horoszkóp

Az FBI fejtette meg a titkosírásos fenyegetést

2008.02.08. 15:46
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy floridai gimnázium diákját szerdán letartóztatták, mert a vádak szerint halálosan megfenyegette több tanárát és diáktársát is. A visszahúzódó, tizennégy éves fiú kódolt levélben részletezte terveit egy, az iskola elleni támadásról. A kódot végül az FBI emberei fejtették meg. A fiú ellen a tegnapi kihallgatással kezdődő eljárás annak ellenére megindult, hogy sem fegyvert, sem egyéb bizonyítékot nem találtak nála. A fiút egy társával együtt felfüggesztették az iksolalátogatás alól.

A floridai Bay megyében található Rutherford gimnázium tizennégy éves diákját szerdán letartóztatták, mert titkosírással írt levelében halálosan megfenyegette a tanárait és több iskolatársát is.

"Természetesen nagyon komolyan vesszük ezt. A mai időkben... az erőszakos világban nem kockáztathat az ember" - mondta el a Northwest Florida Daily Newsnak a Bay megyei seriff, Frank McKeithen.

Legalább ketten voltak

Dakota Gates tegnapi kihallgatásáról egyelőre nem érkeztek hírek, de a diákot egy társával együtt felfüggesztették. A másik felfüggesztett diák nevét nem árulta el az iskola vezetése, mert még nem tudják, mekkora része volt a bűntény megtervezésében.

A rendőrség szerint az ügyet még vizsgálják, mert elképzelhető, hogy többen is érintettek.

Titkosírás

A Rutherfold iskola igazgatója elmondta, a titkosírásos levelet az iskola egyik diákja adta oda neki szerdán. Amikor megkapta a levelet, és hallotta az állítólagos sztorit, azonnal értesítette az iskolai biztonsági szolgálatot.

A gyanúsított Gatest még szerdán kihallgatták, de akkor azt mondta, a papíron lévő szimbólumoknak nincs jelentésük. Az igazgató nem hagyta annyiban a dolgot, és végül talált egy angolul írt szöveget, amiben azoknak a tanulóknak a neve szerepelt, akiket Gates meg akart támadni. Az eredeti levél megtekinthető itt.

Az FBI közbelép

A levél az FBI-nál kötött ki. A kódfejtők megfejtették a szöveget, és kiderült, Gates tanárokat és diákokat akart megölni.

A rendőrség képviselője hozzátette, hogy Gates egy szerződést is készített azok számára, akik nem akartak az erőszakos bűncselekmények áldozatául esni. Gates azt mondta, akik aláírják a szerződést - aminek a tartalma egyelőre nem ismert -, és náluk van a papír, a támadáskor biztonságban érezhetik magukat, nem esik bántódásuk.

Megváltozott az utóbbi időben

Robert Hileman, egy rutherfordi diák apja, aki jóban volt Gatesszel, arról számolt be a lapnak, hogy a fia nagyjából két héttel ezelőtt azt mondta neki, aggódik Gates miatt.

Hileman elmondása szerint Gates az utóbbi néhány hónapban furcsán kezdett viselkedni. Ilyeneket mondott a fiának: "Valószínűleg hozzá kell majd adjalak a listámhoz".

A férfi fia szerint Gates okos gyerek, akinek jó jegyei voltak, de ahogy haladt egyre előrébb az iskolában, úgy találta egyre nehezebben a helyét, nem illeszkedett be egyik iskolai társaságba sem.

Hileman elmondta, fia beszámolói után úgy gondolta, hogy Gatesnek családi problémái lehetnek, és jelezni akarta a fiú különös viselkedését az iskola vezetése felé, ezért nem csodálkozott, mikor kiderült, mire készült Gates.

Olvasói megfejtés

Imre nevű olvasónk megfejtette a levelet. Azt írja, az előkerült levél valószínűleg csak az egyik, mert egy búcsúlevélről van szó. Olvasónk megfejtését lejjebb olvashatja:

Hello Kaelie, If you are reading this, then I am gone, dead or near death. I need you no ?? aware that I can no longer trustable for you. I will return one day, weather[sic!] I am dead yet or not. I've lied many times ,[sic!] for many reasons, but what you are reading now is the truth: my last few goals in life are among being your friend, and dieing[sic!] for you. Cause once these two conditions are met, I may neaver[sic!] return , but I think you can survive without me, and even though I loved you, and you only can t?? ? ? ? friends when I wrote this, I learnd to live with this pain (just kidding) I'm not sure if I met your mother by th? ti? you gea? this, but tell her I said hi and bye, it matters not to me m[w]eather[sic!] or not you read this to any one o? not, but remember that this is not a suicide note, so don't show it off like it is. Signed: Dakota Gates (aka ...)