horoszkóp

Angol férfi lett az első transzszexuális gésa

2008.10.23. 16:03
A 70 éves Mary Murdoch volt az első olyan - félig még - férfi, akinek megengedték Japánban, hogy kimonóba öltözzön. Az egykor Malcolm Murdoch néven született transzszexuális új szemléletet vitt az országba, ahol eddig tiltott volt, hogy férfiak is felölthessék a gésák ruháját. A japán kormány engedélyezte, hogy ezentúl azok is megtehessék, akiknek az okmányai már női névre szólnak.

A nagymamakorú Mary Murdoch egykor a Honvédelmi Minisztérium alkalmazottja volt, bár akkoriban még Malcolm Murdochnak hívták, mivel élete első 66 évét férfitestben élte. Transzszexualitásával régóta tisztában van, ennek ellenére azonban csak négy évvel ezelõtt kezdte el a hormonok adagolását, aminek köszönhetõen már mellei is nõttek. A 70 éves férfit már csak egy a nemi átalakító mûtét választja el a nővé válástól, elõtte azonban még megreformálta Japánban a gésákról szóló törvényeket.

A keresztnév kezdõbetûi megmaradtak

Murdoch igazi szemléletváltást vitt véghez Japánban: ő volt az első transzszexuális, aki felölthette a gésák tradicionális öltözékét. A gésák szigorú hagyományai szerint ugyanis viseletüket eddig csak nõk hordhatták. "Régi álmom volt, hogy egyszer beöltözhessek gésának, és bár elõször vonakodtak ettõl, de végül meggyõztem õket. Én voltam az elsõ, akinek engedélyezték" - mesélte Murdoch a Daily Mailnek. Hozzátette, még a melleit is megmutatta, hogy áttörhessen a korlátokon.

A beöltözésével nem csak magának okozott örömet, hanem sok transzszexuálisnak is. "A japán kormány azóta azt az irányelvet követi, hogy bárki viselheti a gésák öltözetét, ha nõi név szerepel az útlevelében" - mesélte Murdoch,

A gésák kultúráját Kiotó városában ápolják, sok turista direkt azért utazik ide, hogy felpróbálhassák a gésa-öltözéket. Itt kapott lehetõséget a London délkeleti részén született egykori térképész is. "Gyönyörûnek éreztem magam a gésák hagyományos öltözetében. Tudom, hogy ez valami olyan, amit a többi transzszexuális lány is élvezne" - nyilatkozta Mary Murdoch, aki most azt tervezi, hogy a jövőben olyan transzszexuális nőknek szervez túrákat Kiotóba, akiknek szintén régi álma válhat valóra a gésának öltözéssel.

Murdoch egyébként nemsokára minden tekintetben nő lesz: jelenleg várólistán van, bármikor behívhatják a mûtétre, ami kb. 11.000 fontba, vagyis közel 4 millió forintba kerül.

A térképészet túl férfias meló

Murdoch korábban a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott térképészként, ahonnan igazgatóként vonult nyugdíjba. "A hadsereg repülõgépeinek útvonalát kellett feltérképeznem. Ez nagyon férfias munka volt és emellett hatalmas felelõsséggel is járt. Emberéletek forogtak kockán, így hibaszázalék nélkül kellett dolgoznunk" - mesélte az 1994-ben nyugdíjba vonult Murdoch.

A nemi átalakulást négy évvel ezelõtt kezdte el az egykori térképész a londoni Charing Cross kórházban, ahol hormonterápiát is kapott. Murdoch úgy érzi, manapság sokkal jobb a helyzet a transzszexuálisok megítélésével kapcsolatban: "Az 1960-as években gyötrelmes dolgok következtek, ha valakirõl kiderült, transzszexuális. Õket elektrosokk-terápiának vetették alá. Csak mostanság érkezett el az idõ, amikor az emberek kezdik megérteni a transzszexuálisokat. Régebben egyszerűen perverz állatoknak tartottak minket" -mesélte az aggastyán.

Murdoch sokkal boldogabb, mióta nyíltan felvállalta nõi énjét, habár egykori kollégái természetesen rettenetesen megdöbbentek új külsején. "Néha az emberek undorító dolgokat tudnak kiabálni az utcán, de ha egy csinos ruhában megyek ki sétálni, akkor nem találkozom ilyen atrocitásokkal" - mesélte a 70 éves férfi, aki fiatalabb korában majdnem lebukott az egyetemi oktatója elõtt. "Egyszer egy autóban utaztunk a tanárommal, amikor megláttam egy fantasztikus ruhát az egyik kirakatban. Persze majdnem elkiabáltam magam, hogy 'Nézd azt a csodás ruhát', de szerencsére még idõben észbe kaptam" - mondta Murdoch, aki bevallotta, arra is vágyott, hogy férfiakkal csókolózzon, habár ez még sohasem történt meg vele, ahogyan soha nem volt nõs és gyermeke sem született.