Ötezer forintért vették meg a hárommilliós jachtot

2008.10.13. 16:03
Kénytelen nagyjából ötezer forintért megválni legalább hárommilliós jachtjától az a német férfi, aki figyelmetlenül tette fel hajóját egy internetes aukciós oldalra, és nem adott meg a licithez minimál árat. A férfi az aukciós oldalt akarta felelőssé tenni a malőrért, de a német bíróságoknak volt már precedensük hasonló ügyben, így a férfi kénytelen túladni a hajón.

Tizenkétezer euró (kb. hárommillió forint) helyett 22,5 euróért (kb. 5600 forint) volt kénytelen megválni a jachtjától egy német hajótulajdonos – írja a német The Local. A férfi az AllesAuktion.de oldalon hirdette a hatméteres hajóját, arra számítva, hogy legalább 12000 eurót kap majd érte, de elfelejtett minimum árat megadni az árveréshez, és pechére a licit nem ment 22,5 euró fölé.

Miután kiderült a figyelmetlenség, a porzi illetőségű eladó technikai problémákra hivatkozva megpróbált elállni Jeanneau Sun Way 21 nevű hajója eladásától. A törvények értelmében erre azonban nem volt módja.

A hajó

„Az üzleti tranzakciók általános törvényei az internetes árverésekre is vonatkoznak. Az eladónak most állnia kell a szavát. Az eladás után már nem mondhatja azt, hogy nem akarta eladni” – nyilatkozta a The Localnak Hubertus Nolte, bírósági szóvivő.

Amennyiben az eladó mégsem akarja odaadni a hajót a vevőnek, úgy 12000 euró kártérítést kell neki fizetnie.

Nem ez az első eset a német internetes aukciók történetében, hogy egy bíróságnak kellett eldöntenie, kinek van igaza. „Emlékszem egy hasonló esetre, amiben egy traktor volt, amit minimum 60000 euróért kellett volna eladni, de végül 51 euróért ment el, mivel a tulajdonos elfelejtett minimum árat megadni. A licitáló ebben az esetben is megnyerte a pert” – idézett fel Nolte egy korábbi esetet.