horoszkóp

Nőgyógyász műtötte a budapesti állatkert gorilláját

2009.01.17. 10:29
Állatkerti és humán szakorvosokból álló csapat végezte el az első hasűri gorillaműtétet Magyarországon csütörtökön este. A 32 éves pácienst, Lieselt azért kellett megoperálni, mert felmerült a gyanú, hogy a petefészkén rosszindulatú daganat alakult ki. A nőstény gorilla már jól van, de egy hétig megfigyelés alatt tartják, és fajtársai közelségét is nélkülöznie kell egy ideig.

Csütörtökön késő este megoperálták Lieselt, a Fővárosi Állat- és Növénykert 32 éves nőstény gorilláját. Korábban hazánkban nem került sor olyan hasűri műtétre, amelyet egy gorillán végeztek el. A műtétre azért volt szükség, mert a a korábban rendszeres gyermekáldás elmaradása kapcsán felmerült a gyanú, hogy a 32 éves Liesel petefészkén rosszindulatú daganat alakulhatott ki. Az elmúlt években számos erre irányuló vizsgálatot végeztek az Állatkert szakemberei, a hormonszintvizsgálatok után a szaporítószervek állapotát vizsgálták ultrahangos eszközökkel. Hamar kiderült azonban, hogy a hagyományos technikák a gorillák esetében nem megfelelőek az állat méretei miatt. Így tavaly egy német szaporodásbiológiai munkacsoporttal együttműködve további ultrahangos vizsgálatokra került sor - olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

A szóba jöhető diagnosztikai eljárások nem teszik lehetővé, hogy az orvosok 100 %-os biztonsággal megállapítsák a baj okát, de a rosszindulatú daganat valószínűsége elég nagy volt ahhoz, hogy következő lépésként hasűri műtétet és a daganat eltávolítását határozzák el az állatorvosok. A különleges operációra végül csütörtökön, késő este került sor. A gondozók akkorra már különválasztották Lieselt a többi gorillától, és arról is gondoskodtak, hogy a műtétet megelőző 24 órában semmit se egyen.

Az altatást a Fővárosi Állat- és Növénykert állategészségügyi szakszolgálatának munkatársai, dr. Sós Endre, dr. Molnár Viktor és Verőczey Tamás, valamint egy az állatkerti csapatot segítő tapasztalt humán aneszteziológus, Király Etelka végezte. Az altató lövedék belövése után húsz perccel az állat már a műtőben volt, és a megfelelő előkészítés után megkezdődött maga a hasűri műtét is, ami egy órán keresztül tartott. Az operációt az Országos Onkológiai Intézet csapata végezte el dr. Ungár László professzor, a Nőgyógyászati Onkológiai Osztály vezető főorvosának irányításával.

Kockázatok

Egy ilyen műtét több szempontból is kockázatos beavatkozásnak számít, hiszen az effajta operációk csakis altatásban lehetségesek, ám egy ilyen korú állatnál az altatás nem lebecsülendő kockázattal jár. Főképp, hogy az ugyancsak altatásban végzett korábbi vizsgálatokhoz képest egy hasűri műtét esetében sokkal hosszabb altatásra kell számítani. További kockázatot jelent az a tény is, hogy az ilyen beavatkozások még az állatkerti állatorvosi praxisban is rendkívül ritkák. Az előkészítés során az állatorvosok egyrészt alaposan tanulmányozták más állatkertekben végzett hasonló beavatkozások esetleírásait, másrészt a munkába humán specialistákat is bevontak. Ez azért is jó megoldás, mert a nőgyógyászati onkológiával foglalkozó szakorvosoknak komoly tapasztalatuk van az effajta műtétekben. Igaz, hogy ez az embereken végzett beavatkozásokra vonatkozik, ám az emberszabású majmok és az emberek anatómiai jellemzői igen hasonlóak. A gorillák esetében inkább az eltérő méretek, valamint a hasűr egyes képleteinél különféle élettani összenövések jelenthetnek bizonyos különbséget.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

A műtét során a méhen találtak néhány, jóindulatú daganatos elváltozást. Ami a korábban készült ultrahangos felvételeket illeti, a petefészken kivehető elváltozásokat valószínűleg annak átmeneti élettani – tehát nem kóros – megnagyobbodása okozta. Az állat meddőségének okát később próbálják kideríteni más módszerekkel. A lábadozó gorillahölgyet még körülbelül egy hétig a fajtársaitól elkülönítve, folyamatos megfigyelés alatt tartják, illetve erős nyugtatót és fájdalomcsillapítót is kap.

Liesel életrajza

1977. április 15-én született a majna-frankfurti Városi Állatkertben. 1989. április 21-én érkezett Budapestre. Az azóta eltelt időben Liesel, illetve a vezérhím, Golo frigyéből összesen három kölyök született, név szerint Dango (1992), Gorka (1996) és Ebobo (2000).