horoszkóp

Halállal fenyegetik a hongkongi pornóbotrány főhősét

2008.02.18. 19:35
Edison Chen, „Hongkong válasza Paris Hiltonra” nemcsak karrierje miatt bánhatja, hogy ellopott szexfotói bejárták az internetet, hanem mert a képeken szereplő lányok közt állítólag maffia-kapcsolatokkal rendelkezők is akadtak.

Hongkong fiatal nemzetközi híressége, a Szigorúan piszkos ügyek című filmmel nemzetközileg is ismertté vált Edison Chen két hibát követett el, amikor megdugott egy rakás helyi celebritásként ismert hongkongi színész- és énekesnőt. A kisebb hiba az volt, amikor a kalandjairól készült fotókat tartalmazó rózsaszín Macbookját beadta egy szervizbe; a nagyobb pedig az, hogy nem figyelt oda, kivel bújik ágyba. A gépről egyelőre tisztázatlan körülmények közt ugyanis a netre kerültek a fotók, melyek miatt Chent kirúgták következő filmjéből, és halálos fenyegetéseket is kapott.

Az első fotók több mint két hete tűntek fel, majd naponta újabbakat töltött fel belőlük a netre egy ismeretlen tettes, az új képek pedig újabb és újabb – Hongkongban – ismert szereplőket fűztek bele a történetbe: Bobo Chan és Gillian Chung popénekes-színésznőket, valamint Cecilia Chung színésznőt. A Guardian szerint a fotók keresettsége még Britney Spearséit is felülmúlta az ázsiai angol nyelvű tartalmak közt: az érdeklődést jelzik a túlterhelt szerverek, a pár nap alatt 25 milliót is meghaladó oldalletöltések és a 140 ezer komment.

A karrierjének nem tett jót

A botrány eredményeként Chent kirúgták következő, Jump című filmjéből, Bobo Chan bukta az esküvőjét, és Cecilia Cheung is kellemetlen pillanatokat élt meg, amikor barátjának el kellett magyaráznia a helyzetet.

Vigyázat! Korhatáros tartalom!

A képeken szereplő színész-énekesnők mind ugyanahhoz a médiavállalathoz, az Emperor Entertainment Grouphoz tartoznak, akik először azt állították, a fotók hamisítványok. A színész azonban azóta már közzétett egy bocsánatkérő videót, ezzel a gesztussal pedig közvetve megerősítette a fotók valódiságát. A rendőrség jelenleg komoly erőkkel nyomoz az ügyben: eddig kilenc gyanúsítottról számoltak be, és mindenkit figyelmeztettek, hogy azok ellen is eljárást indítanak, akiket a képek terjesztésén kapnak. Ezt persze erősen nehezítené, hogy - bár a kínai hatóságok a helyi szerverekről azonnal igyekeztek törölni -, a képek azóta már külföldi szervereken, e-mailben és a Flickeren is terjednek.

A bajba keveredett helyi celebritások közül eddig Gillian Chung popénekes-színésznő szólalt meg, akit legtöbben azért kritizáltak, mert előszeretettel prédikál a házasság előtti szex ellen, miközben az előkerült képeken lelkesen műveli a műfajt. „Elismerem, naiv és buta voltam, de most már érettebben állok a dologhoz” – reagált az énekesnő sajtótájékoztatóján - meglehetős talányos megfogalmazással - a történtekre.

Szánja-bánja

Az ügy központi szereplője, a vancouveri születésű, rap-énekesi karrierrel is próbálkozó Edison Chen hosszas hallgatás után egy neten közzétett videóüzenetben reagált a botrányra. Ebben elmondja, mennyire sajnálja a történteket, és bocsánatot kér minden érintettől. Azt is kéri, hogy akik letöltötték ezeket a képeket, ne adják tovább, sőt töröljék, mert „Hagyjuk, hogy begyógyuljanak a sebek. Segíteni szeretnék az áldozatoknak, és igyekszem, hogy a dolgok ne forduljanak még rosszabbra”.

Nem várt támogatást kapott ehhez John Tongtól, Hongkong püspökétől, aki a South China Morning Postban közzétett felhívásában kiáll mellette a „rosszat ne láss, ne hallj, ne beszélj” bibliai tanításra hivatkozva: „Lelkünk tisztességének megőrzéséhez fontos, hogy ne terjesszük azokat a képeket!”.

Az életébe is kerülhet?

Bár az ügy központi szereplőjét, Chent a nyomozásban egyelőre csak tanúként hallgatták ki, esélyes, hogy az érintett női szereplők – Gillian Chung, Bobo Chan és Cecilia Cheung - be is perelik majd a nekik okozott erkölcsi kárért. Ami azonban még kellemetlenebb lehet: a Sing Tao Daily nevű helyi lap szerint a színész halálos fenyegetéseket is kapott, mert a képeken vele szereplő lányok némelyike a pletykák szerint különféle helyi maffiózó-csoportokkal is ápol kapcsolatokat.

Az Asia Sentinel információi szerint ugyanis az ügyben közvetve érintettek közt van Albert Yeung, az Emperor Entertainment - a képeken szereplő színész-énekesnőcskéket futtató médiavállalat – feje. Chen megcsalt barátnője pedig, Vincy Yeung ráadásul egyenesen a médiacézár unokahúga. Yeung maga közismert üzletember, akiről – természetesen nem hivatalosan – azt is tudni vélik, hogy jó kapcsolatokat ápol az egyik legnagyobb gazdasági-bűnügyi szervezettel, a Sun Yee On triáddal. Több alkalommal is került már összeütközésbe a törvénnyel: 1981-ben börtönben volt, amiért egy ügyében megpróbálta megvesztegetni az igazságszolgáltatást; 1995-ben egy másik ügyben pedig különös módon mentették fel, amikor az 5 ellene valló koronatanú hirtelen emlékezetkiesésre kezdett hivatkozni.

Szigorúan piszkos ügy

Ennek megfelelően nem meglepő, hogy Chenről jelenleg senki nem tudja biztosan, hol tartózkodik: a Sing Tao Daily információi szerint a botrány kipattanásakor külföldre utazott és azóta sem tért vissza Hongkongba. A lap szerint a vancouveri születésű férfi hazament Kanadába, de az is lehet, hogy az USA-ban tanuló barátnőjénél bujkál; a rendőrséggel mindenesetre azon alkudozik, hogy hazatérése esetén 24 órás védőőrizetet kaphasson.

Bár Edison Chen kisebb szerepben már feltűnt a Szigorúan Piszkos Ügyek 2. és 3. részében is, egyesek szerint karrierjének egy ilyen szexbotrány után annyi. Mások szerint azonban nemzetközi karrierje még csak most kezdődik el igazán, ami a Paris Hilton-jelenséget tekintve akár közelebb is állhat az igazsághoz. Feltéve, hogy túléli.