Egymást fojtogatják a vízimentők

dr
2008.06.24. 11:10 Módosítva: 2010.07.22. 19:19
Évente 300 ember köszönheti nekik, hogy két születésnapja is lehet egy évben. Zánkán képzik a magyar vízimentőket, akik egy hét alatt kell, hogy elsajátítsák a szakma összes fontos mozdulatát. Persze legalább két év, mire valaki tökéletes munkaerő és bármikor bevethető lesz. Nézzen velünk okítást és hallgasson tanulságos meséket.

A Balaton vízimentők nélkül olyan, mint villanyvezeték szigetelés nélkül. Ezért minden évben újra és újra tanfolyamokat indít a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, hogy végre megvalósulhasson egy több évtizedes álom: 100 méterenként legyen, aki figyel a biztonságunkra. Egy ilyen oktatáson járt a Velvet is, ahol megtudtuk, David Hasselhoff alakítását nem lehet ki kitörölni a magyar agyakból.

Egyhetes tanfolyam a balatoni nyárért

A fiatalok többsége betöltötte a 18. életévét, ami feltétele a munkába állásnak is. Ezen kívül jól kell tudni úszni, iskolai végzettségnek viszont elég a nyolc általános. Az egyik diák kétnapi tanulmányainak tapasztalatát így foglalta össze: a kitartás a legfontosabb, ha be kell úszni valakiért, tudni kell beosztani az erőt, meg persze jól kell tudni kommunikálni is. A vízimentő tanoncok szerint az csak városi legenda, hogy valakit tavasszal, korcsolyával a lábán halásztak ki a vízből, ahogy az is, hogy ezzel a szakmával könnyebb csajozni.

Megtudtuk, hogy a rutinból elkövetett hibák vezetnek a legtöbb fulladáshoz. „Jóllakottan, felhevült testtel mennek be a vízbe, az idősebbeket pedig általában rosszullét miatt kell menteni. Az is probléma szokott lenni, ha csinos a vízimentő lány, mert akkor a fiúk azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy eljátsszák, hogy fuldokolnak. Közben lehet, hogy nem messze tőlük történik valami, amit emiatt nem vesz észre a vízimentő." Beke György, aki az állandóan bevethető csapat tagja, legérdekesebb állatos mentését egy vaddisznónak köszönheti, aki elmondása szerint a déli parton úgy döntött, mozgalmasabb az élet odaát, ezért átúszott. A hiba csak abban volt, hogy a jószág nem tudta, hogy az északi part nem minden pontja alkalmas a partraszállásra, ezért terelgetni kellett a vízben, hogy kitaláljon.

A vizes testekért és helyzetgyakorlatért klikk!

A vízimentők évente csaknem 300 mentést végeznek, ugyanis ennyi ember kerül váratlan helyzetbe, vagy becsüli túl a képességeit. Az önmentést csak nagyon kevesen tudják megvalósítani, hiszen ahhoz mérhetetlen fegyelemre és önregresszióra van szükség. A pánikot meg ember legyen a talpán, aki kezelni tudja. A vízimentők szerint a Baywatch és a valóság között annyi a hasonlóság, mint egy rája és egy szörfdeszka között. A fuldokló sosem sikongat, mert az életéért küzd, és ha valaki eltűnik a víz alatt nehéz megtalálni, hiszen csak 25-30 centiméterig lehet lelátni a tóban. A vízimentők pedig nem Pamela Andersonok és Michael Newmanek, hanem fiatal fiúk és lányok, akik testi épségüket, napi 3000 forintért adják.