horoszkóp

Fiát akarja visszakapni a gyermek megölésének kísérletével vádolt anya

2009.04.04. 18:15
Kapcsolódók (1)
Bizonyítottság hiányában első fokon felmentette a bíróság azt az asszonyt, aki a vád szerint 2007-ben szándékosan hajtott neki egy fának az autójával, amelynek másik utasa a kisfia volt. Az apa a TV2 Napló című műsorának egyik riportjában mesélt a történtekről és arról, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy az esetleges jogerős felmentés esetén újra a felesége nevelje a gyermeket. A Velvet megkereste a kiskorú személy ellen elkövetett emberölés kísérletével vádolt N. Eszter ügyvédjét, hogy megtudjuk, jelen esetben mit jelent a bizonyítottság hiánya, miért nem szolgált elég bizonyítékként a három darab búcsúlevél, és hogy van-e esélye az anyának, hogy visszakapja fiát, ha másodfokon is felmentik.

Bizonyítottság hiányában

"Egy kisfiú, aki csak úgy beszél édesanyjáról, hogy a régi anya, egy kisfiú, aki sokáig nem mert autóba ülni azután a szörnyű nap után, és egy édesapa, aki kétségbeesetten küzd ezért a kisfiúért" - így harangozták be a Naplóban azt a riportot, amiben megszólalt annak a gyereknek az apja, akit a gyanú szerint édesanyja magával akart vinni a halálba. N. Esztert, aki 2007 szeptember 4-én három búcsúlevelet hagyott, és ezek után kisfiával egy fának hajtott, 11 hónap előzetes letartóztatás és több tárgyalás után bizonyítottság hiányában első fokon felmentette a bíróság. Az asszony most azt reméli, hogy visszakaphatja gyerekét.

Bihari Jánost, az apát mélységesen felháborította az ítélet, és ennek már több médiumban is hangot adott. A kisfiút, Márkot már másfél éve ő neveli, és elképzelhetetlennek tartja, hogy ha feleségét jogerősen is felmentik a vád alól, az asszonynál helyezzék el. A férfi időközben élettársi viszonyt alakított ki egy másik hölggyel, akit a gyermek anyának hív, az igazi édesanyját viszont "régi anyaként" nevezi és kezeli. A Napló riportja szerint nem is hiányzik neki N. Eszter.

Bihari szerint a kisfiú olyan dolgokat hallott az autóban, amik az öngyilkossági és a gyilkossági szándékot megerősítik. Az apa állítja, hogy N. Eszter a gyereknek azt mondta, hogy "Mindjárt vége lesz" és hogy "Apát már többé nem fogod látni".

"Balszerencsés véletlenek összejátszása"

Ezek után természetesen kíváncsiak voltunk a másik fél álláspontjára is, de N. Eszter nem nyilatkozott az ügyben. Ügyvédje, dr. Glegyák Jenő viszont készséggel állt a rendelkezésünkre. Elmondta, hogy jelenleg nem is egy, hanem két ügyről is szó van: Van egy büntetőügy, ami 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon, a Győri Városi Bíróságon pedig a házassági bontóper zajlik, és itt per tárgya - többek között - a gyermek elhelyezése.

"Esetünkben arról van szó, hogy a férj és feleség házassága megromlik, férj rendszeresen csalja a feleségét, ami kitudódik" - mesélte Dr. Glegyák. - Az asszony, aki szereti a férjét, ettől kikészül. Érzelmi zsarolásként, 'aduászként' az öngyilkossággal való fenyegetőzést választja, de a férj ezzel nem törődik. Megegyeznek abban, hogy elválnak, az asszony pedig a közös lakásból elköltözik a keresztanyjához a gyermekkel együtt."

Az ügyvéd szerint mire az asszony idáig eljutott, addigra idegileg teljes ronccsá vált, gyógyszeres kezelésre szorult. Megírta a három búcsúlevelet, de miután azokat feladta, megkönnyebbült, és ha volt is öngyilkossági szándéka, attól teljesen elállt, és Veszprémből balesetmentesen szinte hazáig autózott. Házuk előtt nagyjából 4-5 kilométerre következett be a baleset, és a védő álláspontja szerint csak a balszerencsés véletlenek összejátszása tüntette fel úgy az egészet, mintha az asszony be akarta volna váltani fenyegetését. A legelőször intézkedő rendőrök a közúti baleset miatt nem is indítottak eljárást, hanem a zavart, sokkos állapotban levő asszony történetét hallva egyből átadták az ügyet a nyomozóknak.

A letérés lehetett rosszullét miatt is

"Ők az első meghallgatást követően arra a megállapításra jutottak, hogy itt emberölés kísérlete állhat fenn. Ezután az anyát beutalták az IMEI-be [az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet]. Itt az első vizsgálatkor N. Eszter elmondta, hogy rossz a házasságuk, nem akart öngyilkos lenni, csak a férjére akart ráijeszteni. Ezt követően többszörös pszichiátriai vizsgálatot végeztek, az eredmény egyértelmű: a cselekmény idején sajátos tudatzavar, tudatszűkület alakult ki, ami rövidzárlati cselekményt eredményezett. E kóros tudatállapot súlyos fokban korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, és a felismerésnek megfelelően cselekedjék" - folytatta Dr. Glegyák.

"E szakvélemények ismeretében kértem, mint védő azt is, hogy nézzék meg, hogy hátha a rendelkezésre álló nyomokból meg lehet állapítani, volt-e szándékos balesetre utaló nyom egyáltalán. Ebben az esetben két igazságügyi mérnök szakértői vélemény is állt a bíróság rendelkezésére, amelyek egymástól teljesen függetlenek voltak. Ezek eredménye az lett, hogy hirtelenszerű kormány jobbra rántás szóba sem jött, hanem tulajdonképpen arról volt szó, hogy valamilyen ok miatt a vádlott letért az egyenes útról. Ez a letérés (ami 1,2 fokos szögeben következett be) lehetett rosszullét miatt, lehetett szándékos beavatkozás miatt, illetve lehetett figyelmetlenség miatt is. Mivel a szakértők ebben sem tudtak egyértelműen állást foglalni, így ekként sem lehet alátámasztani, s bizonyítottnak találni a szándékosságot."

Az apánál direkt ellennevelést állapítottak meg

A kisfiút és a szülőket közben pszichológusok is megvizsgálták. Vélemény az, hogy a gyermek szokásos mértékű kapcsolattartására, valamint a gyermek nevelésére személyiségjegyei alapján az anya is átlagosan alkalmas. A gyermek személyiségfejlődését hátrányosan befolyásoló személyiségjegy az apánál lelhető fel, és direkt ellennevelést ugyancsak az apánál tapasztalt a szakértő.

Van esély arra, hogy a gyermeket N. Eszter nevelje

"Ha az asszonyt büntetőjogilag felmentik, attól még családjogi értelemben nem lehet azt mondani, hogy egyértelműen a gyermek nevelésére rögtön alkalmas, hisz a gyermek érdekét is figyelembe kell venni - magyarázta az ügyvéd. - Ilyenkor azt vizsgálja a bíróság, hogy mennyire szakadt el a gyermek az anyától érzelmileg, mennyi idő kell ahhoz, hogy visszaszokjon. Itt majd a fokozatosság elve fog érvényesülni, először rövidebb időre, feltehetően felügyelet mellett biztosítják a gyermekkel való kapcsolatot, később aztán ez az idő egyre nőhet, és lehetőség lesz majd arra is, hogy a gyermeket magával vigye. Feltehetően évek múlva nyílik mód csak arra, hogy a gyermeket nála helyezzék el."

Glegyák szerint elszomorító, de egyben tanulságos is, hogy senki nem tette fel azt a kérdést, hogy miért akart öngyilkos lenni N. Eszter, mi, vagy ki juttatta el idáig. "Úgy hobbiból senki nem akarja eldobni az életét. Ez meg már egy hosszabb történet lett volna és talán nem is olyan érdekes. Hisz ha ez a nő megöli magát, lehet, hogy már az emlékét is elfelejtették volna."

A büntetőügyben a másodfokú tárgyalás az év végén várható.