető sebek borították.

Perre készülnek

Az Argos és a Land of Leather nevű forgalmazókat közel ezer panaszos készül beperelni, ezzel ez lehet az Egyesült Királyság legnagyobb csoportos pere, amely, ha veszítenek, összesen 4 millió fontjába kerülhet a cégeknek. A The Sun szerint mindkét bútorüzlet már tavaly októberben, az első panaszok után visszavonta a kérdéses ülőgarnitúrákat, a Telegraph szerint ezt még csak az Argos tette meg.

A kínai Link Wise nevű cég által gyártott ülőgarnitúrákat 600-800 fontért árulták, a Telegraph szerint csak a Land of Leather cég 30 ezret adott el belőle. A DMF nevű, különösen erős penészgombaölő szert, amely két évvel ezelőtt székekben okozott hasonló megbetegedéseket, a bútorban egy kis zacskóban tárolták.

Eddig heten kerültek kórházba, a The Sunnak nyilatkozó ügyvéd szerint viszont ennél sokkal többen szenvedhetnek az ülőgarnitúra miatt, ám nincsenek tisztában azzal, hogy mi okozza panaszaikat.

"Hét esetben kórházi kezelésre került sor, de sokkal többen szenvedhetnek hasonló panaszokkal, akik nem is tudnak arról, hogy mi okozta azokat" - nyilatkozta a The Sunnak a Christian Shotton, a Russell Jones and Walker ügyvédi iroda munkatársa. Az ügyvédi iroda ötszáz embert képvisel, más irodákkal közösen összesen ezer embert. "Ez lenne az Egyesült Királyság történetének legnagyobb fogyasztóvédelmi csoportos pere. Többeknek olyan volt a bőre, mintha leforrázták volna, vagy súlyosan megégtek volna a napon, van, akinek maradandó hegek borítják a hátát és olyanok is vannak, aki depressziósak lettek, mert nem tudták, mi lehetett a bajuk annyi időn keresztül" - mondta az ügyvéd.

Az Argos nevű cég már kikérte egy bőrgyógyász tanácsát, aki szerint a sebeket valóban a DMF okozhatta, írja a Telegraph. A cég bocsánatot kért az érintettektől és közölte, hogy ma már nem kaphatók náluk a kínai gyártó termékei. A Land Of Leather üzletlánc viszont még kivizsgálja az ügyet, szóvivőjük elmondta, közel 30 ezer LinkWise ülőgarnitúrát adtak el, de kevés panasz érkezett. "Komolyan vesszük a panaszokat és amint bebizonyosodik, hogy akadtak problémák, a Land of Leather visszavonja a termékeket"- írja közleményében a cég.