Kémkedett dolgozói után a németországi Lidl

sze
2008.03.29. 11:30
A német cég arra hivatkozik, a bolti lopások megakadályozása érdekében figyelte meg a biztonsági kamerákon keresztül az alkalmazottakat, ennek ellenére még az alkalmazott detektívcégek arról is feljegyzéseket készítettek, kinek hol van tetoválása. A Lidl azóta 48 ezer dolgozójától levélben kért bocsánatot. Az eset 200 üzletet érint, Németország több tartományban és Berlinben.

Az egykori keletnémet Stasi-módszereihez hasonló módon kémkedett dolgozói után a Magyarországon is jelenlévő német Lidl diszkontáruházlánc: a három német tartományban megfigyelt üzletekben a dolgozók arról tudtak, hogy az üzletek és az öltözők is biztonsági kamerákkal voltak ellátva, arról viszont természetesen nem, hogy az alkalmazott magándetektív cégek dolgozói a látottakat dokumentálják is, mégpedig pontos dátum és időpont feljegyzésével, valamint kihallgatják magánbeszélgetéseiket és kémkednek utánuk.

A Lidl részben beismerte a dolgozók megfigyelését, bár szerintük csak a bolti lopások megakadályozása volt a cél. A cég a nyomozó cégekkel azóta szerződést bontott, 48 ezer dolgozójától pedig levélben kért bocsánatot, ám a magánszféra megsértése, így az alkotmányos alapjogok megsértése miatt komoly bírságra számíthat.

A tetoválásról is tudtak

A botrányt a Stern magazin robbantotta ki: az újság birtokába került körülbelül hét hónapos időtartamot átfogó dokumentumok szerint a diszkontlánccal szerződésben lévő detektívcégek nyomozói feljegyzéseket készítettek az alkalmazottakról: kihallgatták a dolgozók telefonbeszélgetéseit, figyelték, ki kivel van jóban, hol van tetoválása, mikor megy haza, de az egyik alkalmazottról például azt is kiderítették, Németországban megadóztatott cigarettát szív, 4 éves lányát Olaszországba küldi a rokonokhoz nyaralni, ő maga pedig egy orosz házaspárt lát vendégül. "Egyébként pedig, ha az ember L. asszonyt megfigyeli, nemcsak azt állapíthatja meg, hogy introvertált, hanem azt is, hogy naiv" - idézte a botrányt kirobbantó Stern újságírója, Malte Arnsperger az egyik kimondottan sértő feljegyzést.

"Az eset sérti az adatvédelmi törvényt és a magánszféra megsértése miatt az alapjogokat is" - mondta az újságíró, aki a stern.de videójában nyomásgyakorlás és a kontroll perverz módjának nevezte a kémkedést.

Felélesztett Stasi-módszerek?

Túlbuzgó detektívek

Az eset óriási felháborodást váltott ki Németországban. A Lidl azóta beismerte: két magánnyomozó céget is felbéreltek, hogy a bolti lopásokat megakadályozzák, azt viszont tagadták, hogy az szerepelt a szerződésükben, hogy az alkalmazottakat megfigyeljék. Mindez 200 üzletet érintett, Niedersachsen, Rheinland-Pfalz és Schleswig-Holstein tartományokban és Berlinben is. A nyilvánosságra került dokumentumok - a diszkontáruházlánc szerint - a Lidl-t is megdöbbentették, a kémkedéstől a cég elhatárolódott.

A Lidl nem tagadta a dokumentumok hitelességét, viszont arra hivatkozott, hogy nem a dolgozókat akarták megfigyelni, hanem kamerás megfigyeléssel és a detektívekkel a bolti lopásokat akarták megakadályozni. Azt is elismerték, hogy néhány üzletben belső kamerákkal figyelték meg az üzletet: nemcsak a kasszát, hanem például az öltözőhelyiségeket és a mosdókat is.

Jürgen Kisseberth, a Lidl-vezetőség egyik tagja azt nyilatkozta, kivizsgálják az ügyet: "Most úgy gondolom, hogy a nyilvánvalóan túlbuzgó nyomozók a szerződésben rögzítetteken túlmenően olyan információkkal láttak el minket, amelyeket mi nem vártunk el tőlük. Az üzletvezetés ezt nem várta el, valószínűleg a biztonsági cég kezdeményezése lehetett, így ezeket az információkat nem is használtuk fel" - mondta Kisseberth.

Részletek a dokumentumokból

"M. úr szabadságon van, ennek ellenére bejött az üzletbe. Természetesen az izompólójában"

"E. és F asszony beszélgetnek, a vásárlók előtt, mégpedig lengyelül!"

"L. asszony a pénztárgépnél ül és rájött a tüsszögés. De ahelyett, hogy elfordulna, a szája elé tenné a kezét vagy egyáltalán elővenné a zsebkendőt, tovább tüsszög, rá a vevő áruira, miközben a termékek árait leolvassa."

"T. pénztáros beenged egy vevőt a dolgozói mosdóba, majd visszamegy a kasszához. Miközben a vásárló szabadon mozoghat a hátsó közösségi helyiségekben, és akár árukat is eltulajdoníthat. Meg kell állapítani, hogy ezt a héten sok alkalmazott csinálta így."

A Lidl magatartását a német politikai pártok is egyöntetűen elítélték és vizsgálatot indítottak az ügyben. Az adatvédelmi törvény szerint a személyes adatok illetéktelen gyűjtése és felhasználása miatt a diszkontáruházlánc 250 ezer eurós bírságra számíthat, véli a schleswig-holsteini Független Adatvédelmi Központ. A Verdi szakszervezeti szövetség pedig, amely egyébként már egy "fekete könyvet" is kiadott a Lidl sorozatos jogsértéseiről, azt javasolja a megfigyelt alkalmazottaknak, fogjanak össze és a Verdivel együtt indítsanak pert a Lidl ellen.A szövetség egyébként a jogállamiság sárba tiprásának és "óriási disznóságnak" tartja a Lidl magatartását.