horoszkóp

Rekordot döntött az idei melegkarnevál Sydneyben

2008.03.03. 19:36 Módosítva: 2008.03.03. 19:46
Négy és fél kilométeres menet, 150 színpad, több mint tízezer felvonuló és több százezer néző vett részt a melegek 30. alkalommal megrendezett karneválján, a Sydney-i Mardi Grason.

Szombat éjjel 30. alkalommal rendezték meg a melegek Mardi Gras-fesztiválját az ausztráliai Sydneyben. Az esemény idén rekordot döntött: a több mint négy és fél kilométeres menetben 150 guruló színpad és több mint tízezer résztvevő vonult fel.

Képek a rekordfesztiválról!

Az első melegeknek szánt karnevált 1978. június 24-én rendezték ugyanitt: akkor a kb 1500 felvonulót rendőrök verték szét, és 53 személyt tartóztattak le. Az idei felvonuláson a nézőszám többszöröse ellenére is csak 29 letartóztatás történt, az sem a felvonulók nemi identitása, hanem rendbontás miatt - számolt be róla a Sidney Morning Herald.

Az idei fesztivál érdekessége volt, hogy az eredeti, 78-as felvonulók mellett most először vettek részt az eseményen a keresztény egyház és a fegyveres erők kötelékében aktív szolgálatot teljesítő melegek is.

Az idén "Brave New World", azaz Szép Új Világ tematika jegyében rendezett karnevál a szokásos melegjogi üzenetek mellett a melegek ellen elkövetett bűncselekmények ellen tiltakozott: a menetet az a Craig Gee és partnere, Shane Brennan vezették, akiket január elején Darlinghurstben azért vertek meg, mert kézenfogva sétáltak. A karnevált több százezer néző élvezte, az egyik szervező, Marcus Bourget szerint a rekordszámú résztvevő annak is köszönhető, hogy a ma már világhírű melegfelvonulásra külföldről is érkeztek résztvevők és nézők egyaránt.