Tavaly nyáron két hónap alatt négy nőt támadott meg az akkor 17 éves Ryan Chinnery. Az ügyésznő szerint a fiú kedvenc videójátékát másolta le, amikor áldozataival erőszakoskodott. Szakértők és laikusok már évek óta vitáznak azon, hogy az olyan játékok, mint például a Grand Theft Auto, erőszakos cselekedetekre késztetik-e a fiatalokat. A fiú tárgyalását októberre napolták.

Egy angol fiú, bizonyos Ryan Chinnery állítólag a Grand Theft Auto nevű videójáték hatására erőszakoskodott nőkkel, akikről állítólag azt hitte, hogy örömlányok – írja a Sun. Az akkor 17 éves Chinerry tavaly nyáron két hónap alatt négy nőt támadott meg a kenti Ashford városában, ahol a bűncselekmények idején barátnőjével élt. Első áldozatát egy vasúti híd alatt támadta meg, lehúzta a hölgy nadrágját és megfogta a melleit. Egy hónappal később szintén megtámadott egy hölgyet, akivel dulakodás közben beleestek a folyóba. Miután három férfi a segítségükre sietett, a fiú sűrű bocsánatkérések közepette elmenekült.

Ryan Chinnery

Harmadik áldozatára akkor támadt rá, amikor a hölgy éppen hazafelé tartott a munkából. Chinerry megragadta a karját, amit csak akkor engedett el, amikor egy férfi közeledett feléjük. Mielőtt elszaladt volna, még fülön ütötte áldozatát. Legrosszabbul az a 42 éves nő járt, akit a torkánál fogva kapott el a fiú. A fiú rávette, hogy vegye le a ruháit, majd erőszakoskodott vele, ráadásul miközben lebucskáztak egy töltésen, a hölgy eltörte a karját. Chinerry-t egy DNS-minta alapján sikerült elfogni.

Beismerte

A fiú először azt állította, hogy a támadás időpontjában éppen otthon játszott a számítógépén, majd könnyek közt bevallotta, hogy valóban ő volt a támadó. Chinerry végül két támadást ismert el. A rendőrség az otthonában megtalálta a játék egyik példányát és Eleanor Lewis ügyésznő szerint előfordulhat, hogy Chinerry kedvenc videójátéka befolyásolta a fiú nőkhöz fűződő viszonyát. „A játékban erőszakoskodni is lehet az örömlányokkal. Talán a támadásokhoz köze volt annak, hogy az alperes beismerte, sok időt tölt ezzel a játékkal”. Philip Statman bíró október 22-ig elnapolta az ítélethozatalt. Chinerry egyik barátja szerint a 19 éves fiú egy csendes srác. Hozzátette, nem érti, hogy történhetett meg mindez.

Különböző videójátékokkal foglalkozó oldalakon, illetve a Sun cikkével kapcsolatos fórumukon azt nehezményezik az olvasók, hogy a Sun nem említi meg, pontosan melyik GTA játékot találták meg a fiúnál. Hozzátették, a játékokban ugyan bárkit meg lehet ütni, vagy le lehet lőni, nemcsak az örömlányokat, arról azonban senkinek nincs tudomása, hogy bármelyik szériában is lenne szexuális erőszak. 2006-ban mindenesetre egy amerikai szervezet, mely a szexiparban dolgozó emberek érdekeit képviseli, azt kérte, hogy tiltsák be a játékot, különösen a San Andreasban játszódó epizódot, melyben állítólag történik utalás nemi erőszakra.

Évek óta tart a harc

Óriási botrány keveredett egy olyan program kapcsán is, amelynek a segítségével a játékban egyébként letiltott szexjeleneteket lehetett bekapcsolni. Az ügyben két és félév pereskedés után ugyan megszületett egy ítélet, amelynek kihirdetése után csupán 2676 vásárló élt a kártalanítás lehetőségével. Valószínűleg a mérsékelt siker miatt júliusban Shirley Wohl Kram bírónő módosította a határozatot.

Évek óta folyik a vita arról, hogy vajon milyen hatással vannak a videójátékok a fiatalokra, hogy valóban összefüggésbe lehet hozni őket a valóságban elkövetett erőszakos cselekedetekkel. Egy amerikai fiú rokonai két évvel ezelőtt például 600 millió dollárra perelték be a játék készítőit, mert szerintük Cody Posey soha nem lőtte volna agyon apját, mostohaanyját és lánytestvérét, ha előzőleg nem játszik ezzel a játékkal. Brit orvosok a GTA IV megjelenése előtt különböző vizsgálatokra hivatkozva kampányoltak az erőszakos videójátékok ellen és újra támadásba lendült Jack Thompson, floridai ügyvéd is, aki évek óta folytat hadjáratot az erőszakos videójátékok ellen. Augusztus elején pedig egy thaiföldi forgalmazó visszahívta a boltokból a Grand Theft Auto-t, miután egy fiatal férfi meggyilkolt egy taxisofőrt.

A játék már bemutatásakor agresszívvá tett több újpesti indexest: