horoszkóp

Valami büdös az ukrán szépségkirálynőválasztáson

2008.05.02. 21:23
Irina Zuravszka 18 éves diáklány lett az idei Miss Ukrajna a kijevi döntőn. A lány jól néz ki, de véletlenül épp a kijevi főpolgármester unokahúga. A helyi sajtó bundát gyanít.

Április 23-án rendezték a Miss Ukrajna 2008 szépségversenyt a kijevi Ukrajna-palotában. A verseny a szokott három tourból állt: a lányok először felöltözve, majd fürdőruhában, a harmadik körben pedig estélyi ruhában vonultak fel, majd megválasztották közülük a legszebbet. Bár a közönség reakciói szerint egyértelműen Oxana Osztrovszka, a későbbi első udvarhölgy lett volna a nyerő, a zsüri mégis Irina Zuravszkát találta a legszebbnek: a visszhangok szerint azért, mert "van, aki szép, és van, aki a főpolgármester unokahúga". A médiát ez igazán nem is lepte meg: már hetekkel a verseny előtt arról cikkeztek, hogy más nem is nyerhet.

Vitalij Zuravszkij, Kijev főpolgármestere a gyanúsítgatások ellenére is személyes jelenlétével tüntette ki a jeles eseményt, bőszen szurkolt családtagjának, eredményhirdetés után pedig büszként fejtette ki az Unian orosz hírportál kérdésére: "Tudtam, hogy ő fog nyerni. Minden adottsága megvan hozzá: 18 éves, már négy éve modellként dolgozik, nem fél a szerepléstől... Ráadásul tíz éve koreográfiát tanul és angolul is tökéletesen beszél. Nagy utat tett meg, ez már a nyolcadik szépségversenye".

Az ukrán mezőny és a győztesek!

Bármi is az igazság, a gálaest mindenesetre tartogatott különös elemeket. A nézőtér első sorait például a szépség értékelésében legilletékesebbek számára, a kijevi városi hivatali apparátus fejeseinek foglalták le, akik a hivatalos megfogalmazás szerint Irina Zuravszka "szurkolóiként" voltak jelen. Ugyanitt ült a főpolgármester-helyettes asszony Irena Kilchitska is. A változatos összeállítású zsűriben a helyi AIDS-ellenes liga alapítója, Olena Francsuk, a Miss Ukrajna-bizottság országos elnöke, Lilia Kuznyecova, az előző Miss Ukrajna, Xenia Kuzmenko és az ukrán származású orosz popcsillag, Natasa Koroljova mellett Kazbek Bekturnusov főpolgármesteri tanácsadó is helyet kapott.

Az énekesnő Koroljova helyett eredetileg férjét, egy közismert orosz chippendale-táncost jelölték, ő azonban nem ért rá, így neje ugrott be helyette. Az AIDS-alapítványi elnöknő Olena Francsuk pedig inkább Vlagyimir Kucsma lányaként, valamint Viktor Pincsuk ukrán milliárdos iparmágnás nejeként közismert. Az estét egy orosz és egy ukrán műsorvezető vezette: Ostap Stupka ukránul, Oscar Kucsera orosz nyelven. Az Unian.net hírportál tudósítójának már az is fura, miért orosz celebritásokat delegáltak az ukrán nemzeti szépségverseny zsűrijébe, és hogy miért folyt két nyelven a gálaműsor - mint írja, "talán nem csak egyszerűen Miss Ukrajna-választásról volt szó, hanem esetleg valami többről is?". Ugyanakkor felteszi a költői kérdést: az ukrán lányok legendás szépsége ellenére hogy lehet az, hogy még soha nem nyert ukrán versenyző nemzetközi szépségversenyeken?

A közönség érezhetően a kijevi születésű Oxana Osztrovszkának szurkolt - ahányszor feltűnt a színen, mindig tapssal üdvözölték -, aki végül első udvarhölgyként végzett. A későbbi győztes Irina Zuravszka színpadra lépésekor ellenben a főpolgármester és támogatóként kivezényelt brigádja volt az, akik minden alkalommal állva tapsoltak az unokahúgnak. Az estről tudósító Unian.net újságírója mindebből végül levonta a következtetést: "van aki szép, másoknak meg a megfelelő nagybátyja van".