Harminc percre elsötétül a TV2 az Igazság ára miatt

2008.05.02. 11:05
Döntött az ORTT: a TV2 nagy botrányt kavart műsora sérti az emberi méltóság feltétlen tiszteletét és azt sugallja, az ember pénzért megalázható. A TV2 egyelőre nem kommentálta a testület döntését.

Harminc percre elsötétül a TV2 képernyője az Igazság ára című műsor miatt - döntött az ORTT, amely még márciusban elkezdte vizsgálni a TV2 hazugságvizsgáló műsorát. A médiahatóság szerint a műsor megsértette az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményét, így a Médiatörvény alapvető rendelkezését is - írja a Bors.

A műsor az ORTT szerint azt közvetíti, hogy az ember pénzért megalázható, magánszférája nyilvánossá tehető. A testület szerint nem hagy menekülési utat a játékosoknak, hiszen hiába száll ki a játékos, a nézők a válasz megtagadását is beismerésnek tekintik.

Az igazság ára

A Bors korábban kiderítette, a játékosok a műsor előtt kötött szerződésben szinte minden személyiségi jogukról lemondanak. Jogászok akkor azt nyilatkozták, ez a szerződés etikailag ugyan megkérdőjelezhető, de jogilag korrekt. A műsorban központi szerepet játszó hazugságvizsgáló körül is akadtak problémák: nem engedélyeztették azt, pedig a négy- vagy többsávos poligráf készülék - amilyet a műsorban is használnak - haditechnikának minősül és engedélyt kell rá kérni a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól.

A TV2 részéről Magyar Rita PR-vezető elmondta, amíg nem kapják meg az ORTT hivatalos értesítőjét, nem kívánják kommentálni a döntést.