horoszkóp

16 éves német tinisztár a világ legfiatalabb átoperáltja

bry
2009.02.06. 19:30
A 16 éves német tinédzser kétéves kora óta lányként tartja magát számon, 12 évesen elérte, hogy engedélyezzék neki a nemátalakító műtéteket, 14 évesen pedig már lányként regisztrálták. Ezzel egyidőben lemezt is adott ki, mindezzel egy csapásra híres lett hazájában. Orvosai szerint a Timből lett Kim esetében a lehető legjobb döntést hozták az operációk ilyen korai engedélyezésével.

A német Kim Petras kétéves kora óta érzi magát lánynak, és mivel 16 éves korára bejezték nála a nemátalakító műtétek sorozatát, ezzel ő lett a világ legfiatalabb nemátalakító műtéten átesett transzszexuális. Az eredetileg Tim Petras néven, fiúként született Kim már két éves korától lánynak vallotta magát, majd 12 éves korában meggyőzte orvosait arról, hogy tényleg szüksége van a beavatkozásra. 14 éves korában már hivatalosan is lányként regisztrálták, és mivel nővé alakulása mellett popsztári karrierjét is legalább ilyen határozottsággal menedzselte, ekkorra egy lemeze is megjelent.

A beavatkozás volt a legjobb döntés

Bernd Meyenburg a frankfurti egyetem Különleges Pszichiátriai Klinikájának vezetője, ahol olyan gyerekekkel és kamaszokkal foglalkoznak, akiknek személyiségi zavaraik vannak. Az orvos elmondása szerint mindig is ellenezte, hogy gyerekeken nemátalakító műtéteket végezzenek, de később belátta: kivételes esetek márpedig vannak. „Mindig is ellene voltam a fiatal gyerekeken elvégzett operációknak, de miután láttam, hogy az egyik páciensem milyen boldog volt, és mennyire rendbe jött a műtét után – hiába volt tinédzser – rájöttem, vannak olyan esetek, ahol ez a legjobb megoldás”, nyilatkozta Meyenburg.

kim5

Az orvos állításával Petras is egyetért. „Megkérdeztek, hogy most már nőnek érzem-e magam, de igazság szerint, én mindig is annak éreztem magam. Egyszerűen rossz testbe voltam zárva. Korábban nem tudtam csinos ruhákat viselni, de most már felvehetek bármit, amit akarok”, mesélte a 16 éves tinilány. „Alig várom, hogy végre úszhassak, hordhassam a kedvenc bikinimet, ahogy még sose! Minden megváltozott az operáció óta”, tette hozzá.

Németországban a nemátalakító műtétek alsó korhatára 18 év, Petras azonban még csak 12 éves volt, amikor sikerült meggyőznie az orvosokat, hogy neki tényleg szüksége van erre a beavatkozásra. Az eljárást a betegbiztosítása fedezte, mivel az állapotát hivatalosan is betegségnek nyilvánították.

Nem szörnyek, csak rossz testbe születtek

Természetesen a családja – különösen az édesapja - nehezen tudta feldolgozni azt, hogy fiából lánya lesz: „Azt hiszem, nekem hosszabb ideig tartott elfogadni ezt, mint a feleségemnek. De Kim nagyon meggyőző tud lenni, tudja, mit akar, és amit akar, azt meg is szerzi. Nagyon büszke vagyok arra, amit elért és arra, ahogy eljutott idáig. Ragaszkodott az álmaihoz, nem számított mennyire nehéz és fájdalmas volt elérni őket".

Achim Wuesthof, gyerekekre és tinédzserekre specializálódott endokrinológus elmondása szerint Petras kezelésének ilyen korai megkezdése a lehető legjobb döntés volt. „A transzszexuálisok a pubertás kezdetét és a fizikai átalakulásokat súlyos traumaként élik meg”, mondta Wuesthof. „ A Kimhez hasonló eseteknél azonban az empátia általános hiánya jellemző, leginkább azért, mert az emberek keveset tudnak erről az állapotról. Képzeljék el, hogy egy férfinek hirtelen elkezd nőni a melle, vagy egy nőnek a szakálla - így éli meg a pubertást Kim, és a többi, hozzá hasonló ember”, fejtette ki az orvos, kiemelve: Kim és társai nem szörnyek, hanem egyszerűen csak rossz testbe születtek.

A lány 2007-ben lett ismert, amikor szerepelt egy transzszexuálisokról szóló dokumentumfilmben. Ebben szó volt arról is, hogy popzenei karriert tervez: 2008-ban szerződtette a Joyce Records, a Last Forever című első kislemezét online jelenttették meg. A dal óriási sikernek bizonyult a YouTube-on és a Myspace-en. Szeptemberben - alig pár héttel az utolsó műtétje előtt - megjelent kereskedelmi forgalomban az első lemeze is Fade Away címmel.