horoszkóp

Házasodjanak, de gyerekük, az ne legyen!

sze
2008.05.13. 09:44
Januártól életbe lép a regisztrált élettársi kapcsolatot bevezető törvény. A GFK ehhez kapcsolódó kutatásából kiderül, a megkérdezettek többsége nem lát különbséget a házasság és az élettársi kapcsolat között és a válaszadók egynegyede akár az egyneműek házasságát is támogatná. Az utca emberét kérdezve hasonló véleményeket hallottunk.

Öt megkérdezettből három nem lát különbséget a házasság és az élettársi kapcsolat intézménye között és minden negyedik válaszadó támogatja az egyneműek házasságát. Az örökbefogadás támogatottsága már alacsonyabb, a megkérdezettek 77 százaléka nem támogatta azt - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet aktuális felméréséből.

Elavult a házasság?

A kutatás eredménye szerint elsősorban az élettársi kapcsolatban élők és az elváltak azok, akik nem tesznek különbséget házasság és élettársi viszony között, miközben a házasoknak csak a fele gondolja úgy, hogy az együttélés e kétféle módja között semmiféle különbség nincsen. Azzal a megfogalmazással, miszerint a házasság "elavult intézmény", az ezer megkérdezett felnőtt 73 százaléka nem ért egyet, viszont a 20-29 éves fiatalok, az egyedülállók és az elváltak már körülbelül egyharmada úgy gondolja, hogy az állítás igaz.

Minden negyedik válaszadó úgy vélekedett, hogy támogatja az egyneműek házasságát - jellemzően a magasabb iskolai végzettségű válaszadók voltak megengedőbbek a kérdésben. Az azonos neműek örökbefogadáshoz való jogát viszont a megkérdezettek 77 százaléka nem támogatta.

Van még mit tanulnunk

Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunkban mi is feltettük a kérdést, mit gondolnak a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény életbe lépése előtt fél évvel arról, hogy a törvény szerint ezentúl az egyneműek is bejegyeztethetik élettársi kapcsolatukat?


Réka (21)

"Liberalizmus van, nem nagyon tudunk sokat tenni az ellen, hogy ezt megakadályozzuk, nekik is biztos megvannak a jogaik, amit el kell fogadnunk. Azt nem értem, miért kell ebből posztert csinálni. Azzal, hogy együtt élnek élettársi kapcsolatban, nincsen bajom, az együttélés már kicsit cinkesebb, mert valamilyen szinten befolyásolják a gyereknek a tudatát. Azt korlátozni kellene."


Veronika (61)

"Nekem mindegy, csinálják úgy, ahogy nekik jólesik, nem zavar engem, csak diszkréten, ez a véleményem. A regisztrált kapcsolattal sincs bajom,ugyanolyan emberek mint mi, illessék őket is ugyanazok a jogok."


László (50)

"Ebben nem tudom a részleteket, de valószínűleg nem probléma, például a tulajdonviszonyokra gondolok. Normális dolog ez, ha Európában mindenhol, akkor nálunk miért ne?"


Mátyás (24)

"Teljesen korrekt és jó, végre. Annak örülünk, hogy mindenki egyenlő jogokat kap és kezdünk nyugatiasodni, nagyobb a tolerancia. Ha valaki járt például Londonban, elég sok mindent lát az utcán, ehhez képest van hova fejlődni, szerintem. Az örökbefogadás már nehezebb kérdés, bonyolultabb ügy, nem érzem magam kompetensek arra, hogy értékítéletet mondjak."


Árpád (59)

"Nagyon szomorú, hogy már azt is engedélyezték, hogy egyneműek is élettársi kapcsolatban lehessenek. Sajnos, ahogy látjuk a politikát, mindenre rosszra lehetőség van. Nem ez az emberi természet: az, hogy egyneműek együtt élnek, fából vaskarika, nonszensz. Az élet ezt mutatja, persze mindig voltak kilengések, ez egy betegség, ami a legszomorúbb, hogy még büszkék is erre. Valahogy rosszul sikerültek a génjeik, van ez így, de hogy fel is vonuljanak?! Ezzel nem kérkedünk."