Holtan találták Yves Saint Laurent egykori múzsáját

2008.03.04. 20:19
Az első afrikai szupermodell, a 47 éves francia Katoucha Niane holttestét párizsi luxus-lakóhajója közelében találták meg a Szajnában. Yves Saint Laurent egykori múzsája egy parti után tűnt el. Egyelőre nem tudják, öngyilkosság vagy baleset történt-e.

Holtan találták a Szajnában luxus-lakóhajója közelében Katoucha Niane guineai származású francia topmodellt, aki még január elején, egy parti után tűnt el. Mivel a boncolás során erőszakra utaló jeleket nem találtak, elképzelhető, hogy francia Topmodell műsorvezetője részegen megcsúszott és beleesett a körülbelül hét fokos Szajnába. Mivel szemtanúk nincsenek, valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy baleset vagy öngyilkosság történt-e.

A 47 éves korában elhunyt Katoucha Niane, akit a divatszakmában csak Katouchaként ismertek, a nyolcvanas-kilencvenes évek modellgenerációjához tartozott, mégpedig elég fontos szerepben: ő volt az első színes bőrű modell, akit a leghíresebb divattervezők folyamatosan foglalkoztattak.

Aki kitaposta az utat

A modellvilágot még mindig rasszistának tartó Naomi Campbell szerint Katoucha Niane volt, az, aki előkészítette a terepet a színes bőrű modellek számára. A guineai származású modell 17 éves korában, férjével és gyermekével költözött Párizsba, ahol a nyolcvanas évek elejétől kezdve, egyedüli afrikai származású modellként, rendszeresen szerepelt olyan híres divattervezők bemutatóin, mint Yves Saint Laurent, Christian Lacroix, Paco Rabanne, vagy Thierry Mugler.

Nézze meg képeinket!

Eleganciája és előkelő fellépése miatt Yves Saint Laurent egyenesen a múzsájának tartotta őt. "Katoucha kivételes volt. Azok közé a modellek közé tartozott, akiket hátulról, parókában is felismer az ember. Nagyon erős kisugárzása volt" - mondta a német Der Spiegel magazinnak egykori kolléganője, Violeta Sanchez. Wolfgang Joop német divattervező pedig arról mesélt a magazin internetes kiadásának, mennyire nehéz volt bánni a modellel, akit például csak hosszas győzködés után tudott arra rávenni arra, hogy parókában lépjen fel.

A modell 1994-ben vonult vissza a kifutóról, de továbbra is a divatvilág közelében maradt: divattervezőként kezdett el dolgozni. "Nem akarok Lacroix, vagy Yves Saint Laurent lenni. De rengeteget tanultam tőlük, miközben a ruháikat viseltem" - mondta Katoucha, akinek ruháit többek között Cher is kedvelte. Emellett három éve a francia Topmodell háziasszonyi szerepét is elvállalta, sőt, Szenegálban saját modellversenyt indított.

Nehéz gyerekkor

Fekete modellek a női nemi szervek csonkítása ellen

Katoucha nagyjából egyidőben kezdte a modellkedést a szomáliai származású Imannal, aki nagyobb hírnevet szerzett. Iman fekete modellként elsőként került a Vogue címlapjára 1979-ben, egyébként pedig David Bowie felesége lett 1992-ben. Iman unokatestvére, Waris Dirie szintén modellként futott be, és ő is felszólal a női nemi szervek csonkítása ellen az ENSZ nagyköveteként. A sivatag lányai c. önéletrajzi könyve, amiben a csonkításról is ír, magyar nyelven is olvasható.

"Amikor gyerekkoromban körülmetéltek, női mivoltomban aláztak meg. Modellként viszont a leghűvösebb és legirigyeltebb szépséget testesítettem meg. Micsoda bosszú!" - jegyezte meg ironikusan a modell, aki visszavonulása után a női körülmetélés ellen kampányolt. Katoucha eltökélt célja volt, hogy a saját alapítványával tegyen valamit az afrikai országokban még ma is gyakorolt szokás ellen, amelynek kilenc éves korában ő is áldozatul esett: "Azt mondták, moziba megyünk. Aztán a nagynénémhez mentünk, majd bevittek minket a fürdőszobába. Akkor előkerült a borotvapenge". Katoucha könyvet is írt gyerekkori megpróbáltatásairól, amely tavaly jelent meg "A húsomban" ("Dans ma chair") címmel.