horoszkóp

Rikoltozó ír pulyka lesz Csézy kihívója

2008.02.26. 11:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Csézynek egy ír pulyka techno-produkciójával kell felvennie a versenyt az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén. Dustin the Turkey sikere megosztja Írországot, de "az annyira rossz, hogy már jó" elve alapján a dalversenyből gúnyt űző paródiának akár még sikere is lehet. Ebben egyetértünk Bob Geldoffal.

Az írek döntöttek: Douze Pointe (Tizenkét pont) című számával a Dustin the Turkey nevű báb képviseli Írországot az Eurovíziós dalfesztivál belgrádi döntőjén. A műsor ír nézői nem vették komolyan a versenyt: a zeneileg az elviselhetőség határát súroló "dal" gúnyt űz az Eurovíziós Dalfesztivál sajátságos pontozási rendszeréből és beszól az egykori keleti blokk országainak. Dustinnak, a pulykának viszont öniróniája is van: az írek nevében bocsánatot kér Michael Flatley-ért és a Riverdance-ért. Egyúttal mindenkit meghív Írországba partizni, persze csak azokat, akik tizenkét ponttal díjazzák a produkcióját.

Annyira bizarr, hogy esélyes

"Ahhoz, hogy egy előadó esélyes legyen az Eurovíziós dalfesztivál döntőjén, vagy a keleti blokk országából kell érkeznie, vagy valami nagy dobással kell előrukkolnia. Az éneklő pulyka valószínűleg a fesztivál történetének legbizarrabb produkciója lesz" - nyilatkozta az ír RTÉ tévé szóvivője. Bár a mezőny az eddig látottak alapján elég súlyosnak ígérkezik, a techno-pulyka teljesítményét elnézve igazat adunk a szóvivőnek.

Maga a tény, hogy egy pulyka énekel

Az íreket egyébként megosztotta Dustin sikere. A fesztivál korábbi ír versenyzője, az énekesnő Dana szerint például Írországnak inkább vissza kellene lépnie a versenytől, minthogy a pulykával hülyét csináljon magából. A LiveAid atyja, Bob Geldof viszont bízik a sikerben. "Maga a tény, hogy egy pulyka zenél, esélyessé teszi Írországot" - mondta Bob Geldof, aki már zenélt együtt Dustinnal.

Dustin politizál is

Dustin the Turkey a The Den című tévéshow oszlopos tagja 1990 óta. Az Írországban kultikusnak számító bábfigura a zenei pályán sem számít újoncnak, eddig hat lemeze jelent meg, olyan zenei közreműködőkkel, mint a Boyzone vagy Bob Geldof. Emellett a politikai élet akítv szereplője is: bár jelöltként nem indult, az 1997-es ír elnökválasztáson mégis ezrek gondolták úgy, hogy nem valamelyik hivatalos jelölt neve mellé teszik az ikszet, hanem őt is felírják a szavazólapra. A sikeren felbuzdulva Dustin később megalapította a Pulyka Pártot, amely azzal kampányolt, hogy győzelme esetén minden ír kamasznak lehetőséget biztosítana egy randira a Spice Girls egyik tagjával.