horoszkóp

Jön a fogatlan vénasszonyok nyara, 20 fok is lehet

nsz
2008.10.27. 11:45
Pulóverben, vagy akár ingben is sétálhatunk a hét közepétől, ugyanis várhatóan 20 fok fölé emelkedik a napi csúcshőmérséklet. A melegrekordok nincsenek veszélyben, de az előrejelzések szerint csupán 1-2 fokon múlik majd, hogy megdőljenek. Németh Lajos meteorológus szerint a fogatlan vénasszonyok nyaráról beszélhetünk.

Szerdától több hullámban, folyamatosan érkezik a meleg levegő hazánkba Dél-Európából. Ennek köszönhetően a hőmérséklet húsz fok fölé is emelkedik majd. Németh Lajos szerint egészen jövő hét elejéig jó idő lesz, bár rövidebb záporokkal azért számolni kell. Ahogy ő mondja, "nagyon nagy lesz a mozgás a légkörben". Úgynevezett poszt-vénasszonyok nyaráról beszélhetünk, amit egyébként fogatlan vénasszonyok nyarának is neveznek - mesélte Németh. A melegrekordot ugyan nem döntjük meg, de az átlagos legmagasabb hőmérsékletet bőven meghaladja a meleg: az eddigi 10-15 fok helyett 20 fok fölötti lesz az átlaghőmérséklet.

Húsz fok fölötti melegre számíthatunk

Az átlagos, október végi-november eleji időjárással szemben sokkal melegebbre számíthatunk a héten, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat

Melegrekordok

Október 29. 1960-ban, Békéscsabán mérték a legmelegebbet hazánkban, 25,4 fok volt. Ehhez képest idén 21-22 fokra kell majd számítani aznap.

November 2. 1928-ban dőlt meg az addigi melegrekord. Baján mérték a legmelegebbet, 23,3 fokot. Aznap csupán 1-2 fokkal lesz hűvösebb. Ugyanezen a napon Budapesten 22,2 fok volt a rekord, de most 19-20 foknál nem lesz melegebb - mesélte Németh Lajos.

"Ajándék a természettől, hogy ilyen szép idő lesz a héten" - nyilatkozta Németh Lajos a Velvetnek. A meteorológus szerint melegfronti hatásokkal kell számolni az utó-vénasszonyok nyarán. Németh szerint egyébként három fázisa van a vénasszonyok nyarának. Az első szeptember 20-30-ig tart, ekkor még igazi, strandolásra alkalmas időjárás köszön vissza. A második fázist október 10-20-a között tapasztalhatjuk, míg a harmadikat, vagyis a "fogatlan vénasszonyok nyarát" október végére - november elejére teszik, de ekkor általában már csak 10-15 fok közé emelkedik a hőmérséklet.