Egy meleg sohasem 'izzad' legfeljebb csak 'csillog' - hangzott a betonrepesztő bölcsesség valahonnan a tömegből. A szivárvány minden színe jól kivehető volt az Erzsébet téri gyülekezőn, valaki séróra, valaki izomra gyúrt, de akadt olyan is, aki megelégedett egy szivárványszínű esernyővel. Meleg méltóság, Budapest, 30 fok, erős szél.

A templom lépcsőjénél, feszülettel a nyakában, békésen várakozó transzvesztiát festett-rőt háztartásbeli asszonyok elő-ellentűntették "töke van a jánynak!" és "kereszt van a nyakába'!!" bekiabálásokkal, ám ez akkor még csak a kezdet volt. A metrókijárattól elérhető közelségben, beépítésre várakozó, hívogató térkövek halmai állnak, a biztonság jegyében. Minden készen áll, a zsetonok leosztva, indulhat a játék.

A Demonstrációk Szombatján négy ellentüntető szervezet is jelen volt, szóval és tettel egyaránt. A 13. Meleg Méltóság Menet részvevői 15 órakor gyülekeztek a Deák téren. A menet az ötnapos LMBT (Leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) fesztivál fő eseménye. A felvonulók a szexuális orientációjuk miatt bántalmazottak melletti kiállásukat demonstrálják.

Szeretik egymást, na és?

A tavalyi atrocitásokból tanulva, a rendőrség fokozottan ellenőrizte a helyszíneket. Mivel a menetet rendőri alakzatok fogták körbe, így ahhoz csak a kiindulási pontnál az Erzsébet téren lehetett csatlakozni. Az Erzsébet téren kialakított várakozási területet kordonnal vették körbe, így csak az ide belépők tudtak a menetben részt venni.

Melegfelvonuláson lehet csajozni

A résztvevők nagy örömére lányok és fiúk együttesen motozták végig az érkezőket az Erzsébet tér kordonnal körbevett szájánál, nehogy szúró-vágó eszközt csempésszen be valaki, vagy tojást, placcsanós zöldséget, üveget, netán olyan folyadékot, ami nehezen jön ki a hamis Versacéból. Egy szemöldökpiercinges fiú a motozóknak arra a kérdésére, hogy van e nála valami fegyver, vigyorogva megmarkolta az ágyékát, melyen mindannyian jót derültek. A lufikkal megrakott, felhajtott ponyvával várakozó teherautón békésen megfért még a magyar zászló és néhány kókadt, bazári kék lufi, valamint egy-két henye napraforgó az ablaktörlő alatt. Két kis teherautó szégyenkezett a büszkeség napján, mintha a pazar külföldi pride-ok paródiái volnának. Meglepően sok külföldi is jelen volt a rangos eseményen, egy holland fiatalember szerint például a melegfelvonulásokon lehet a legjobban csajozni.

"A becsapódó tojásoktól nem tartok, végül is jót tesz a hajnak, ami viszont a sörösüvegrő nem mondható el - meséli egy fiatal pridegirl. "Örülök a rendőri védelemnek, szükség lesz rá. Ha kitör a pánik, nem hiszem, hogy bárki is rendezett alakzatban fog menekülni, inkább össze-vissza, ahogy ez lenni szokott. Csak a zsaruk ne nekünk sózzanak majd oda, ha már oda kell - vélekedik egy idősebb prideboy."

Kell a biciklis bukósisak

"A holnapi eseményig a média által kínált lehetőségekkel élve próbáljuk győzködni a közvéleményt, hogy minél többen álljanak a polgárjogi indíttatású felvonulás mellé, tüntessenek jelenlétükkel a szervezett erőszakra készülő csoportokkal szemben - árulta el a Velvetnek az eseményt megelőző napon, Linder Bálint a Védegylet sajtóreferense. "Biciklis bukósisak szerintem többünknél is lesz, hogy a bedobált sörösüvegek ne rontsák el a frizuránkat. A futóedzéseket és ju-jitsu gyakorlást abbahagytuk, alapvetően a rendőrségre bízzuk, hogy megvédjen minket"

Már a beszédek elhangzása előtt magasba lendültek a homework táblák "Az agresszió jellemtelen" és "Összefogunk az erőszak ellen" filccel, kézzel előállított példányai. Egy némely résztvevőn kokárda virított, de hogy milyen ideológiai megfontolásból, azt még a rendezők sem tudták.

Tojásgránát, pillepalack

A hangosítás nulla volt, így a beszédek egy részét elfújta a szél, a maradékot pedig az égen cirkáló helikopterek csapták szét, viszont az 'összefogás, harc, politika, zsidók, melegek, változások, büszkeség' szavak átjöttek. Innentől kezdve a hiányzó részeket már bárki ki tudja tölteni. A néha-néha beálló csöndben, a teherautókra szerelt lufik spontán pukkanásaira többen összerezzennek. Mintha előszelei lennének a közelgő eseményeknek.

Aztán zenére indult a melegmenet, míg mögöttük alakzatba fejlődtek a fekete sisakos rohamrendőrök. Az emberkígyó korosztálybéli összetettsége igen vegyes volt, és ez így is van rendjén: old és twinky együtt ünnepelt. A fiús vágású lányoktól kezdve a kellemesen szalonkövér mackókon át, mindenki ott volt, aki számít. Első látszatra több rendőr volt, mint felvonuló: ez is csak fővárosunk kasszájának gazdagságát dicséri.

Az ellentüntetők mantrája

A felvonulást megelőző napokban már aggasztó előjelek mutatkoztak, hogy balhé lesz, és ez forgatókönyvszerűen így is történt. Kezdetben csak a járdáról kiabáltak be, majd 16.20-kor becsapódtak az első tojások és pillepalackok. Legtöbben a lezárások miatt zsörtölődtek, de a többség kórusban kiabálta az ellentüntetők mantráját, hogy mo-cskos-bu-zik! Egyesek egész kis litániát ordibáltak be a kordon túloldalán vonulókhoz, mely szerint ki kéne lőni a szemüket, és hogy ők nem járatnák szívesen a gyereküket meleg gyerekekkel, és különben is, szégyelljék magukat. Ahogy haladt a menet, a lezárt mellékutcákból, különösen az Opera környékén, tojászápor zúdult a melegekre, majd a játék egyre meredekebb lett, ahogy a cél felé haladtak.

16.37-kor durranás rázta meg a környéket: megérkezett az első petárda is. A járdán sétáló és a mellékutcákban gajdoló ellentűntetők mókásan lebuzizták egymást, majd vígjátékba illő párbeszédekkel adták egymás tudtára, hogy valójában egy csapatban játszanak.

Könnygáz és vízágyú: a szokásos cucc

A második nagyobb atrocitás a Liszt Ferenc téren várta a felvonulókat, ugyanis itt székelt a Magyar Nemzeti Bizottság. Itt még csak tojással és bekiabálásokkal fogadták a melegmenetet.

A tervel ellentétben meg kellett változtatni a menet útvonalát, mivel erőszakos demonstrálók várták a melegeket a Hősök terén. A melegek irányváltása miatt a helyszín a rendőrök és ellentűntetők küzdőterévé változott. Bevetették a vízágyút és a könnygáz szettet, míg az ellentűntetők minden mozdíthatóval - térkő, üveg, kordon - válaszoltak. Az egyik vízágyú alá molotov koktélt dobtak, és az Oktogonnál felgyújtottak egy kisbuszt. Több rendőr kigyulladt, vagy megsérült. Amikor már mindent felhasználtak, az ellentűntetők a visszaszorításukra felszerelt kordonokat kezdték dobálni. A rendőrség végül sikeresen feloszlatta az ellentűntetőket, akik a Városligetben szóródtak szét. Kicsivel később több, mint 40 embert állítottak elő.

A kitartó melegeket végül kis földalattin, a Hősök terei állomáson keresztül menekítették ki. A harctéri nyugalom nagyjából 19 órára köszöntött be. Üres tojásos dobozok, üvegszilánkok jelezték egy büszke nap végét. A beharangozott koncert elmaradt.