horoszkóp

Már két töki körhintázó küzd az életéért

2008.07.21. 22:41
Ugyanaz a körhinta borult fel vasárnap este a töki falunapon, ami 1999-ben a Szigeten egy 25 éves fiatalember halálát is okozta - állítja az MTV Híradója. Tökön 17-en sérültek meg, kettejük állapota életveszélyes. Az 1999-es balesetet anyaghibának tulajdonították, a vasárnapi balesetről még nincs határozat, de a körhinta papírjai rendben voltak. Az ellenőrzést végző cég hangsúlyozza, csak a Fifi típusú hinták lehetnek veszélyesek, a Szigeten viszont állítólag egy UFO gyilkolt.

1999-ben a Szigeten már okozott balesetet a vasárnap este, a Pest megyei Tökön, egy sportpályán tartott rendezvényen felborult körhinta - állítja az MTV Híradója. Akkor egy 25 éves fiatalember sodort el egy leszakadt kabin, a fiú életét már nem tudták megmenteni, belehalt sérüléseibe. A balesettel foglalkozó Indexes fórum-topic egyik hozzászólója szerint a 9 évvel ezelőtti balesetet okozó szerkezetet "Könnyű felismerni mert a vállalkozó a berendezésekre ráfestettette a "Mathias" nevet". A Velvet Helyszínelő blogjának egyik kommentelője, aki jelen volt a balesetnél és a mentésben is részt vett, azt írja: "és itt is ez a név szerepelt a körhinta mögötti lakókocsin.. ha jól emléXem.. (közvetlen a vadiúj marhabálna Merci mögött)".

Az információknak ugyanakkor ellentmond, hogy az ellenőrzéseket végyő cég cég közleményben sietett leszögezni: "A Tök községben a falunapon történt baleset okozó berendezés megnevezése FIFI körhinta, nem UFÓ és nem POLIP, mint az a korábbi hírekben megjelent. Márpedig a kilenc évvel ezelőtti balesetet egy UFO 2002 névre hallgató körhinta anyagfáradása okozta, legalábbis a magát akkor még ötcsillagos portálként legyző újság tudóítása szerint.

A most történt balesetben összesen 17 ember sérült meg: egy 20 éves nő életveszélyes, három ember súlyos, 13-an könnyebb sérüléseket szenvedtek. A sérültek többsége 12-15 év körüli gyerek. Az egyik sérült állapota időközben rosszabbodott, így most ketten vannak életveszélyes állapotban, írja a Független Hírügynökség.

Rendszeresen ellenőrizték a körhintát

A Tökön meghibásodott, Fifi márkájú szerkezeten összesen 16 kocsi volt, amelyeket karok tartottak. A kocsikban összesen 32 ember fért el. A többtonnás szerkezetet talpakkal rögzítették a földhöz. A tartószerkezet egy része tört ketté, a rajta lévő kabinok szétrepültek. A rendőrség vasárnap éjjel a tulajdonost és a körhinta kezelőjét is kihallgatta. A papírok rendben voltak, érvényes műszaki engedéllyel rendelkezett a körhinta, írja az MTI. A kihallgatáson a tulajdonos azt mondta: nem tudják, hogy mi okozhatta a balesetet, a körhintát rendszeresen ellenőriztették a megfelelő hatóságokkal.

Az ÉMI - TÜV Süd Kft. szórakoztató berendezések osztályának vezetője, Bakó István szerint 4 Fifi körhinta tartozik az ellenőrzésük alá, köztük az, amelynek kettétört Tökön a tartószerkezet egy része. Ezt a körhintát áprilisban ellenőrizték utoljára, akkor mindent rendben találták, működését engedélyezték.

Képek a helyszínről

A budaörsi rendőrkapitányság egyelőre közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a történteket. Büntetőeljárássá akkor minősítenék az ügyet, ha kiderülne, hogy személyi felelőse is van a balesetnek. A rendőrség műszaki szakértője hétfőn reggel kezdi meg a munkáját és akár már a nap folyamán nyilatkozhat is arról, hogy mindent rendben talált-e.

Átnézik az összes "Fifit"

A vonatkozó minisztériumi rendelet szerint a Fifi típusú körhintákat évente ellenőriztetni kell az erre kijelölt szakértőkkel. A vasárnapi baleset miatt az ÉMI-TÜV Süd Kft. az összes ilyen körhintát leállíttatta az országban, amely az ellenőrzésük alá tartozik. Ezeket mérnökök közreműködésével vizsgálják át, és ha kell, megerősítik a szerkezetüket, csak ezután engedélyezik ismét a működtetésüket. Az ellenőrzéssel megbízott szakemberek tudomása szerint összesen hét ilyen típusú körhinta van az országban.