horoszkóp

A romák kivonultak Kiskunlacházáról

2008.11.29. 12:35
Kapcsolódók (1)
Kiskunlacházán több ezren gyűltek össze azon a demonstráción, amit az erőszak ellen szervezett a nagyközség. A helyszínen adták a tömeg értésére, a roma erőszak ellen szervezték a felvonulást. Ennek megfelelően a romák nagyjából elhagyták a települést a helyiek szerint. Kiskunlacházán a múlt hétvégén megöltek egy 14 éves lányt, a helyiek biztosak benne, hogy egy roma család tehető felelőssé.

"Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból!" - pontosította a fáklyás menet meghívójának szövegét Répás József polgármester a péntek esti demonstráció elején. Az eseményre több ezren voltak kiváncsiak. A tömeg békésen vonult végig Kiskunlacházán, a helyiekhez csatlakoztak a környékbeli településekről, valamint a Gój Motorosok és a Magyar Gárda tagjai is.

Az ország balra, de mi jobbra

A felvonulás a múlt héten meggyilkolt és feltehetően megerőszakolt 14 éves H. N. emlékére és tiszteletére szerveződött. A tettes utáni nyomozás a rendőrség szerint jól halad, különféle internetes források viszont egészen konkrétan tudni vélik, hogy melyik helyi roma családot lehet felelőssé tenni a gyilkosságért.

A polgármester pontosító beszéde után az általában erőszakellenes tüntetés inkább csak az úgynevezett roma erőszak elleni tüntetéssé vált. A menet a tiltakozók soraiból a "Vesszen a férgese!" felkiáltással indult. Az eseményt nagy erőkkel biztosította a rendőrség és a polgárőrség.

Nagyjából egy óra séta után a menet elérkezett a legrizikósabb szakaszra. Abba az utcába, amelynek végén balra a városközpont van, jobbra meg a romatelep. Az utca végén a demonstrálók azt kiabálták: "Jobbra kell menni, jobbra van az irány" vagy "Az ország balra, de mi jobbra!". Szerencsére minden atrocitás nélkül vonult el a tömeg a forduló előtt.

Klikk!

A polgárőröktől megtudtuk, hogy egyébként sem találnánk sok romát a telepen, gyakorlatilag elhagyták Kiskunlacházát, az iskolából is kikérték a gyerekeiket.

Kiskunlacházán mindenféle történet kering a gyilkosságról, és egyéb, a helyiek által a romákkal összefüggésbe hozott bűncselekményekről. Amikor az egyik önkéntes polgárőrnél ezekre rákérdeztük, annyit mondott, annyiféle történetet olvasott és hallott már, hogy igazából maga sem tudja, hogy mi lehet az igazság.

A meggyilkolt lányt az önkormányzat a saját halottjának tekinti, és ennek megfelelően a családja minden támogatást megkap. A nagyközség lakóinak kérésére egy urnát helyeztek el a művelődési házban, itt december 21-ig adakozhatnak az emberek.

Nem tudták, hogy politikai esemény

Kiskunlacháza az 51-es főút mentén helyezkedik el, ami Bajára vezet. A tömeg a felvonulás egy részében teljes egészében lezárta a főutat és jelentős kocsisor alakult ki mindkét irányban, de az autósok türelmesen vártak.

Sokan visszafordultak, néhányan tudták, hogy miért van ekkora tömeg, néhány embert viszont abszolút felkészületlenül ért. A Volánbusz tájékoztatta az utasait, hogy Kiskunlacházánál torlódás várható.

"Sejtettem, hogy a kislány miatt, de nem tudtam, hogy politikai esemény lesz" - mondta az egyik autóban várakozó nő. Az útról tényleg nehéz volt megállapítani, hogy mi történik, rengeteg fáklya és horgászbotokon lobogó magyar, illetve árpádsávos zászlók látszódtak csak.

A felvonulás a művelődési ház melletti erdős részen ért véget, ahol megtalálták a múlt hétvégén a lány holttestét. Miután a polgármester megköszönte a rendőrség és a polgárőrség támogatását, az emberek egy spontán himnuszéneklés után elhelyezték a helyszínen a mécseseiket.