Fiára vallott Mehmet Károly édesanyja

2008.01.29. 13:05
Papp Edina novemberben bukott le a horgosi határátkelőnél, gépkocsijában amfetamint és ecstasy tablettákat találtak. A szabadkai városi bíróságon tett tegnapi vallomásában ártatlannak vallotta magát, állítása szerint a fia tette az autójába a kábítószert.

Saját fia ellen vallott tegnap a szabadkai bíróságon a drogcsempészettel gyanúsított Papp Edina, a 11 éves Mehmet Károly édesanyja, írja mai számában a Bors. Az anya és férje november 13-án bukott le a horgosi határátkelőnél, az utas- és járműellenőrzés során gépkocsijukban 5,2 grammnyi amfetamint és 80 darab ecstasy tablettát találtak a határőrök. Az asszony a lebukás után megpróbált elszaladni a zöldhatáron keresztül, de elfogták.

Papp Edina a szabadkai kerületi bíróságon tegnap tett háromórás vallomásában ártatlannak vallotta magát, állítása szerint a saját fia tette az autójukba a kábítószert. Hosszasan ecsetelte a fiáért folytatott, három évig tartó küzdelmet, melynek eredményeképp tavaly tavasszal visszaszerezte a török édesapja, Mehmet Tüysüz által Törökországba hurcolt fiát.

Az asszony szavait egy e-maillel is alátámasztotta, mely fia számítógépéből származik.

Állítása szerint fia november 9-én hivatalos láthatáson találkozott az apjával, mely után figyelmeztető telefonhívást kapott az apa munkaadójának feleségétől, miszerint figyeljen oda a fiára, mert "valami készülődik".

A lap információi szerint Tüysüzt mélyen felháborította volt felesége viselkedése, és a fia nevében is kikérte magának a vádakat.

A fiút 2004 júliusában török édesapja, Tüysüz Mehmet a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhazájából, Magyarországról Törökországba. A gyereket az anyának ítélték, az apa ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. A nyomravezetőnek négyezer eurót ajánlott a fiú megtalálásában segédkező Egymásért Egy-Másért Alapítvány alapítvány. A gyerekre tavaly áprilisban, egy Isztambultól 40 km-re lévő településen találtak rá, az anya akkor kisfiát már három éve nem látta, a fiú nem beszélt magyarul, és hiányzott neki édesapja, akivel évek óta együtt élt.

Mehmet Tüysüz júniusban önként tért vissza Magyarországra, mert elmondása szerint látni akarta kisfiát. A szegedi bűnügyi felderítő szolgálat várta a ferihegyi reptéren, és amint belépett az országba, őrizetbe vették. Tüysüz részletes beismerő vallomást tett. A férfit a hatóságok embercsempészéssel és közokirat hamisítással gyanúsították.

Augusztusban jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az apát embercsempészet, közokirat-hamisítás és kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt. December második felében Tüysüz kezdeményezte a gyámhivatalnál, hogy addig, amíg az anya Szerbiában előzetes letartóztatásban van, ideiglenesen ne a nagyszülőknél, hanem nála helyezzék el a fiát. A gyámhivatal döntése után a határozattal a gyerek szegedi iskolájába mentek, ahol az okirat alapján odaadták a gyermeket az apának. A kisfiú édesapjával Jászszentlászlón él, apja innen hordja ugyanabba a szegedi iskolába, ahova eddig is járt.