Porban csúszott és lángolt a rekordért a kaszkadőr

ttl
2008.11.13. 09:10
Csaknem ötszáz méteren keresztül vonszolta egy ló Halápi Rolandot, aki eközben égett nyaktól bokáig. A fiatalember kaszkadőr, és így szeretne a Guinness rekordok könyvébe kerülni. A kísérlet jól sikerült, bár a ló előbb adta fel, mint az égő ember.

Leginkább kosztümös filmekből sejthetik a városlakók, hogy nem okoz nagy örömet, amikor egy ló vonszolja az embert maga után. Valahogy sosem látni a főhős, vagy dublőre arcán az őszinte életigenlést olyankor. Az sem lehet jó, ha felgyújtják az embert. Halápi Roland kaszkadőr halmozza a kihívásokat, és egy vágtázó lóhoz rögzített kötélbe kapaszkodva mintegy 500 méteren át közlekedik hason csúszva, miközben a hátára erősített védőelemek lángolnak. A hétköznapokban lótartással, tenyésztéssel, kaszkadőr-bemutatókkal és bikarodeóval foglalkozó fiatalember úgy döntött, megpróbál a Guinness rekordok könyvébe kerülni mutatványával.

Forróságot érzett a combján 200 méter után

„Kész, nem csináljuk meg újra!” - nyugtatta meg kollégáit Halápi Roland, miután a speciális mentők eloltották a ruháját, és kiköpte a szántóföld porát, ami a 472,8 méteres utazás során óhatatlanul a szervezetébe jutott. A Kisorosziban található lovasfarm melletti pusztán került sor a rekordkísérletre, amely minden bizonnyal sikeres, mert korábban még senki nem vette a fejébe, hogy lóvontával lángoljon, egyetlen métert sem. Ha a körülményeket is megfelelőnek ítéli az illetékes bizottság, akkor bejegyzik a könyvbe az őrült próbálkozást. Halápi Roland elmondta a köré gyűlt újságíróknak és érdeklődőknek, hogy köszöni jól van. „Úgy érzem, nem sérültem meg. 200 méter körül éreztem, hogy átég a hőálló ruha a combomnál. Tudtam, hogy elég meleg lesz így a végéig, de azt hiszem égési sérülésem nincs” - avatott be minket általános egészségi állapotába a kaszkadőr. Az 500 méter egyébként azért nem sikerült, mert a ló kimerült a húzástól, és nem akarták túlhajtani. „Ha kapott volna kettőt az ostorral, akár 700 méterig is húzott volna, de ez a történet nem arról szól, hogy kínozzuk az állatot. A lovas első jelzésére elengedtem inkább a kötelet” - folytatta Halápi Roland.

Így kell szakszerűen égő embert húzni. Klikk!

A kísérlet előtt megtudtuk, hogy mintegy huszan vettek részt a lebonyolításban és biztosításban. A kaszkadőr és csapata két hónapig készült a nagy napra, eleinte a húzást gyakorolták, két héttel a kísérlet előtt pedig már tűzzel is edzettek. Az egyik közreműködő elmondta, hogy a próbán egy kis bordarepedést szenvedett a férfi. Úgy tűnik, most könnyebben megúszta, néhány karcolás és egy kis korom emlékeztetett arra, hogy ez a kaland rosszabbul is végződhetett volna.

Anyukáját kitiltotta a próbákról

Látható volt, hogy nem sajnálták az éghető anyagot, lángolt rendesen a ruha, miközben vonszolta a ló a férfit. Azt persze nehéz eldönteni, hogy ez volt-e a kellemetlenebb, vagy a göröngyök, amelyeken áthúzta a ló. Az 500 méteres távolságot azért tűzték ki maguknak, hogy aki majd megpróbálja túlszárnyalni a produkciót, az dolgozzon meg érte rendesen. Mégiscsak ciki lenne, ha holmi hobbilovasok egy hét alatt megdöntenék a rekordot. Elhatározták, hogy ha 300 méterig sem sikerül eljutni, akkor nem is hitelesíttetik a kísérletet. „Borzasztó melegem van, folyik rólam a víz” - osztotta meg a közönséggel Halápi Roland, miután megúszta a húzást. Kicsit irigyelte ezért a pusztában vacogó, zúzmarás publikum. Megtudhattuk még a rögtönzött beszámolóból, hogy édesanyját nem engedte az edzések közelébe. A tegnapi rekordkísérleten persze ott volt, a fia úgy gondolta, elég, ha egyszer rémül halálra. Halápi Rolandtól hiába tudakoltuk, hogy mi a legközelebbi őrült terve, kiderült, hogy nincs ilyen. Miután nagy munkán vannak túl, most leginkább az egyfolytában alvás rekordjának megdöntését tűzte ki célul.

A rekordkísérletről készült videófelvételt itt nézhetik meg.