Az utca népének legnagyobb villantásai

mm
2009.03.26. 19:35
Adatvédelmi szempontból eddig is aggályosnak tartották a Google Maps Utcanézet szolgáltatását, aminek köszönhetően számos olyan történés vált nyilvánossá, amiket eredetileg egyáltalán nem szántak annak. Félmeztelenül napozókat, hírességeket, drogdílereket is elcsíphetünk a Google képein. A cég alapvetően az arcok kitakarásával védekezik, de vannak olyan képek, amiket külső nyomásra el kell távolítaniuk.

A héten indult el az Egyesült Királyságban a Google Utcanézet szolgáltatása, és szinte azonnal elterjedt az interneten, hogy az egyik képen maga Liam Gallagher látható az Oasisből, amint éppen egy kocsma teraszán üldögél. A Queens nevű kocsma a zenész egyik törzshelye, egy rajongó szerint pedig még úgy is szinte biztos, hogy Gallagher az ott a fotón (a képen középen, a baloldali figura), hogy az utcakép nézet szabályozásának megfelelően kitakarták az énekes arcát.


Nagyobb térképre váltás

„Ha van valaki, akit felismersz, miközben épp iszik egy korsóval, az Liam Gallagher. Sokszor van a The Queens-ben. Valószínűleg ő a legismertebb híresség, akit eddig elcsíptek a Google Utcanézetben” – mesélte a The Sunnak az énekest felfedező internetező. Végül a zenekar sajtósa erősítette meg a hírt: nagyon valószínű, hogy valóban Liam Gallagher látható a képen. Érdekes, hogy a Daily Mail cikkében közölt képet azóta eltávolította a Google a rendszerből, így csak egy kicsit rosszabb szögből nézhetjük meg a rövidnadrágos zenészt.

Persze nem mindenki akarja eltávolítani a róla készült képet. A Top Gear nevű angol autósmagazin emblematikus tesztpilótája a The Stig - aki szinte mindig bukósisakot visel - is megtalálható a Google térképén, ahogy a Top Gear szerkesztőségében áll. Olyannyira nem zavarja ez a Top Geart, hogy a fotót ők maguk közölték a műsor blogjában.


View Larger Map

Legyen rajtunk ruha

A Google szolgáltatásával persze nemcsak az egyébként is a nyilvánosság előtt élő hírességek kapnak extranyilvánosságot, hanem olyan átlagemberek is, akik véletlenül a Google az utcákat pásztázó fényképező autója elé keveredtek.

Így lehet az, hogy mostanában népszerű játék lett a meztelen emberek felkutatása az Utcanézetben. Aki egyébként felfedezni véli magát a Google térképén, az nyugodtan írhat a cégnek, eltávolítják a képet, nem kell hozzá Liam Gallaghernek lenni. De nézzük azokat, akik egyelőre nem tudnak a képükről, vagy nem akarták leszedetni.

Az alábbi hölgyet Lazióban kapta lencsevégre a Google fényképezőautója, amint éppen egy kellemes monokinizés után kel fel a strandon a nyugágyról.


View Larger Map

Szintén Lazióban készült a kedvenc képünk is, ami simán indulhatna bármelyik nagy fotóversenyen a szociofotó-kategóriában. A nő egy szemétkupac mellett ül, a mellei fürkészik a napvilágot, miközben, ha körbetekintünk a bal felső sarokban található gombok segítségével, azt látjuk, hogy egy lakókocsi elé ült ki, miközben körülötte éppen egy nagyon koszos útszakaszt takarítanak munkások.


View Larger Map

Lassan elmondhatjuk tanulságnak, hogy ha strandon vagyunk és látunk egy autót valami nagyon furcsa tárggyal a tetején, akkor inkább vegyük fel a fürdőruhafelsőnket, mert könnyen lehet, hogy nem rendőrök, hanem a Google kamerái azok, aminek meg az lehet a vége, hogy több millió voyeur internetező csámcsog majd a pixeles mellünkön.


View Larger Map

Fegyverek, drogok

A különféle Google Utcakép érdekességeit gyűjtő oldalakon számos olyan pillanatképet is találhatunk, amiken emberek bazinagy fegyverekkel sétálnak, vagy éppen mintha drogügyleteket bonyolítanának. Persze egyáltalán nem biztos, hogy valaki a képeken éppen bűncselekményeket akar elkövetni, de azért mindenképpen érdekesek.


View Larger Map

Az angliai utcakép szolgáltatás elindításakor egyébként arról is cikkeztek, hogy a Google Street View remek lehetőség például a ritka autókra utazó autótolvajoknak, hiszen ezekkel a kocsikkal általában ugyanott parkolnak a gazdáik, így ha mondjuk egy londoni utcaképen valaki felfedez egy ritkaságnak számító autót, könnyen meglehet, hogy a környéken meg is találja majd.

Az igazán necces képeket a Google viszonylag gyorsan eltávolítja, de köszönhetően az olyan oldalaknak, mint a Street View Gallery vagy a Google Sightseeing megmarad egy-egy pillanatkép abból az időszakból, amikor látható volt még a később eltávolított felvétel.

És persze egy csomó érdekes, furcsa, értelmetlen pillanatképet is találhatunk a mindennapjainkból, mint például ez a lenti, amin két floridai lány Post-It cetlikkel ragaszt éppen tele egy - valószínűleg C osztályú - Mercedest.


View Larger Map

Így a végére meg csak azt tudjuk, mondani, jó vadászatot, és nézzék meg a Google Sightseeingés a Street View Gallery remek fotóit is! Az előbbi oldal frissítéseit Twitteren keresztül is elérhetik, most például a legújabb egy üres rendőrfurgon teljesen kitárt ajtókkal Párizsban a Pigalle téren egy szexshop előtt.

Mi az a Google Street View?

Az utcakép szolgáltatás a Google Maps térképek egyik extrája, ami már egyre több amerikai és európai városban elérhető. Lehetőséget ad arra, hogy az ember a térképen rákeresve egy területre ne csak a szokásos klasszikus térkép, műhold vagy hibrid nézetekben szemlélje meg a területet, hanem „bele is lehet menni” az utcába, mintha az ember tényleg ott lenne. A Google az utcákat pásztázó, gömb alakú panorámaképeket készítő autókkal járja körbe a városokat, és az adott pillanatban rögzített képet szépen feltölti a megfelelő koordinátához. Számos adatvédelmi aggály merült már fel eddig is a szolgáltatás miatt, hiszen sokan a tudtukon kívül kerülnek be egy nyilvános adatbázisba. Persze vannak helyek, ahol számítanak már az autókra, ezért meglepetésekkel készülnek a Google számára. A Google-nél bicikliverseny volt éppen, amikor az autóik őket fotózták. Bővebben például a Webisztán blogon tud elmélyülni a témában.