A biztonsági őr gyilkolt Csepelen

2009.01.08. 12:40
A rendőrség a biztonsági őrt gyanúsítja a csepeli kettős gyilkossággal, a büntetett előéletű férfi valószínűleg önmagát is megsebesítette, hogy elterelje a gyanút magáról. A rendőrök szerint a gyilkosságot előre eltervezték és az áldozatoknak semmi esélye sem volt az életben maradásra.

Két embert vettek őrizetbe a csepeli kettős gyilkosság miatt: a bűncselekmény során megsérült biztonsági őrt és a tanintézmény gazdasági igazgatóját, írja az MTI. A két gyanúsítottat az emberölés napján, szerdán elbocsátották az iskolából egy 3-4 millió forintos sikkasztás gyanúja miatt. A nyomozók szerint brutális kivégzés történt, amelyet a biztonsági őr hajtott végre.

A gazdasági igazgató estére találkozót beszélt meg Takács Józseffel, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola intézményvezetőjével, hogy az elbocsátásból adódó technikai kérdésekről - például eszközök leadásáról, juttatásokról - beszéljenek. Az intézményvezető magával vitte Papp Lászlót, az intézményvezető-helyettest is, aki egy diktafonnal a zsebében rögzítette a találkozón elhangzottakat. A gazdasági igazgató pedig az egyébként büntetett előéletű, csalás és közokirat-hamisítás miatt korábban büntetett biztonsági őrt vitte magával.

Csepelen helyszínelnek a rendőrök

A biztonsági őr egy kirúgott diákra terelte a gyanút

A felek fél órán keresztül beszélgettek. A rendőrség a titokban rögzített felvétel alapján közölte: a biztonsági őr egyszer csak - 30 másodperc különbséggel - lelőtte a két férfit. Összesen öt lövés dördült el, és a történtek során a biztonsági őr is megsebesült, a tenyerén. Egyelőre nem tudni, hogy magát sebesítette-e meg, hogy leplezze, ő követte el a bűncselekményt.

A rendőrök azt követően kaptak jelzést, hogy a biztonsági őr kirohant az iskolából és egy zöldségestől segítséget kért. Azt állította, hogy az iskolában egy csuklyás férfi lövöldözött, aki azután elmenekült. A helyszínre érkező rendőröknek azt mondta, hogy egy, a közelmúltban elbocsátott tanuló lehetett az elkövető.

Az őr gyilkolt, a gazdasági igazgató eltüntette a nyomokat

Azonban a helyszínen vérnyomokat találtak a biztonsági őrtől az általa megjelölt menekülési útvonaltól eltérő irányban. Az intézmény teljesen be van kamerázva, de a képek rögzítésére szolgáló szervernek nyoma veszett. A szerverszoba ajtaján véres lábnyomot találtak, amelyről később kiderült: a biztonsági őrtől származik, ő rúghatta be az ajtót. Az őrt még csütörtök délelőtt sem tudták kihallgatni, mert nem volt olyan állapotban.

A gazdasági igazgató - aki a helyszínre sietett, és akit a rendőrök előállítottak kihallgatásra - a nyomozóknak részben elismerte a bűncselekményt. Állítása szerint nem volt a helyiségben, amikor a lövések dördültek, csak hallotta azokat. Azt azonban elismerte, hogy segített a történteket rögzítő szerver elrejtésében, azt a Dunába dobta. A sajtótájékoztatón elhangzott: a nap folyamán búvárokkal próbálják megtalálni a szervert.

DNYIP20090107007

Esélyük sem volt az életben maradásra

„Brutális kivégzés történt, az áldozatoknak esélyük sem volt a menekülésre a találkozó célja egyértelműen a gyilkosság volt, mivel a beszélgetés során egyszer csak eldördült a lövés", mondta Keszthelyi József, a BRFK Életvédelmi Osztály vezetője. A gyilkos fegyverről - amelyet a helyszínen hagytak a tettesek - a rendőrök elmondták: az nem szerepel a nyilvántartásban, nem önvédelmi fegyver, és a biztonsági őr egyetlen fegyveres szervnek sem volt hivatásos vagy szerződéses tagja.

A két gyanúsítottat a rendőrség őrizetbe vette. D. Gábor 36 éves gazdasági igazgatót társtettesként, K. Tamás 52 éves biztonsági őrt tettesként, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják. A csepeli kettős gyilkosság áldozatául esett Takács Józsefet és Papp Lászlót a helyi önkormányzat és az MSZP budapesti szervezete is saját halottjának tekinti.