horoszkóp

Három gyanúsított van Marian Cozma meggyilkolása ügyében

2009.02.08. 20:25
Szombat éjjel egy veszprémi szórakozóhelyen megtámadták az MKB Veszprém kézilabdacsapat három játékosát, a román Marian Cozmát szíven szúrták, a helyszínen meghalt. A szerb Ivan Pesics veséjét ki kellett venni, miután leszúrták, és a horvát Zarko Sesum súlyos fejsérüléseket szenvedett. A halálra szúrt kézilabdázó ügyében két gyanúsítottat már elfogtak az osztrák rendőrök vasárnap, de akkor még nem lehetett tudni, hogy az egyik osztrák autópályán elfogott Raffael Sándor társa is gyanúsított lesz. A harmadik férfit, Sztojka Ivánt még keresik.

Két gyanúsítottat fogtak el az osztrák rendőrök vasárnap a veszprémi gyilkosság ügyében, de akkor még nem lehetett tudni, hogy az egyik osztrák autópályán elfogott Raffael Sándor társa is gyanúsított lesz. A harmadik férfit, Sztojka Ivánt még keresik.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a veszprémi ügyben az osztrák rendőrök fogták el mindkét gyanúsítottat. Még vasárnap, az A2-es autópályán, a határtól 130 kilométerre állították meg a kocsit, amiben két férfi ült. A tegnapi információk arról szóltak, hogy két gyanúsítottja van az ügynek és közülük egyet fogtak el az osztrákok. Ez később módosult, miután beazonosították az autós útitársát is. Az ügyben így három gyanúsított van, egy embert még keresnek - összegezte a főkapitány.

A 30 napos kiadatási eljárás miatt a két férfi még Ausztriában van. Ez nem fogja akadályozni kihallgatásukat, magyar rendőrök mennek hozzájuk. A főkapitány azt mondta, vélhetően gyorsan végeznek az osztrák hatóságok a kiadatási eljárással.

Az MKB Veszprém játékosai szombaton este az egyik csapattársuk, Iváncsik Gergő fiának a megszületését ünnepelték, amikor éjjel kettő körül egy nagyobb társaság érkezett a helyre, majd egyelőre ismeretlen körülmények között összeverekedtek néhány kézilabdázóval. A verekedés, miután kirakták a társaságot a Skorpió bárból, az utcán folyt tovább, ahol Marian Cozma román beállós légióst szíven szúrta az egyik támadó. Cozma a helyszínen meghalt.

Két másik társa súlyosan megsérült. Zarko Sesum, átlövő fejsérüléseket szenvedett, Ivan Pesics kapust leszúrták, ami miatt később ki kellett venni a veséjét.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az egyelőre csak nagy vonalakban ismert ügyben gyors eredményt ígért. A kormány tagjai megdöbbenésüket és őszinte részvétüket fejezték ki. A gyors felderítést talán segítheti, hogy kamerák rögzítették a gyilkosságot. A felvételeket egyelőre a rendőrség tanulmányozza.

Mítoszok

A verekedés kialakulásának körülményeit az Index Veszprémnek elküldte egy szemtanú, bár ebből a történetből is többféle létezik.

A lényeg, hogy a kézilabdázókba a hajnali órákban kötött bele a szórakozóhelyre érkező, a beszámolók szerint egyáltalán nem ismerős, sőt nem is környékbelinek kinéző társaság.

A különféle fórumokon, kommentekben felröppent az is, hogy a helyre érkező nagyjából 15-20 fős társaság azért érkezett, hogy leszámoljon egy alvilági figurával, akivel tragikus módon összekeverték Cozmát. Illetve egy olyan történet is kering, ami szerint a Balaton környéki szórakozóhelyek különféle bűnszövetkezeteken belüli újrafelosztása is benne lehet a dologban.

Ezeket a pletykákat természetesen senki sem erősítette meg. Ahogy azt sem, hogy a fejsérüléseket szenvedett Sesum apja, aki korábban tisztje volt az Arkan nevű szerb félkatonai szervezetnek, most meg az egyik legnagyobb szerb örző-védő cég vezetője, Magyarországra készülne 300 emberével, hogy megbosszulja a fiát. A román Pro Sport újság pletykáját a vérbosszúról nem igazolták sehol, annyit viszont lehet hivatalosan tudni, hogy Sesum apja Magyarországra érkezett.

A környező országok lapjaiban számos cikk jelent meg a késelésről, a román források például azt írják, Cozma három késszúrást kapott, valamint hogy a támadóknál pisztoly is volt. Több helyen idézték Valentin Ghionea, a Pick Szeged román légiósának nyilatkozatát, aki elmesélésből ismerte a történteket.

Ghionea nem tudta, hogy a támadók a pletykáknak megfelelően romák voltak-e, viszont azt mesélte a lapoknak, hogy a balhét okozó társaság eleve rossz szemmel nézett a kézilabdásokra, és a verekedést is ők kezdeményezték, nem a veszprémi sportolók. A történetnek léteznek ugyanis olyan variációi is, amelyekben a sportolók kezdeményezik a verekedést, egyes változatok szerint a megtámadott pultoslány védelmére kelve.

Gyászolók

Vasárnap az ország számos városában tartottak spontán megemlékezéseket, egész nap érkeztek arról a hírek, hogy hol, mekkora tömegek gyászolták általában a szemerkélő esőben az elhunyt légióst.

Veszprémben már délelőtt összegyűltek az emberek, de a hivatalos csendes gyűlés az esti órákban kezdődött csak meg a kézilabda csapat pályája előtt. Az MTI tudósítása alapján nagyjából ezer fős tömeg vett részt rajta. "Fiatalok, idősek, nők, férfiak vegyesen érkeztek, a többség nyakában Veszprém-sállal jött el, sokak szemében könny csillogott" - fogalmaz az MTI beszámolója.

Az esti megemlékezésen a Magyar Gárda is tiszteletét tette, jelezve a sztoriban jelenlévő roma-szálat.

Napközben többek között Kiskunlacházán, Orosházán és Szegeden gyászolták a meggyilkolt sportolót.