horoszkóp

Filmsztár lesz Faith, a kétlábú kutya

2009.04.14. 19:30
A fejlődési rendellenesség miatt csonkán született kutyakölyöktől már az is csoda, hogy életben maradt, az meg főleg, hogy megtanult két lábon járni, majd ebből karriert csinált. Előbb ugyanis terápiás kutyaként az Egyesült Államok Hadseregének tiszteletbeli szakaszvezetője lett, most pedig épp a filmsztárrá válás előtt áll.

A keverék kutyakölyök, Faith 2002 karácsony estéjén született egy hiányzó és egy csökevényes mellső lábbal, csak hátsó lábai voltak épek. Anyja, egy csau-csau nőstény nem foglalkozott vele, a kiskutya egyetlen szerencséje kamasz gazdájának Ruben nevű haverja volt: a srác hazavitte az alom legkisebb és legszerencsétlenebb tagját, anyja, Jude Stringfellow pedig mindent elkövetett, hogy a kiskutya életben maradjon. Faithnek azonban fél év múlva amputálni kellett a csökevényes harmadik lábát is, mivel sorvadni kezdett, a Stringfellow-családnak pedig ki kellett találnia, hogyan biztosíthatnák az immár csak két hátsó lábbal rendelkező kutyának az önálló mozgás képességét.

Jézus és a mogyoróvaj

A családi kupaktanács először arra is gondolt, hogy Faith-t valamiféle gördeszkás megoldással teszik képessé a közlekedésre, az anya, Jude - egykori középiskolai oktató - azonban úgy döntött, megtanítja két lábon, felegyenesedve járni. Egy mogyoróvajjal töltött kanál segítségével először arra vette rá a kölyköt, hogy felüljön, három hónappal később pedig Faith megtette első lépéseit felegyenesedve. „Mindenki azt kérdezi, könnyű volt-e… a válasz egyértelmű NEM. Egyáltalán nem volt könnyű, és egyáltalán nem volt természetes. Ez ugyanis már szinte természetfeletti teljesítmény volt tőle, ezért aztán leginkább Jézusnak köszönhetjük, hogy sikerült. És persze… kellett hozzá jó adag hit is” – utal Stringfellow a kutya nevének jelentésére Faith weboldalán írott visszaemlékezésében.

Faith in the snow december 1 2006

Katonai karrier után világhír

A Texas megyei Gaineswille-ben lakó Stringfellow-család csodaszámba menő kutyájának híre a Honvédelmi Minisztériumhoz is eljutott, ahol úgy gondolták, Faith élniakarása és kitartása jó példát mutathat sérült és/vagy végtagvesztett katonáknak. Terápiás kutyaként alkalmazták Faith-t, aki azóta világszerte mindenhol járt már, ahol vannak amerikai katonák és katonai kórházak, és olyan kiválóan végzi a munkáját, hogy 2006-ban tiszteletbeli E5-ös fokozatú szakaszvezetővé avatták. "Tényleg segít nekik" - állítja Stringfellow. "A katonák láthatóan örülnek neki és felderülnek tőle".

Gazdája már két könyvet írt Faithről, aki most a filmsztárrá válás kapujában áll. A Faith – The Movie munkacímű darab egy nem létező, de a kutya valódi pácienseinek valódi élményeiből összegyúrt iraki veterán történetét dolgozza fel, akinek szépreményű futballkarrierjét, és persze egész életét törte derékba háborús sérülése. A mindkét lábát elvesztő, depressziós férfinak Faith adja vissza a reményt, biztosítva a filmnek a happy endet.

Azért írni még nem tud

A kutya természetesen rendelkezik saját weboldallal is, ahonnan jópár szórakoztató infót is megtudhatunk róla, úgymint: Faith nem gerjed a hagyományos kutyajátékokra, odavan viszont a család zoknijaiért, amelyből komoly gyűjteményt halmozott fel egy ágy alatt; hogy képes hátrafelé ugrálni; hogy ugyanakkor valódi díva is, ezért ezt a mutatványát nem hajlandó kérésre bemutatni, csak ha kedve van hozzá. „Faith mellett minden nap új kaland. Imád utazni, turnézni, emberekkel találkozni, kórházakat látogatni, színpadra állni - vagy egész nap heverészni az ágy alatt. Ugyanolyan, mint a többi kutya, attól eltekintve, hogy ő kifejezetten várja az utazgatást, és hogy imád szerepelni. Ha lát egy fényképezőgépet, teljesen biztos benne, hogy az miatta van ott… képes besétálni esküvőkre, mert meghallja, hogy megy a zene és az emberek tapsolnak” – ad újabb jellemfestő adalékokat weboldalán kutyájáról Stringfellow.

Faithnek természetesen nem csak weboldala van, mivel lépést tart a korszellemmel, már a Facebookon és a Twitteren is követhetőek a mindennapjai. Egyúttal megragadnánk az alkalmat arra, hogy bár a Twitteren E/1-ben írt bejegyzések szerepelnek, úgymint például „ma nem mentem be Anyuval dolgozni, úgyhogy itthon kutyáskodom”, azért óva intünk mindenkit attól, hogy mindent elhiggyen. Több okból sem valószínű például, hogy Faith írni is tudna.