horoszkóp

Sok fókabébi már a mészárlás előtt elpusztul

2008.03.06. 10:40
Hamarosan kezdődik az éves kanadai fókavadászat csúcsideje, ami során több százezer fókát ölnek meg. Idén egyelőre alig kétszáz állatot ejtettek el. A vékonyodó jégpáncél miatt sok fókabébi alatt betörik a jég, amikor még nem tudnak úszni és megfulladnak, ezért a kvótát évről évre csökkentik.

Kanadában november 15-től május 15-ig tart a fóka-vadászszezon, amelynek a csúcspontja március végére esik. Ekkor ejtik el a legtöbb állatot.

Az országban ugyan igyekeznek minél pontosabban szabályozni a vadászatot - a született fókák, és az előző évben levadászott állatok számának megfelelően -, de sokszor hallani orvvadászokról, akik egy csákányszerű fegyverrel ölik le az állatokat. Arról nem is beszélve, hogy a meg nem ölt, de megsebesült állatokról, amik a tengerben pusztulnak el, nem vezetnek statisztikákat. A becslések szerint az évi nagyjából háromszázezer engedélyezett kilövés helyett négyszázötvenezer fóka pusztul el.

Klikk!

A fókabőr legnagyobb felvevő országa Norvégia, húsból viszont Ázsiában importálnak a legtöbbet.

Az idei szezonban eddig a szokásosnál kevesebb állatot öltek le - nagyjából kétszázat -, mert sok fóka kiskorában elpusztult már az alattuk beszakadó vékony jég miatt. A csúcsszezon vadászhelyein, a Szent-Lőrinc-öbölben és Újfundlandon a hírek szerint vastag és összefüggő jégpáncél van.

Tiltakoznak. Így néz ki egy vadászmező

A különféle állatvédő szervezetek és állatvédő szervezeteket támogató hírességek rendszeresen felszólalnak a fókavadászat ellen

Legutóbb a PETA állatvédő szervezet lelkes aktivistája Pamela Anderson igyekezett fellépni a fókavadászat ellen.

A fókavadászok általában azzal érvelnek, hogy azért van szükség a munkájukra, hogy a halpopuláció megmaradjon. Ezzel szemben a vadászat ellen tiltakozók azt mondják, ez az érv nem ér semmit sem, mivel a vadászok a halállomány fenntartásához szükséges számnál sokkal több fókát ölnek meg, ráadásul sokszor bébifókákat, mivel azoknak a bőre még kelendőbb, mint a kifejlett példányoké.