Egy 27 órás operációnak és egy járókeretnek köszönhetően a négy kézzel és négy lábbal született kétéves indiai kislány néhány napja megtette első lépéseit. A műtét, ami előtt a gyerek még csak mászni sem tudott, novemberben volt. Az orvosok szerint elképesztő az a sebesség, amivel a kislány azóta fejlődik.

Novemberi műtétje óta rohamosan fejlődik Lakshmi Tatma, az a kétéves indiai kislány, aki négy lábbal és négy kézzel született, írja a Telegraph.

A 27 órás műtétet dr. Sharan Patil végezte. A lány szülei napi egy dolláros bérükből nem tudták fedezni az állami kórházakat, ezért a 265 ezer dolláros (47,3 millió forint) beavatkozást a Sparsh kórház fizette, amit direkt arra a célra hoztak létre, hogy a szegényebb rétegek is megfelelő orvosi ellátásban részesülhessenek.

Klikk!

„Amikor beraktuk a guruló járókeretbe, elkezdte magát hátrafele lökni, és hangosan kacarászott. Imádja. Amióta elhagyta a kórházat, minden nap újabb és újabb dolgokat csinál, amikre előtte egyáltalán nem volt képes. Csodálatos a változás Lakshmi életében. Nehéz elképzelni, hogy három hónappal ezelőtt még mászni sem tudott. Azt hittük, sosem lesz normális élete” – mondta el a lapnak a kislány anyja.

Részlet a kislány történetét feldolgozó dokumentumfilmből

Lakshmi egy hatvégtagú hindu istenről kapta a nevét. Lakshmi a hinduizmusban a gazdagság, a szerelem és a szépség istene. Az istenség és a kislány közötti párhuzam a helyiek szerint valódi. Az alig 150 házas faluban, ahonnan a kislány származik, sokan úgy gondolták, hogy valóban egy isten született.

Az orvosok elmondása szerint ha nem műtik meg Lakshmit, a lány legfeljebb a tinédzserkort érhette volna meg, írja az ABC News. A műtét során a kislány gerincéből kivágtak egy darabot –, amihez a felesleges végtagok csatlakoztak – majd a keletkezett lyukat csonttal pótolták.

A sikeres műtét után még egy korrekciós műtét vár márciusban Lakshmira, ami után az orvosok szerint hamarosan segítség nélkül fog a saját lábain járni.