horoszkóp

Botrányt keltett a Korsunova holttestét bemutató tévéadás

2008.07.02. 15:55
Kapcsolódó cikkek (1)
Ha a modell halála körüli tisztázatlan kérdések nem foglalkoztatnák eléggé a közvéleményt, úgy a Fox News tegnapi adása gondoskodott róla, hogy továbbra is téma legyen. A csatorna ugyanis - a nemzetközileg megszokott gyakorlattól eltérően - úgy számolt be Ruszlana Korsunova öngyilkosságáról, hogy közben hosszú percekig mutatták a már hordágyon fekvő, letakaratlan holttestet.

A vasárnap este öngyilkosságot elkövetett Ruszlana Korsunova holttestét megmutató felvételt a Fox News adta le Geraldo Rivera "Geraldo at Large" című műsorában. A botrány borítékolható volt, mivel a csatorna megszegte ezzel azt az íratlan szabályt, amit a nemzetközi média eddig általában igyekezett betartani: hogy holttesteket csak rendkívül indokolt esetben mutatnak meg, és általában akkor is úgy, hogy az arcuk ne legyen azonosítható.

Pár perc múlva letakarták

A szóbanforgó adásban azonban a rendőrségi helyszínelők sárga szalagjai és egy rendőrautó mögött hosszú percekig jól látható a hordágyon fekvő lány arca és felsőtestének egy része. "Ezek az utolsó felvételek az összetört testről a manhattani utcán, ahol sokkolt szemtanúk nézték végig a becsapódását" - mondja eközben a kamerákba Rivera. Bár a bejátszás elején Korsunova holtteste mindössze pár másodpercre látszik, mielőtt ráhajtják a lepedőt, később ismét beadnak olyan felvételt, amin hosszú percekig fedetlenül látható.

A felvételek okozta felháborodás hatására a csatorna hétvégi programszerkesztője, David Clark elnézést kért: "Ez egy hibás produceri döntés volt, és mélységesen sajnáljuk". A hatalmas "Exclusive!" felirattal ellátott képsorok alapján azonban valószínűsíthető, hogy a csatorna pontosan tudta, mit csinál, és nagyon is büszke volt rá. Ha valaki azért kíváncsi rá, a videó itt megtekinthető. Mi szóltunk.

Husszein kivégzése mégis lemehetett

Bár törvény nem szabályozza, de a íratlan szabály a nemzetközi médiában, hogy - kegyeleti és ízlésbeli indokokkal egyaránt magyarázható okokból - halottakat legfeljebb csak lepedővel letakarva láthatunk a képernyőn, tömegszerencsétlenségek, háborús események, természeti katasztrófák helyszíneit pedig csak távolabbról mutatják. Kivételt akkor képeznek, ha maga a haláleset a kiemelt fontosságú, például mert bizonyító erejű: így kerülhetett adásba annak idején például Szaddam Husszein akasztása - vagy magyar példát véve a Ceausescu-házaspár kivégzése -, és ezért okozott botrányt, amikor Fehér Miklós halálakor a Blikk címlapon hozta a halott focista fényképét.

A vasárnap Water Street-i luxusapartmanja erkélyéről lezuhant kazah modell nem hagyott hátra búcsúlevelet, és családja, valamint közeli ismerősei szerint sem úgy viselkedett, mint aki öngyilkosságra készül. A rendőrség egyelőre nem tudja, pontosan mi történhetett a 9. emeleti lakásban, csak annyit, hogy dulakodásnak nem találták nyomát, így a sérülések alapján öngyilkosságnak minősítették az esetet. Többek szerint azonban nem az volt.

Klikk!

Bár az egyik orosz közösségi oldalon talált versei és naplóbejegyzései alapján úgy tűnt, a lány szerelmi bánatában követhette el tettét, a lány jelenlegi szerelme, a luxusautókkal kereskedő Mark Kaminsky ugyanakkor azt állítja, a lány élvezte az életét és boldog volt vele. A pár márciusban ismerkedett meg, két nappal később Korsunova a férfi házába költözött, de megtartotta a manhattani lakást, ahol végül vasárnap meghalt. Kaminsky azt mondja, utoljára mindössze két órával a lány halála előtt beszélt vele, és ekkor sem tűnt úgy, hogy öngyilkosságra készülne: arról volt szó, hogy este a legjobb barátnője születésnapi partijára mennek.

Félt a kiöregedéstől

Ugyanakkor expasija, Artyem Percsenok szerint Ruszlana Korsunova csapdában érezte magát: bár sikeres volt, ez rengeteg munkával járt, az örökös utazgatástól pedig túlhajszolt volt és úgy érezte, kicsúszott a kezéből az élete irányítása. A lány attól is félt, hogy - mindössze húszévesen - már öregnek számít a szakmában. A Postnak adott interjújában a férfi azt is elmondta, hogy az amúgy is törékeny testalkatú lány az elmúlt hetekben nagyon sokat fogyott és gyomorproblémákkal küzdött. A rendőrségi helyszínelők a haláleset után találtak is gyógyszereket a lakásán, melyekről a sajtónak csak annyit árultak el, hogy "orosz feliratú címke volt rajtuk".

Korsunova a halálát megelőző éjszakát Percsenokkal töltötte a srác szüleinek házában. Videóztak, beszélgettek, majd Percsenok hajnali 4 körül hazavitte a lányt a manhattani lakásba. A ház éjszakai portása szerint Korsunova "kedves volt, szomorúságnak nyoma se látszott rajta". Percsenok azonban most már úgy emlékszik az utolsó estéjükre, hogy Korsunova "mintha búcsúzni jött volna".

A modellipar, mint az orosz olajmaffia melléküzletága

A gyanúsnak tűnő körülmények alapján az internetes blogokban és fórumokon egyre több összeesküvés-elméletet gyártanak a lány halálával kapcsolatban. A legegyszerűbb az, hogy az orosz és/vagy kazah maffia Korsunova sikereit látva részesedni akart a jövedelméből, a legnagyívűbb pedig az, ami az alvilági kapcsolatokkal már eddig is többször meggyanúsított orosz nagyvállalatot, a Gazpromot említi. Eszerint a Putyin elnök befolyását is élvező - alvilági kapcsolatokkal sem először meggyanúsított - cég a nemzetközi divatiparban is rendelkezik érdekeltségekkel, ezt pedig arra használja, hogy modellügynökségeknek álcázott escort-szerviz-szolgáltatásokat nyújtson a legtehetősebb - főleg külföldön élő - orosz üzletembereknek. Ez utóbbi elmélet annyira elrugaszkodottnak tűnik, hogy akár igaz is lehet, bizonyítékokkal azonban természetesen senki sem tud szolgálni - ami lehet azért is, mert az egész sztori légbőlkapott, és persze azért is, mert ha igaz, nyilvánvalóan soha senki nem fogja vállalni a kockázatát, hogy kellemetlenkedjen az orosz politikai elit és a maffia közös üzleti érdekeltségének.

Családja szerint szerint Korsunova sose volt depressziós, bár egy évvel ezelőtt volt egy nehéz időszaka, amikor ügynökséget akart váltani. Erről anyja beszélt az újságíróknak, az ügynökségváltás okait azonban nem említette. A lányt jelenleg az IMG futtatta, ugyanaz az ügynökség, akikhez Kate Moss és Heidi Klum is tartozik.