horoszkóp

Kolonics György az olimpia után házasodott volna meg

2008.07.15. 15:05
Az első diagnózis szerint hirtelen szívhalál okozta Kolonics György halálát kedden délelőtt. A kétszeres olimpiai bajnok kenust a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) is saját halottjának tekinti.

Egyedül edzett Csepelen a soroksári Duna-ágon Kolonics György kedden, amikor az utolsó táv utolsó szakaszán rosszul lett. Rátámaszkodott az őt kísérő motorcsónakra, a parton megpróbálták újraéleszteni, de életét már nem tudták megmenteni, a kiérkező mentők sem tudtak segíteni rajta.

A 36 éves, ötödik olimpiájára készülő Kolonics György hétfőn még közös fotózáson vett részt a Hősök terén az olimpiai csapattal. Fáradt volt, de jókedvűen készült a keddi edzésre. A fotózás után újra elmondta a már sokszor hangoztatott véleményét, hogy ennyi idős korban, kizárólag tiszta eszközökkel készülve nagyon nagy feladat felvenni a versenyt a világelit azon részével, amely esetleg más eszközt is igénybe vesz a minél jobb eredmény érdekében, írta a Független Hírügynökség.

Kolonics Györgynek ez lett volna az utolsó olimpiai szereplése, és az MTI szerint úgy tervezte, Peking után veszi el menyasszonyát.

Halála pótolhatatlan veszteség

"Kolonics György személyében a magyar sport igazi legendája, pályafutása csúcsán lévő klasszisa távozott az élők sorából. A kajak-kenu család és valamennyi sportszerető ember számára elhunyta nem pusztán egyedülálló sportolói nagysága, hanem példaadó emberi tulajdonságai miatt is pótolhatatlan veszteség. Mindannyian osztozunk családja, jelenlegi és korábbi edzője, valamint versenyzőtársai fájdalmában" - olvasható az MKKSZ oldalán.

Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki korábban edzette Kolonicsot, az MTI megkeresésére azt mondta: "Amikor meghallottam a döbbenetes hírt, többször is visszakérdeztem, hogy ez tényleg igaz!? Athén után egy évig nálam készült Kolonics Gyuri, akiről csak jókat mondhatok. Ezt a tragédiát fel sem tudom fogni, csak a sírás kerülget. Nagyon-nagyon sajnálom, megszólalni is alig tudok."

Angyal Zoltán szövetségi kapitány korábban, nem sokkal a tragédia után az MTI érdeklődésére hosszú szünet után annyit tudott mondani: "Koló meghalt". Majd még hozzátette, ő maga Ludasi Róberttől, Kolonics edzőjétől értesült a történtekről. Kolonics Györgyöt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti.

Elbert Gábor sportszakállamtitkár jól ismerte Kolonics Györgyöt, akivel sokáig egy társaságba járt. "Teljes megdöbbenéssel hallottuk a hírt, mindenki a könnyeivel küszködik. Nehéz mit mondani egy ilyen tragédia után", nyilatkozta Elbert. Kolonics a pekingi olimpiára készült, de Elbert Gábor szerint halála annál nagyobb tragédia, hogy az ötkarikás játékok szempontjából kellene megközelíteni.

Kolonics kenu kettes párja, Kozmann György, akivel két számban is együtt indultak volna a pekingi olimpián, a Független Hírügynökségnek azt mondta, nagyon megviselte a hír, és nincs olyan állapotban, hogy nyilatkozni tudna.

Minden idők legeredményesebb magyar kenusa

Kolonics György 1972. június 4-én született Budapesten. A Budapesti Spartacusban kezdett el kenuzni Nótárius József irányítása alatt, de még ifjúsági korában átigazolt a Csepelbe, ahol mind a mai napig Ludasi Róbert vezette az edzéseit.

1991-ben mutatkozott be a párizsi világbajnokságon, ahol a két kenu négyesben indult, és újoncként ötödik és hatodik helyen végzett. Egy év múlva már kiharcolta az olimpiai indulás jogát is, ekkor két páros számban - mindkettőben Pálizs Attilával - versenyzett, és egy ötödik, illetve egy hetedik helyet szerzett. Egy év múlva talált rá partnerére, Horváth Csabára, akivel szinte évről évre maguk mögé utasították a világ legjobbjait.

Pályafutásának egyik legnagyobb sikerét az atlantai olimpián érte el, az 1000-en megszerzett bronzérem után, az esélyesség terhétől nem összeroskadva, Horváth Csabával 500 méteren sikerül elsőként áthaladni a célvonalon. Sydney-ben azután egyesben szerezte újabb olimpiai bajnokságát. Ezt követve a fiatal Kozmann György személyében újabb társat választott. Athénban harmadik helyen végeztek, majd 2006-ban, a hazai világbajnokságon a legjobbak voltak.

Kolonics két olimpiai bajnoki címe mellett 15-ször nyert világbajnokságot. Harmincévesen abba akarta hagyni a sportot, de úgy gondolta, Pekingben - az ötödik olimpiáján - még próbára teszi magát párosban 1000, valamint 500 méteren.