Felmentette a bíróság Mehmet Károly édesanyját

2008.01.30. 11:40
A szabadkai bíróság egy szakértői vélemény és egy chatbeszélgetés alapján bizonyítottnak találta, hogy a 11 éves fiú rejtette édesanyja autójába a kábítószert, melyet a határon megtaláltak. Mehmet Tüysüz ügyvédje szerint a gyerek jobban szereti az apját, mint az anyját.

A szabadkai bíróság kedden, tíz órás tárgyalás után felmentette a vádak aló a kábítószer csempészettel gyanúsított Papp Edinát, Mehmet Károly édesanyját. A testület bizonyítottnak látta, hogy a 11 éves fiú csempészte a drogot édesanyja és nevelőapja gépkocsijába, írja a Blikk.

Az asszony ügyvédje, Vladimir Horovic már a tárgyalás elején bejelentette, megdönthetetlen bizonyítékuk van a gyermek ellen, mert a laptopján találtak egy chatlevelet, amelyet egy feltehetően török férfinak küldött, és amelyben tájékoztatta őt a szülők külföldi útjáról. Az anyja letartóztatása előtti napon a fiú azt kérte, hogy elmehessen vásárolni velük egy bevásárlóközpontba, de végül mégis a kocsiban maradt.

A letartóztatást követő napon a gyerek megpróbálta használhatatlanná tenni - az addig a kedvencének tartott - számítógépet. A védelem feltételezése szerint a fiú egy láthatáskor kapta a drogot az apjától azzal a céllal, hogy elhelyezze anyja autójában.

A Bors információi szerint a vádlott egy hanganyagot is bemutatott, melyben fia és édesapja megbeszélik, mikor és hogyan tegye a gyerek a drogot anyja autójába. A bíró egy szakértő meghallgatása után úgy döntött, a vádlottat valóban tőrbe csalták, és a gyerek gépén talált elektronikus levelezést is hitelesnek találta.

Tárgyalás után

Az apját jobban szereti

A Mokka adásában Azurák Csaba megszólaltatta az édesapa, Mehmet Tüysüz ügyvédjét. Buda Sándor elmondta, hogy elfogadják a bíróság ítéletét, bár még nem látják tisztán, hogy a testület a hangfelvétel vagy a chatüzenet alapján hozott-e ítéletet

Az ügyvéd szerint meg kell vizsgálni, hogyan került a bíróság elé a nevezett laptop, melynek útja előtte és védence előtt még ismeretlen. Buda szerint viszontvádat még nem terjeszthetett elő, mert védence bűnössége nem bizonyított. Az ügyvéd teljes mértékben elhatárolódott az ügyben az anya mentoraként fellépő Földesi-Szabó Lászlótól, akit semmivel sem kíván gyanúsítani.

Buda Sándor tudomása szerint a fiú visszakerül az anyjához, annak ellenére, hogy az elmúlt 26 napban, mióta apjával élt, kivirult, iskolai eredményei látványosan javultak. Az anya szerb ügyvédje a sajtó szerint feljelentést tett az apa ellen, ez várhatóan Magyarországon is megtörténik majd, mivel Mehmet Tüysüz magyar állampolgár. Az ügyvéd szerint a gyermek helyzete talán csak évek alatt rendeződik majd, de az tény, hogy jobban szereti az apját, mint az anyját.

Buda elmondta, hogy apa és fia Magyarországon vannak, és állnak minden eljárás elé. Az ügyvéd végezetül kijelentette, hogy Tüysüz nem adott a fiának drogot, hogy azt elrejtse anyja kocsijába.

Földesi-Szabó László még nem tud semmit

A Mokka szerkesztői telefonon elérték az ügyben az anya pártfogójaként fellépő Földesi-Szabó Lászlót is, aki információhiányra hivatkozva elhárította a kérdéseket, de ígérete szerint egy-két nap múlva részletes tájékoztatást adnak az ügyről. Papp Edinával még nem beszélt, a nevezett hangfelvételt sem hallotta, és minden lépését egyeztetnie kell az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány kuratóriumával. Földesi-Szabó a riporter kérdésére elmondta, természetesen nem tiltotta meg Edinának, hogy nyilatkozzon, hiszen az asszony önálló, felnőtt ember.