Indul, vagy tüntet a melegek budapesti sportfesztiválján?

2009.03.11. 19:59
A tavalyi meleg felvonulás körüli balhé csak bemutató volt ahhoz képest, amekkora botrányt fog okozni a Budapesten megrendezésre kerülő homoszexuális sportfesztivál - vélik az utca emberei. Steiner Kristóf sem tartja jó ötletnek, hogy 2012-ben hazánk ad otthont az Eurogames-nek. Szerinte az lenne a jó, ha a klasszikus olimpián indulói vállalnák, ha mások. A megkérdezettek többsége mégis toleráns, és aki teheti, elmegy a mindenki számára nyitott rendezvényre. És ön mit csinál 2012-ben?

Az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (European Gay and Lesbian Sport Federation, EGLSF) közgyűlésének vasárnapi döntése alapján Budapest adhat otthont a 3000 sportolót vonzó meleg sporteseménynek, a Eurogames-nek 2012 nyarán. A rendezvényt előszeretettel nevezik melegolimpiának, de az olimpia szót annyira óvja a hivatalos olimpiai mozgalom, hogy levédette, és erre az eseményre nem használhatják. Úgyhogy marad a meleg sportfesztivál kifejezés.

Eurogames

Az első Eurogamest 1992-ben rendezték meg Hágában, és azóta minden évben más-más európai nagyvárosban tartják meg. Az EGLSF nem csak a leszbikus, meleg, bi- és transzszexuális sportolókat várja a versenyre: bárki jelentkezhet származás, vallási, szexuális hovatartozástól és fizikai képességtől függetlenül. Az esemény elsődleges célja, hogy mindenki lássa, a melegek is ugyanúgy sportolnak, mint a nem melegek, illetve, hogy összehozza a társadalom különböző szegmenseit, miközben jól érzik magukat. Hogy a kisebb klubok is tudjanak pályázni a házigazdaságra, a sporteseménynek két szintje van. A nagyszabású Eurogamest négyévente rendezik meg a résztvevők számának korlátozása nélkül, míg a kisebb méretű, évente megrendezésre kerülő versenyeket háromezer főre korlátozták.

A hír felborzolta a tavalyi LMBT Fesztivál óta épphogy lecsitult kedélyeket. Sokan nem értik, miért nem egy nemzetközi sporteseményen bizonyítják be a melegek, hogy homoszexuálisként is lehet az ember annyira jó, mint egy "normális". A Velvet szexblogjának, a Muffinnak a kommentelői legalábbis nem a toleráns nemzet képét vetítették előre. Hiába próbálta elmagyarázni a nyilvánvalóan a szimpatizánsokhoz tartozó unkarista, hogy "Volt már Magyarországon LMBT kézi-, kosár-, tollaslabda illetve tánc és úszóverseny. Szinte mindegyiken voltak nem-melegek is a versenyzők között", nem sikerült meggyőznie a hozzászólókat.

"Mi a következő? Mc Donald's melegeknek?"

Steiner Kristóf, aki nemrégiben jegyezte el magát izraeli barátjával, marhaságnak tartja az elkülönülést. "Én Morgan Freemannel értek egyet, aki szerint hülyeség e Fekete Történelmi Hónap, hiszen Fehér Történelmi Hónap sincsen" - mondta a Velvetnek Steiner, aki szerint a diszkriminációt úgy lehet megállítani, ha nem izolálódunk. "Meleg Olimpia?! Miért, van hetero Olimpia? Nincs. Olimpia van, ahol helye van melegeknek, heteroknak, feketéknek, fehéreknek, romáknak, araboknak, zsidóknak, ha tehetségesek annyira, hogy eljutnak odáig. Mi a következő? Mc Donald's melegeknek, gay Big Mac-kel, vagy kapunk egy külön mozitermet valamelyik multiplexben? Vagy melegeknek szánt könyvespolccal áll elő a Ikea? Boldogabb lennék, ha a klasszikus Olimpián induló sportolók között lennének többen, akik vállalják a homoszexualitásukat, megmutatva ezzel, hogy egy meleg is éppen úgy él, dolgozik, küzd az álmaiért, mint bárki más. És - a közhiedelemmel ellentétben - nem fog edzés után ráugrani a hetero sortolókra a zuhanyzóban. Ez sokkal többet segítene a társadalomba való beilleszkedésben."

Steiner azt is elmesélte, hogy őt sokkal több kritika éri a gay társadalomban Magyarországon, mint heteroszexuális közegben. Rengetegszer megkapta már melegektől, hogy rossz példát mutat, mert az exhibicionista, szőke, affektáló sztereotipiát erősíti az emberekben. "Természetesen ezek az emberek egy-egy újságcikk, vagy tévés szereplés alapján azonosítottak be" - tette hozzá. "Én azon a véleményen vagyok, hogy az ember önmagáért felelős, és nem egy embercsoportért. Nem reprezentálom sem a melegeket, sem a szőkéket, sem a forgatókönyvírókat, sem a Britney Spears rajongókat. Én én vagyok, és nem hiszem, hogy magamat megerőszakolva változtatnom kéne az öltözködésemen, a hajviseletemen, vagy a zenei ízlésemen azért, hogy kialakítsak egy társadalmilag elfogadhatóbb képet a melegekről. Ezt azért tartom nagyon fontosnak elmondani, mert sajnos biztos vagyok benne, hogy a meleg Olimpián legalább annyi diszkriminációval, kirekesztettséggel és ellenségeskedéssel kell szembenézni a sportolóknak, mintha a hagyományos olimpián tűnnének fel."

"Nem foglalkozom a dologgal"

Ibolya (33)

"Eurogames, mint homoszexuális sportesemény?" - csodálkozott ránk Ibolya. "Soha életemben nem hallottam még erről. Nem vagyok ellene, de nem is vagyok mellette, konkrétan nem foglalkozom a dologgal. Elmenni biztosan nem megyek el, mert dolgozó ember vagyok. Annak viszont nagy a valószínűsége, hogy közel akkora balhé lesz ebből is, mint a legutóbbi fesztiválon volt. Nem az a gond, hogy ők mások, hanem, hogy természetes dologként akarják elfogadtatni a többi emberrel azt, ami nem természetes."

"Remélem, sikerül megfékezni a dühöngő tömeget"

Ildikó (26)
"Én azt mondom, hogy hajrá. Sajnos Magyarországon minden ilyen jellegű dolgot rosszul fogadnak, így nem hiszem, hogy nagy sikere lesz ennek a kezdeményezésnek. Ettől függetlenül nekem is az a véleményem, hogy szükség van ilyen rendezvényekre. Nagy balhéra lehet számítani, hiszen ennél kisebb eseményeken is mindig tüntetnek az ellenzők, de remélhetőleg sikerül majd megfékezni a dühöngő tömeget"- fejtette ki véleményét Ildikó, aki azt is bevallotta, hogy vannak meleg ismerősei, és teljes mértékben tolerálja a másságot.

"Én is ott leszek ezen az eseményen"

Sándor (39)

"Nem vetem meg a homoszexuálisokat, így ha lehetőségem lesz rá, én is ott leszek ezen a rendezvényen" - mondta Sándor. "Én is sportember vagyok, boxolok. A tavalyi felvonulás viszont szerintem csak bemutató volt ahhoz, amekkora balhé lesz 2012-ben. Sok olyan ember van, aki megtagadja a melegeket, pedig ugyanúgy rejtőzik benne is a dolog. Érdekelné, ha magában lenne, de nyilvánosan meg elzárkózik előle, mert a legtöbben nem szeretik a homoszexuálisokat."

"Újabb ürügy, hogy megint törjenek-zúzzanak"

Kálmán (45)

"Nem ítélkezem a homoszexuálisok felett, hiszen ők is emberek, olyan rendezvényeket szerveznek, amilyet csak akarnak, mint bárki más" - jelentette ki Kálmán, aki arcát nem szerette volna adni véleményéhez. "Részt venni azért nem fogok, mert már kinőttem abból a korból, hogy versenybe tudjak szállni. De ha fiatalabb lennék, elmennék az Eurogames-ra, persze. Tüntetés, randalírozás biztosan lesz. De hát az meg mindig van. Az ilyen embereknek teljesen mindegy, hogy homoszexuális vagy hetero. Ez csak egy ürügy lesz arra, hogy megint törjenek-zúzzanak. A politika hozza magával a balhét" - tette hozzá.

"Ha fiatalabb lennék, megnézném"

Szabó Gyuláné (65)

"Szerintem mindenkinek a magánügye, hogy szexuálisan melyik nemhez vonzódik" - vonta meg a vállát újabb megkérdezettünk. "Toleráns vagyok a témát illetően, ha fiatalabb lennék, lehet, hogy elmennék egy ilyen versenyre, de nem tudom. Biztosan nagy felfordulást fog ez okozni megint a városban, mint a tavalyi felvonulás, mert nem mindenki van azon a véleményen, mint én: ugyanolyan emberek ők is, mint mi."