horoszkóp

Sikeres szívátültetést hajtottak végre a műszíves Mirjamon

2008.11.02. 18:50
Kapcsolódók (1)
Pár héttel azután, hogy Magyarországon megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés, a két és fél éves páciens egy újabb operáción esett át: Mirjam, aki újszülött korától szívizombetegségben szenved, új szívet kapott, és állapota jelenleg kielégítő.

Sikeres szívátültetést hajtottak végre a két és fél éves Mirjamon, akit Magyarországon elsőként műszívkezeléssel tartottak életben több mint egy hónapig - írja az MTI. A műtétre még szombaton került sor és a kislány állapota jelenleg kielégítő. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa október 15-én tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés, a műtét szövődménymentes volt, a kislány jól van. Mint akkor elmondta, a két és fél éves, tíz kilogrammos kislányon szeptember végén végezték el a beavatkozást, miután keringését semmilyen más gyógyszerrel illetve módszerrel nem tudták fenntartani.

Mirjam újszülött korától szívizombetegségben szenved, azonban a műtétet megelőző két hónapban romlott az állapota, így felkerült a szívtranszplantációs várólistára. A gyermek állapota szeptember végén drámai mértékben romlott, a kislány keringési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre került. A műszív beültetésére az orvoscsoport megkapta az egészségügyi miniszter külön engedélyét, így elvégezhették a műtétet a gyermeken. Ofner Péter hozzátette, hogy a kislánynál nem léptek fel szövődmények. Hangsúlyozta azonban, hogy a műszív "csak" egy átmeneti állapot, a végső megoldást egy átültethető szív jelentené. A főigazgató a kérdés kapcsán közölte: az elmúlt hét hónapban egyetlen szervfelajánlás sem történt. A főorvos a sajtótájékoztatón arra kérte a nyilvánosságot és az orvosi intézményeket, segítsenek abban, hogy a kislánynak egy transzplantációval esélye legyen a túlélésre.

Szívátültetés Magyarországon

A magyarországi szabályozás értelmében az elhunytak szervei - ha azok megfelelőek - transzplantációs célra felhasználhatók, amennyiben az illető még életében ez ellen nem tiltakozott. Gyermekek esetében mindenkor a szülő döntésén múlik a szervadományozás. Magyarországon 2008. február 15-én végezték el az első műszíves beavatkozást. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.

Forrás: MTI

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft