horoszkóp

Kivizsgálják az amerikai katona kutyakölyök-gyilkosságát

2008.03.05. 17:55
A kiskutyát szakadékba hajító katonákat bemutató videó valódiságáról még folyik a vizsgálat, de az Irakban történt állatkínzást az állatvédők mellett az Amerikai Haditengerészet is felháborítónak találja, és azt ígérte, megteszi a szükséges lépéseket.

Szakadékba hajítottak egy kiskutyát hawaii tengerészgyalogosok Irakban, derül ki egy interneten terjedő videóból. A két katona jót viccelődik a kiskutyán, majd egyikük jó messzire, a szakadékba hajítja a kutyát. A másik katona eztán megjegyzi, ez nagyon gonosz dolog volt, mire a katona tovább mosolyog és egy vállrándítással elintézi az ügyet.

Bár a videó valódiságáról még folyik a vizsgálat, az Amerikai Haditengerészet sajnálatát fejezte ki az ügy miatt és vizsgálatot indított a videón látható két tengerészgyalogos ügyében, akik közül az egyik, a videó szerint bizonyos David Mortari, aki valószínűleg az egyik hawaii támaszponton teljesít szolgálatot. A hawaii tengerészeti bázis szóvivője egyelőre nem erősítette meg, hogy David Mortariról van szó, de a katonának már rajongói klubja is alakult, "Utálom David Mortarit" néven, ahol üzenni is lehet a kutyakínzónak.

"Megvetendő, ami történt, teljesen ellentétes a tengerészet elvárásaival. Megtesszük a szükséges lépéseket" - áll az Amerikai Haditengerészet közleményében.

A videó a tengerészeken kívül az állatvédők felháborodását is kiváltotta. "Felháborító, ami történt, szerencsére a tengerészet elég komolyan veszi az ügyet" - mondta a PETA állatvédelmi szervezet szóvivője, Martin Mersereau.

"Bár vannak arra utaló jelek, hogy esetleg nem valódi a videó, fontosnak tartjuk, hogy a tengerészet közvetlenül azokkal beszéljen, akik érintettek az ügyben." - mondta a PETA szóvivője. Ilyen jel például egyesek szerint, hogy a kutyavonyítás nem halkul, amikor a kisállat lezuhan. Mások szerint pedig a kutya már akkor sem élt, amikor ledobták, mert nem mozog, de állatvédők úgy vélik, ennek az oka, hogy a tengerész a marjánál fogta meg az állatot.

Stephanie Scroggs, egy nemzetközi állatvédő szervezet elnöke elmondta, ez a viselkedés ellentétes azzal, amit eddig tapasztalt a hadseregnél. A Society for the Prevention of Cruelty to Animals International (Nemzetközi Állatvédő Szervezet) ugyanis egy 10 ezer dolláros programot indított Bagdadban, amelynek az acélja, hogy a háború során elkóborolt állatoknak otthont keressen. Így például nemrég egy szögesdrótba akadt kiskutyának sikerült gazdát találni egy amerikai orvosnál.