Eutanáziát kérelmez az eltorzult arcú, rákbeteg nő

2008.03.15. 21:00
Chantal Sébire 2002 óra gyógyíthatatlan beteg, és most eutanáziát kérelmez. A betegsége miatt nincs szaglása, látása és nyolc éve ízeket sem érez, arca teljesen eltorzult és rettenetes fájdalmaktól szenved.

Egy gyógyíthatatlan betegség miatt eltorzult arcú és elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő 52 éves francia nő a bíróságtól kéri, hogy engedélyezze számára az eutanáziát. Az aktív eutanázia Franciaországban egyébként tiltott, és Francois Fillon kormányfő és Rachida Dati igazságügyi miniszter csütörtökön elutasította bármilyen törvénymódosítás lehetőségét, írja az MTI.

Chantal Sébire 2002 óta tudja, hogy egy nagyon ritka daganatos betegségben, esztezioneuroblasztómában szenved. Az arcüregében keletkezett tumor miatt fájdalmai állandósultak és arca fokozatosan eltorzult. Az elmúlt húsz évben mindössze kétszáz hasonló esetet jegyeztek fel a világon.

A dijoni bíróság hétfőn határoz az asszony kérelméről. Az egykori tanítónő két héttel ezelőtt három gyermeke támogatásával először a sajtóban kérte, hogy "segítsék méltósággal meghalni", mert nem bírja tovább elviselni, hogy fia és két lánya szenvedni lássák. Nicolas Sarkozy államfőhöz is eljuttatott egy videóüzenetet, amelyben a betegek jogairól szóló törvény módosítását kérte.

„Egy állatot nem hagynának így szenvedni” – mondta az otthonában készített videóban Chantal Sébire. Az asszony 2000-ben elvesztette a szaglását és ízlelni sem tud, tavaly októberben pedig a látását is elvesztette a tumor miatt.

Az öngyilkosságot elutasító asszony - aki hajlandó lenne Svájcba, Belgiumba vagy Hollandiába utazni, ahol az aktív eutanázia engedélyezett - azt szeretné, ha a francia igazságszolgáltatás is felelősséget vállalna a kérdésben. "Egyszerűen azt kérjük a bíróságtól, hogy engedélyezze Chantalnak, hogy szerettei körében elalhasson" - hangsúlyozta Gilles Antonowicz ügyvéd.

Csak a passzív eutanázia engedélyezett

Francois Fillon miniszterelnök emlékeztetett, hogy egy 2005-ös törvény értelmében Franciaországban bizonyos esetekben lehetséges egy végső stádiumba jutott beteget hagyni meghalni, de az aktív eutanázia nem engedélyezett. Szerinte tudomásul kell venni, hogy a társadalom és az igazságszolgáltatás nem képes minden kérdésre választ adni. Ha a bíróság elutasítja Chantal Sébire kérelmét, a kormányfő szerint az egyetlen elfogadható megoldás a beteg kómába helyezése marad.

Rachida Dati igazságügyi miniszter - aki határozottan ellenzi az aktív eutanázia engedélyezését - biztos abban, hogy a bíróság negatív választ ad a kérésre. "Személyesen pedig úgy vélem, hogy az orvostudomány nem azért van, hogy halált okozó szereket adjon be" - tette hozzá a France Inter közszolgálati rádiónak adott interjúban.