horoszkóp

Piacra dobják a hullákból készült műalkotásokat?

MTI
2008.02.05. 17:45
Günther von Hagens tetemművész egyik munkatársa szerint - korábbi nyilatkozataira rácáfolva - azt tervezi, hogy a nagyközönség számára is megvásárolhatóvá teszi emberi holttestekből készített, úgynevezett plasztinált preparátumait. Egy teljes felszeletelt emberi tetem ára nagyjából 3 millió forint lenne.

A dr. Halálnak is nevezett, mindig nagy fekete kalapban mutatkozó preparátor, aki holttestekből álló, Testvilág című vándorkiállításával már a fél világot sokkolta, a tetemekből saját üzemében különleges eljárással készült metszeteket eddig oktatási segédeszközként értékesítette tudományos intézményeknek, egyetemeknek. A lengyel határhoz közeli Gubenben működő műhelye kétszáz embert foglalkoztat, futószalagon készíti a morbid termékeket.

Az AFP-nek nyilatkozva Nadin Diwersi, a "plasztinátor" munkatársa elmondta, hogy jelenleg szakértők bevonásával tanulmányozzák az "emberszelet-kereskedelem" jogi vonatkozásait. Nem kétséges, hogy az üzlet jövedelmező lenne, mivel egy-egy "plasztinátumért" borsos árat kérnek. Egy holttestből az üzemben akár 600 metszetet is elő tudnak állítani.

Günther von Hagens tevékenysége több esetben felháborodást, máskor gyanút keltett. 2004-ben azzal vádolta a német ügyészség, hogy illegálisan Kínából szerzett be tevékenységéhez holttesteket. A gubeni plasztináló üzem tevékenysége ellen is voltak már tiltakozások.

Művészileg preparált emberek képekben

2006-ban a tetemművész még azt mondta az AFP-nek, hogy szó sem lehet az emberi metszetek kereskedelmi forgalmazásáról a nagyközönség számára, munkatársának legújabb nyilatkozata szerint viszont Hagens "a csapatával folytatott megbeszélések nyomán megváltoztatta korábbi véleményét". Ezzel Nadine Diwersi megerősítette a berlini Bild-Zeitung hétfői hírét.

Az új elgondolás értelmében az érdeklődők interneten rendelhetnének plasztinált emberi metszeteket, és a gubeni üzem három-négy hónapon belül leszállítaná a rendelést. Egy teljes plasztinált tetem ára 12 ezer euró (3,1 millió forint) lenne.