horoszkóp

Magyar szerető miatt indult vizsgálat a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója ellen

nsz
2008.10.18. 19:40
Vizsgálat indult Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója ellen, hatalommal való visszaélés miatt a pénzügyi válság kellős közepén. A nyomozás során azt kutatják, hogy vajon felhasználta-e pozícióját a magyar származású Nagy Piroska ellen, aki - miután lebukott férje előtt - megszüntette a köztük zajló kacsolatot, majd ez év augusztusban elbocsájtották a cégtől. A vezérigazgató állítja, soha nem élt vissza hatalmával.

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatóját, Dominique Strauss-Kahnt meneszthetik is hatalommal való visszaélés miatt, ha kiderül, kirúgatta vagy megvesztegette magyar származású szeretőjét, Nagy Piroskát. A magyar születésű nőt ez év augusztusában küldték el az IMF-től egy leépítés során, egyidejűleg a nyomozás kezdetével. A Wall Street Journal szerint a vizsgálat kedvezőtlenül hathat az IMF-re.

Magyar nővel volt viszonya

A magyar származású, amúgy férjezett Nagy Piroskához bennfentesek szerint 2007 decemberében kezdett el közeledni a vezérigazgató. A házas asszony korábban a szervezet afrikai részlegénél töltött be magas pozíciót, 2008 áprilisában ő vezette a Valutaalap ghánai küldöttségét is. A kapcsolatra intim hangvételű e-mailek utaltak, amiket a két fél egy európai konferencia során váltott 2008 januárjában. Az ügy talán ki sem derült volna, ha Nagy Piroska férje, Mario Blejer nem bukkan rá a levelekre. Az argentin férfi, aki korábban ugyancsak az IMF alkalmazottja volt, feleségével együtt bízott benne, hogy az ügy nem kerül napvilágra - írja a Wall Street Journal.

Kattintson!

Saját munkatársai kérték a vizsgálatot

Az eset természetesen kiderült, majd az IMF augusztus végén felkérte a Morgan, Lewis&Bockius LLP nemzetközi ügyvédi irodát a történtek kivizsgálására. A 2007-ben vezérigazgatónak megválasztott Dominique Staruss-Kahn szeptemberben bejelentette, természetesen együttműködik a kivizsgálás során és mindenkit erre buzdít az IMF-nél. Állítása szerint soha nem élt vissza a hatalmával, a viszonyt azonban elismerte. Amennyiben kiderül, hogy a korábban francia pénzügyminiszterként alkalmazott Strauss-Kahn akár pozitív, akár negatív szempontból visszaélt hatalmával, távoznia kell a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjáról - véli Michael Mussa, az IMF egykori vezető közgazdásza.

A Nemzetközi Valutaalapnál csak kevesek tudtak a nyomozásról, az esetre nyilvánosan csak e hét pénteken derült fény. Az 59 éves vezérigazgató ellen a vizsgálatot az IMF befolyásos tagjai közül az egyik legrégebben ott tartózkodó, A. Shakour Shaalan kezdeményezte.

Nagy Piroskát augusztusban küldték el az IMF-től. A cég arra próbál fényt deríteni, az asszonynak vajon nyomás alatt kellett-e távoznia. Egy neve elhallgatását kérő bennfentes szerint a vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Nagy Piroska végkielégítése meghaladta volna a normális összeget. "Nem részesült semmiféle különleges bánásmódban, sem kedvezőben, sem pedig kedvezőtlenben" - nyilatkozta Robert Litt, Nagy Piroska ügyvédje. A magyar származású nő, aki jelenleg közgazdászként dolgozik Londonban, nem kommentálta az eseményeket. A nyomozást várhatóan október végén zárják le, a jelentést a 80 éves A. Shakour Shaalan, Egyiptom és más arab országok képviselője kapja meg elsőként.

Az eset 15 hónappal azután történt, hogy Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke lemondott pozíciójáról, miután kiderült, hatalmával visszaélve óriási fizetésemelést harcolt ki barátnőjének