Kezét és lábát is amputálták a brazil szépségversenyzőnek

2009.01.22. 20:47
A Miss World Brazil szépségverseny döntősénél, Mariana Bridi da Costánál félrediagnosztizáltak egy súlyos baktériumfertőzést, és mire felismerték a betegségét, túl késő volt: a sebészeknek amputálniuk kellett kezeit és lábfejeit is. A modell még nincs túl az életveszélyen, géppel lélegeztetik, és mesterséges kómában tartják. Párja és barátai 0 RH negatív donort keresnek Costának, vércsoportja ugyanis nagyon ritka.

A húszéves Mariana Bridi da Costa hirtelen lett ismert hazájában, miután két alkalommal is bekerült a Miss World Brazil döntőjébe. Sikereit mi sem bizonyítja jobban, hogy nemrég az egyik legnagyobb Sao Paolo-i modellügynökség ajánlott neki munkát. A lány azonban december 30-án rosszul lett és kórházba került, ahol az orvosok tévesen vesekövet állapítottak meg nála. A téves diagnózis után január 2-án ismét kórházba került, ahol egy nagyobb kivizsgálás során megállapították: a 20 éves lánynál egy agresszív baktérium, a Pseudomonas areuginosa váltotta ki a húgyúti fertőzést, ami a vérét is megfertőzte, és megakadályozta a végtagok vérellátását - tudatta a G1 online lappal Thiago Simones, a modell kedvese.

Későn ismerték fel a betegséget

Az orvosoknak gyorsan kellett cselekedniük: mivel a betegség felismerésekor a lány kezei és lábfejei már menthetetlenek voltak, így időt nem vesztegetve amputálták a fiatal modell végtagjait. Costának a veszélyességi faktorhoz képest még szerencséje is volt: a statisztikák szerint akár bele is halhatott volna az agresszív baktérium okozta fertőzésbe. A család azonban még nem nyugodhat meg, a lánynak ugyanis 0 RH negatív típusú vérre van szüksége, így most weblapokon, és a modell blogján keresztül kérnek segítséget az emberektől. A húszéves lányt a Dório Silva kórházban operálták meg, ahol a műtét óta gépekkel lélegeztetik és mesterséges kómában tartják, írja a news.com.au.

Costa 14 éves korában kezdett el modellkedni, miután elvégzett egy modelltanfolyamot. A Miss World Brazil döntőjében két alkalommal is részt vett, először 2007-ben vágott neki a nagyszabású versenynek, tavaly pedig ismét indult a megmérettetésen, ahol Sergipe városát képviselte, és bekerült a döntőbe. Ugyancsak 2007-ben vett részt a Miss Bikini International elnevezésű versenyen, ahol a "Legjobb fürdőruhás test" címet sikerült megszereznie: ide kattintva megláthatják, miért ő lett az első helyezett.

A Pseudomonas fertőzések

A Pseudonomas fertőzéseket a Pseudomonas baktériumok okozzák, főképpen a modellnél is felismert, Pseudomonas aeruginosa. A fertőzések általában súlyosak, bár ugyanez a baktérium váltja ki a külső fülcsatorna panaszait is az úszóknál. A Pseudonomas baktérium képes súlyos tüdőgyulladást, szemfekélyeket is okozni, de szívbillentyűket is megbetegítheti. A modellnél is felfedezett húgyúti fertőzésért is ez a felelős, ám elsősorban olyanoknál jelentkezik, akik urológiai eljárásokon estek át, vagy húgyúti elzáródásuk van.

Az InforMed weblap tájékoztatása szerint a baktérium gyakran támadja meg az égési sérülésekkel rendelkezőket és a rákbetegeket is. Kezelés nélkül a rohamosan terjedő fertőzés sokkhoz és halálhoz vezethet. A fertőzés felismerhető a nagyjából 1 cm átmérőjű bíbor-fekete kitüésekről, amelyek közepén vörösséggel és duzzanattal övezett szövethiány van. A kiütések legtöbbször az alkaron és az ágyékon jelentkeznek.

Kezelés

Amennyiben a fertőzés felszínes - például a bőrre korlátozódik - az orvos előbb sebészileg eltávolítja az elhalt szövetet és a nagy tályogokat, majd antibiotikus oldattal átöblíti a területet. Rosszindulatú külsőfül-gyulladás, belső fertőzések és a vér érintettsége esetében - ahogyan a modellnél is - több napig vagy hetekig tartó intravénás antibiotikus kezelésre van szükség. A fertőzött szívbillentyűt néha meg lehet gyógyítani antibiotikummal is, de a megoldást többnyire a nyitott szívműtéttel végzett billentyűcsere jelenti.

Forrás: InforMed