Fokozódó feszültség Jakupcsek show-ja körül

2008.03.22. 12:57
Húszmillió forintot kell fizetnie annak a játékosnak, aki kikotyogja a feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat. Ugyanennyi a maximális kártérítési pénz, amit a játékos akkor fizet, ha letiltatja a róla készült felvételeket. Ráadásul a játékosok tudomásul veszik, hogy a hazugságvizsgáló eredménye pontatlan. Az ügyvédek szerint a szerződés feltételei csak erkölcsileg aggályosak. Közben a Blikk információi szerint a rendőrség is elkezdett nyomozni a poligráfot szolgáltató Infográf Kft. ügyében.

A Bors birtokába jutott Az igazság árának egy olyan szerződése, amilyet a játékosokkal kötött a műsort gyártó cég. A szerződésben a játékosok szinte minden jogukról lemondanak a műsor javára.

A Borsnak nyilatkozó Magyar György ügyvéd szerint a szerződés nagyon egyoldalú, körbebástyázza a produkciót és hátrányos helyzetbe hozza a játékost. Marchall Péter, a műsor producere erről a Velvetnek azt mondta, nem engedheti meg magának, hogy a játékosok - akik Marchall szerint a műsorba kerüléstől kezdve betekintést nyernek az egész produkcióba - bármilyen részletet eláruljanak a műsorból. A komoly titoktartási feltételekre ezért szükség van.

Gúzsba kötve

A Borshoz jutott szerződésben, állítólag olyanok szerepelnek, hogy a versenyzők:

- lemondanak alapvető jogaikról, tudomásul veszik, hogy a szereplés stresszt okozhat

- tudomásul veszik, hogy nevetség, vagy erkölcsi elítélés tárgyává válhatnak

- lemondanak a perindítási jogukról

- beleegyeznek, hogy a produkció a tudtukkal, vagy a tudtuk nélkül felhasználhatja a róluk készült képeket, felvételeket és információkat, attól függetlenül, hogy honnan származnak

- hozzájárulnak, hogy családjukat, barátaikat, munkatársaikat faggassák róluk

- tudomásul veszik, hogy a poligráf eredményei szubjektív megítélésűek, és nem mindig pontosak

Ezen felül, ha a játékosok letiltják a velük készült részeket, akkor húszmillió forintig terjedő kártérítést kell fizetniük a gyártó cégnek. Hasonló büntetési tétel jár akkor is, ha a játékos egy harmadik félnek adja ki a produkció adatait.

Szigorúnak hangzik, de Marchall Péter a Velvetnek azt mondta, a szerződésben foglalt tételek teljesen szokványosak. Nem is értette, hogy ezen miért akadnak fent az emberek annyira. „A világon mindenhol kártérítést kell fizetni, ha letiltják az adást. Több millió elkészíteni a műsort" - mondta Marchall a Velvetnek.

Az igazság ára

Magyar György a Borsban elmondta még, a játékosokat nem csapták be, tisztában voltak vele, hogy mit írtak alá, a szerződés nagyon keményen védi a produkciót, de nem titkol semmit sem a játékosok elől. Így a szerződés jogilag korrekt, legfeljebb etikailag kifogásolható néhány része.

Marchall hozzátette, hogy ő nem látta azt a szerződést, ami a Bors birtokába került, így nem tudja megmondani, hogy Az igazság ára egyik szerződéséről van-e szó valóban, vagy sem.

Valamit csinál a rendőrség is

Az ORTT után - akik szerint a műsor sérti a szereplők személyiségi jogait és a kiskorúak védelmére irányuló intézkedéseket - a rendőrséget is érdekelni kezdte a TV2 új sikerműsora. A Blikk arról számolt be, hogy Az igazság számára hazugságvizsgáló-gépet szolgáltató Infográf Kft-nél vizsgálódik a rendőrség, mert a haditechnikai eszköznek minősülő szerkezetnek egy korábbi Blikk információ szerint nincs engedélye, pedig kéne neki.

„Későbbi tájékoztatáshoz türelmet kérünk" - ennyit mondott a rendőrség a Velvet megkeresésére. Így nem tudtuk meg, hogy valóban folyik-e vizsgálat az ügyben.

Marchall Péter Az igazság ára producere nem tudott rendőrségi vizsgálatról. Elmondta, valószínűleg őt is megkereste volna a rendőrség, ha van ilyen, de nem keresték, így valószínűleg vizsgálat sincs.

Hozzátette még, örül annak, hogy az újságoknak megéri címlapra rakni a műsort, mert az azt jelenti, hogy az embereket érdekli.

A poligráf ára

Egyre inkább úgy néz ki, hogy a műsor igazi sztárja Jakupcsek térdszoknyás lába helyett a hazugságvizsgáló-készülék. A legtöbb botrányt ez kavarja az adás körül, mert egyre-másra bizonyítják be, hogy az eredményei mennyire pontatlanok, igazából haditechnika, megsérti az emberek személyiségi jogait.

Korábban a Magyarországi Szcientológia Egyháznak volt egy jó meccse poligráf ügyben. Először is az, hogy megállapítsák az egyház által bizonyos helyzetekben használt e-meter készülék tulajdonképpen hazugságvizsgáló-gép. A szcientológiai egyház és az adatvédelmi ombudsman hosszú vitájáról itt olvashat. A lényeg, hogy az akkori indoklás szerint az egyház tagjait is ugyanúgy megilletik az adatvédelmi törvényben foglalt jogok.

Vagyis, a tagok tájékoztatást kérhetnek személyes adataik kezeléséről, és adataik helyesbítését, illetve - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését kérhetik.

Ebből az esetből is látszik, hogy a poligráf használata Magyarországon aggályos. Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman is kifejtette véleményét a poligráfról akkor, amikor még 2001-ben a Magya Posta dolgozóit vizsgálták ilyen módszerekkel, miután bizalmas iratok kerültek ki a cégtől.

Majtényi akkor elmondta, a civil szférában aggályos a poligráf használata. A rendőrség is csak szigorú szabályok között, büntetőügyekben használhat hazugságvizsgáló-gépet. Majtényi hozzátette még, egyetlen gazdasági társaság sem alkalmazhat olyan eszközöket, amiket a hatóságok használnak a büntetőeljárásokban.

Mindenkit bevizsgál a poligráf

A műsort vezető Jakupcsek nem válaszolt a kényes kérdésekre, amikor a néma műsorvezető társra kötötték.

Kiss Endit nem hozta zavarba a gép, mert állítólag sohasem hazudik, bár, amikor ezt kérdezték tőle a poligráfra kötve pont reklám jött, így nem tudtuk meg mi az igazság.

Bódy Sylvi körülbelül csak annyit árulna el a poligráfnak, hogy mennyi az idő. Legalábbis a műsor előtt azt nyilatkozta, hogy a mély és intim kérdésekre nem válaszolna.

A szembejövők pedig vagy pénz nélkül válaszolgatnának kis barátunk kérdéseire, vagy egyáltalán nem, és alsóbbrendűnek gondolják a műsorban szereplőket, aztán megint mások meg a kultúrát siratják.